Sundhed
12. januar 2012

Gode råd til bedre søvn

Søvn er nøglen til din sundhed på samme måde som kost og motion. Flere og flere af os får søvnproblemer – er du en af dem?
Af: Olivia Zypikoff
Gode råd til bedre søvn

Foto: Colourbox

Urolige ben. Irriterende sengetøj. Tanker som myrekrig. Hamrende hjerte, mens du vender dig, drejer dig, ryster puden og tænker på alt, fra deadlines til døden, inden du kigger på uret igen, blot for at konstatere, at tiden heller ikke sover, og en ny dag truer lige om lidt sammen med udsigten til sorte rande under øjnene. Du kan ikke sove.

Søvnløshed

Søvnløshed kan have store konsekvenser for din livskvalitet og dit helbred. – Den nyeste forskning viser, at det er direkte skadeligt for sundheden. Manglende søvn kan nedbryde immunforsvaret, forkorte levetiden, føre til hjerte-kar-sygdomme, dårligere præstation og flere ulykker, fordi din evne til kontrol er blevet forringet.

Er man ovenikøbet stresset eller skrøbelig, går det selvfølgelig ekstra ud over livskvaliteten, siger søvnspecialist og psykolog med speciale i psykologisk behandling af søvnproblemer, Torben Jager Petersen.

Det er vigtigt at starte dagen udhvilet, det er vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af din nattesøvn. Her får du fire gode søvnråd:

Fire gode råd til bedre søvn

1) Spis ikke for sent på aftenen. Hvis din mave er meget fuld, skal kroppen arbejde hårdt for at fordøje maden. Det giver en mindre afslappet søvn. Drik tilstrækkeligt med væske, før du lægger dig til at sove. Læg dig ikke til at sove, hvis du er tørstig. Spar dog på koffeinholdige drikke (som kaffe, sort te og cola) eller alkohol.

2) Soveværelset skal have en fredfyldt og afslappet atmosfære. Den sindsstemning, du er i, lige inden du falder i søvn, har stor indflydelse på din søvnkvalitet. Fjern derfor alt der ikke har noget med hvile at gøre, f.eks. tøj, der ligger rundt omkring, og ting, der har med arbejde at gøre, f.eks. mobiltelefoner og bærbare computere. Sørg for en omgivelsestemperatur mellem 16 og 25 °C.

3) Madrassen. Det er vigtigt at vælge en seng, som giver optimal trykfordeling, så din krop kan slappe af mens du sover.

Når du sover, køler din krop ned. Derfor skal du af med ekstra fugt, og den fugt havner i din madras. Derfor er det vigtigt at vælge en seng (bund og madras), som ventilerer og kan absorbere godt.

4) Hvis det ikke lykkes dig at falde i søvn efter 20 minutter, er det en fornuftig ide at stå op. I stedet for at blive liggende i sengen og spekulere, kan du bedre tage dig til enkle gøremål, indtil du (igen) bliver søvnig. Du behøver ikke kigge på uret, da det ikke er meningen, at du skal ligge vågen i sengen for længe. Du skal udelukkende forbinde din seng med søvn.

Gå først i seng, når du bliver søvnig. Hvis du stadig ikke kan falde i søvn, så gentag proceduren.

Med tanke på, at vi tilbringer ca. en tredjedel af livet i sengen, er der al mulig grund til at holde en god sengehygiejne, som fremmer en sund og ubrudt søvn, der giver større energi og overskud.

Læs mere om:

Læs også