Døjer du med ondt i maven? Få ekspertens råd til en sundere fordøjelse
Foto: Unsplash
Passer du på din tarmflora, så den kan passe på dig?
Ofte tænker vi først over det, når maven begynder at drille.
Forstoppelse, diarré, oppustethed og halsbrand er alle klassiske tegn på, at tarmen er i ubalance, men ifølge Johanna Holtz kan en forstyrret tarmflora også give meget milde symptomer.
– Det første skridt er at se på din livsstil: Lever jeg på en måde, der støtter min tarmflora, eller skader jeg den uden at vide det?
Når miljøet i tarmen er i ubalance, kan dens beskyttende slimbarriere miste sin funktion. Det gør tarmen mere sårbar over for skadelige stoffer og bakterier, som kan føre til betændelsestilstande i kroppen.
Her er Johannas fire bedste råd til at styrke din tarmflora og forbedre din fordøjelse.
1. Søvn er afgørende
Når vi sover, renses hjernen for affaldsstoffer gennem det glymfatiske system, men også tarmen renses ved hjælp af det enteriske nervesystem.
– Under søvn er mange vigtige processer i gang, herunder reparation af tarmslimhinden, som er en central del af tarmbarrieren.
Tarmslimhinden er dækket af bakterier, der arbejder for at holde den sund. Får vi ikke nok søvn, kan bakteriebalancen forstyrres, hvilket svækker slimhinden.
2. Fibrer styrker tarmen
Kosten er afgørende for en sund tarmflora, og især fibre og polyfenoler gør en stor forskel.
– Det findes i grøntsager, bælgfrugter, frugt, bær og nødder. Fokuser på en plantebaseret kost, så vidt det er muligt. Det anbefales at spise 500-1000 gram af den slags fødevarer dagligt. Et godt tip er at måle mængden op, så du visuelt kan se, hvor meget du bør spise – de fleste spiser nemlig for lidt.
3. Stress påvirker maven
Det enteriske nervesystem kaldes ofte "mavens hjerne," og ligesom hjernen i vores hoved reagerer det negativt på stress.
– Hvis du føler dig stresset, irritabel eller konstant på overarbejde, kan dit nervesystem være i ubalance. Det kan påvirke, hvor hurtigt maden passerer gennem tarmen og resultere i enten forstoppelse eller hyppige toiletbesøg.
4. Motion styrker tarmfloraen
– Sidst men ikke mindst: Bevæg dig! opfordrer Johanna Holtz.
Motion gavner tarmfloraen ved at øge mangfoldigheden af gode bakterier. Bakterierne hjælper kroppen med at optage vigtige vitaminer og beskytter mod skadelige bakterier.
Kort sagt: Søvn, fibre, mindre stress og mere bevægelse er nøgleingredienser til en sund og glad tarmflora.
Denne artikel blev første gang bragt af Måbra.se, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.