Fødselsvægten forudsiger vores personlighed
En ny dansk undersøgelse viser, at vores fødselsvægt bl.a. kan være med til at forudsige, hvor tillidsfulde vi bliver som voksne. Jo tungere, vi er som nyfødte, jo mere tillidsfulde bliver vi som voksne.
Samtidig har fødselsvægten også noget at sige for vores grad af impulsivitet i voksenlivet. Høj fødselsvægt betyder således en mindre impulsiv personlighed senere i livet.
Og så betyder en høj fødselsvægt typisk også en senere seksuel debut, konkluderer undersøgelsen.
Vi påvirkes af forholdene i fosterstadiet
Høj fødselsvægt afspejler nemlig generelt, at man har haft nogle sunde forhold i fosterstadiet, og det kan være forklaringen bag resultatet, vurderer forskerne:
- Vi ved, at et hårdt og omskifteligt miljø i et menneskes første fem leveår, kan gøre mennesker mindre tillidsfulde og mere impulsive. Måske noget lignende er på spil her, bare i fosterstadiet, siger Michael Bang Petersen ifølge videnskab.dk.
Han er professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og har lavet undersøgelsen sammen med lektor Lene Aarøe.
Her kan du se gennemsnitsvægt- og højde for en nyfødt >>
’Vores forventning til verden skabes i fosterstadiet’
Forskerduoen har bl.a. gennemgået data fra forskningsprojektet Danish Longitudinal Survey of Children, hvor 3.300 deltagere som 15-årige var blevet spurgt, i hvor høj grad man kan stole på folk på en skala fra 0 til 10. Derudover svarede de også på, om de havde haft sex endnu, ligesom deres forældre blev spurgt, hvor udfarende og impulsive de vurderede deres børn til at være.
Jo tungere børnene havde været, da de blev født, jo større tillid havde de til andre mennesker, jo senere seksuel debut havde de, og jo mindre impulsive og udfarende havde forældrene vurderet dem til at være.
FødselsDATOEN kan også forudsige dit barns personlighed >>
- Dem, der har lav tillid til andre, er også mere impulsive og har tidligere seksuel debut. Vi kan ikke sige, hvilke præcise betingelser under graviditeten der fører til disse symptomer, men resultatet indikerer, at en del af folks forventning til verden allerede skabes i fosterstadiet, siger Lene Aarøe.
’Evolutionært giver det god mening’
Hun bakkes op af professor Jacobus Boomsma fra Center for Social Evolution. Professoren forklarer, at det rent evolutionært giver god mening, at vores biologi forbereder sig på det miljø, vi bliver placeret i:
- Det er meget sandsynligt, at en lav fødselsvægt, f.eks. forårsaget af for lidt næring under fosterets udvikling, påvirker adfærden i en retning af en kortere livscyklus, hvor man i højere grad investerer i hurtige gevinster og i mindre grad investerer i langsigtede og sociale gevinster, selvom det giver større gevinst på sigt. Vores biologi kan indstille sig på i fosterstadiet, at verden er et usikkert sted, hvor man i højere grad må tænke på sin overlevelse fra dag til dag, forklarer han.
Læs også:
Lav fødselsvægt giver øget sult resten af livet
FødselsMÅNEDEN påvirker dit barns helbred
Sommerbørn og vinterbørn er forskellige
Terminsdato, vægt & hjerne: Der er forskel på køn allerede fra fødslen
Gravid? Sådan skal din vægt være
Din vægt i første graviditet kan påvirke dit næste barn
Din store bagdel er en fordel for din baby
8 babyråd der bare er myter:
7 babyråd, der bare er myter
Artiklen indeholder affiliatelink