Guide for begyndere: Sådan kommer du i gang med yoga
Foto: Panthermedia
Yoga er et flere tusinde år gammelt træningssystem for krop og sind, som stammer fra Indien. Oprindeligt var yoga forbeholdt mænd, men i dag dyrkes det af kvinder og mænd verden over. Typisk opfatter vi i dag i Vesten yoga som en række fysiske øvelser i form af forskellige kropsstillinger kombineret med vejrtrækningsteknikker. Karen Pallisgaard er yogalærer og har skrevet flere bøger om yoga. Og hun peger på, at yoga er meget mere end at strække og bøje kroppen, mens man fokuserer på sin vejrtrækning.
– Ordet yoga betyder i sig selv ”at forene”, og formålet med yoga er netop at forene og skabe harmoni mellem kroppen og sindet.
Mange mennesker starter på at dyrke yoga, fordi de gerne vil ændre noget i deres krop og/eller sind. Det kan for eksempel være rygsmerter, stress eller søvnproblemer, der gør, at man får lyst til at prøve yoga. Karen Pallisgaard har ikke kun personlig erfaring med, at yoga kan hjælpe på både det fysiske og psykiske helbred, men peger også på en omfattende forskning, der viser gavnlige virkninger.
– Forskning viser, at yoga kan forbedre immunforsvaret, så vi bliver mindre syge. Herudover kan man reducere angst, stress og depression samt opnå større indre ro. Der er også undersøgelser, der viser, at man kan få et mere normalt blodtryk, fordi man kan forbedre kredsløbet og dermed også styrke hjertet.
Yoga er for alle
Yoga kan dyrkes af alle mennesker uanset alder og køn, og det er ligegyldigt, hvor smidig man er, når man starter. Karen Pallisgaard vil ikke anbefale én form for yoga frem for en anden, for dels går mange af yogastillingerne igen i de forskellige yogaformer, og dels afhænger det af den lærer, som underviser. Mange af yogaformerne overlapper desuden hinanden. Men hvis man aldrig har dyrket yoga før og er i tvivl om, hvilken form for yoga man skal vælge, kan Hatha yoga være god at vælge, da det som nævnt er den yogaform, alle yogaformer udspringer af.
– Når du vil begynde på yoga, kan det være en god idé at få instruktion, så du lærer at udføre øvelserne rigtigt og får mest muligt ud af dem. Så find en lærer, som du kan lide, og husk, at yogaøvelserne ser forskellige ud på forskellige kroppe, så når du dyrker yoga, skal du nøjes med at fokusere på din egen krop. Gå aldrig længere ud i stillingerne, end det føles behageligt. En yogasession afsluttes som regel med afspænding eller meditation, som giver ro i sindet. Du kan både dyrke yoga på et hold eller online derhjemme i stuen. Prøv en masse forskellige former, indtil du finder lige netop den, som du og din krop forelsker jer i, siger Karen Pallisgaard.
LÆS OGSÅ: Energi, søvn og immunforsvar: 3 yogastillinger, der gør en forskel
Find rundt i yoga-junglen
Der findes mange forskellige former for yoga. Der er ikke én yogaform, der bedre end andre. Alle former for yoga giver en god effekt, uanset hvilken du vælger. Her får du en oversigt over nogle af de mest populære typer af yoga i Danmark.
Hatha yoga
Især god til: hvis du er begynder
Alle yogastillinger udspringer af denne form for yoga. Typisk laver man én stilling ad gangen og bruger tid til at mærke effekten af stillingen, både under og efter udførsel, i modsætning til f.eks. Ashtanga og Vinaysa yoga, hvor den ene stilling afløser hinanden i et flow.
Ashtanga yoga
Især god til: styrker din fysiske form og disciplin
En meget udbredt yogaform, som består af bestemte serier af stillinger, som kombineres i et flydende flow af bevægelser og åndedræt.
Hot yoga
Især god til: gør dig smidig og virker udrensende
Du bliver hurtigere smidig med hot yoga end med andre former for yoga, fordi øvelserne udføres i et lokale, der er varmet op til omkring 40 grader. Det varme lokale gør, at din krop bliver opvarmet, så du kan gå dybere i yogastillingerne, og det øger din smidighed. Stillingerne er ofte krævende og sætter gang i udrensningsprocesser, fordi varmen får dig til at svede meget. Sørg for at drikke rigeligt med væske, når du dyrker hot yoga.
Restorativ yoga
Især god til: afspænding
Her afspænder man kroppen gennem få stillinger, som man holder længe. Ved restorativ yoga bruger man tæpper og puder som støtte i stillingerne. Dit nervesystem falder til ro, og derfor egner denne form for yoga sig godt til at blive udført om aftenen før sengetid.
LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk: 4 myter om yoga
Vinyasa/flow/power yoga
Især god til: at øge din forbrænding
Denne yogaform minder om Ashtanga yoga, men følger ikke fastlagte serier af stillinger. Du bevæger dig flydende gennem stillingerne, samtidig med at du fokuserer på dit åndedræt. Du arbejder med din styrke, får pulsen op og sætter gang i din forbrænding.
Aerial yoga
Især god til: gør dig mere smidig
I denne type yoga bruger du en særlig type hængekøje, der er vævet i et tyndt og elastisk materiale. Ligesom med de andre typer yoga arbejder du med smidighed. Her giver din egen kropsvægt i hængekøjen dig mulighed for at komme dybere ind i de forskellige stillinger og dermed få nogle dybe stræk.
Kilde: Yogalærer og forfatter Karen Pallisgaard
Om eksperten:
Karen Pallisgaard er yogalærer, journalist, foredragsholder og forfatter af bogen ”Begynderyogabogen” (Pretty Ink) samt flere andre bøger om yoga. Læs mere om, hvad Karen tilbyder, på karenpallisgaard.com (link fjernet).