Guide til vinterløbetøj: 7 items til vinterens løbeture
Foto: Greg Rosenke/Unplash
Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Når temperaturen falder, vinden rusker og dagens lyse timer er få, er det ikke løbeturen, der frister allermest. Motivationen for at bevæge sig ud falder nærmest i takt med temperaturen. Men hvad gør man så, hvis man gerne vil holde sin løberutine ved lige?
Et rigtig godt sæt vinterløbetøj er svaret! En stor del af den manglende lyst kan man nemlig kompensere for ved at have godt vinterløbetøj, der holder dig varm og tør på hele løbeturen. Derfor får du her en guide til at blive klædt på til løbeturen i vintervejret med 7 slags vinterløbetøj eller -tilbehør, der gør dig uovervindelig overfor kulde, regn, slud og blæst.
7 items til vinterens løbeoutfit
- Vinterløbejakke
- Vinterløbebukser
ADV Essence Warm Tights - Craft
- Løbe-regnjakke
Velocity Ultra Lightweight Hooded Jacket - MYPROTEIN
- Handsker og hue til løb
Running winter gift pack - Craft
- Løbe-pandebånd
Løbehovedbånd - MYPROTEIN (link fjernet)
- Løbe-refleksvest
- Lys til løb
Bliv klar til vinterløb med disse 7 items
Vinterløbetøj er ikke meget anderledes end almindeligt løbetøj, men det er tykkere for at give varme og mere modstandsdygtigt overfor vind og regn. Derudover er reflekser og lys næsten nødvendigt, hvis du skal løbe i de mørke vintermåneder. Her tager vi dig gennem de 7 slags vinterløbetøj og-udstyr, du må have.
Vinterløbejakke: PRO Hydro Jacket - Craft
En vinterløbejakke er nødvendig for at modstå vinterens kulde, regn og blæst, og en god vinterjakke betyder, at du ikke behøver have alt for mange lag på. Denne vinterløbejakke består af åndbart og vandtæt 3-lags stof, der holder dig varm i alt slags vejr. Løbejakken til vinter har også en høj hals med hætte og praktiske lommer.
Læs mere om PRO Hydro Jacket her.
Under vinterløbejakken skal du selvfølgelig have en god løbetrøje. Find alle de løbetrøjer, man kan have brug for i vores guide til løbetrøjer og -t-shirts.
Vinterløbebukser: ADV Essence Warm Tights – Craft
De tynde løbetights er ikke altid nok til at holde lårene varme under vinterens løbeture, og derfor bør man have et par tykkere vinterløbebukser som disse fra Craft. Løbebukserne er lavet til vinterløb med et inderlag, der giver ekstra varme. Vinterløbebukserne er, trods deres tykkelse, stadig meget behagelige og gode at bevæge sig i.
Løbe-regnjakke: Velocity Ultra Lightweight Hooded Jacket – MYPROTEIN
I regn og slud må løberen ud, og det er intet problem med denne regnjakke til løb, der beskytter dig og dine værdigenstande i lommerne fra regnen på en løbetur. Løberegnjakken har også en hætte, du nemt kan trække over hovedet og justere, så hår og ansigt holder sig tørt. Løbejakken er stadig af tyndt og åndbart materiale, som skaber en god ventilation.
Læs mere om Ultra Lightweight Hooded Jacket her.
Handsker og hue til løb: Running winter gift pack – Craft
Beskyt både hænderne og hovedet mod vinterens kulde med gode handsker og hue til løb. I dette sæt fra Craft får du begge dele samlet. Både hue og handsker er lavet i varmt men fugttransporterende materiale, der gør huen og handskerne perfekt til vinterens løbeture.
Læs mere om Running winter gift pack her.
Løbe-pandebånd: Løbehovedbånd – MYPROTEIN
Hvis du ikke er til huen, der dækker hele hovedet, kan du få et fint pandebånd til løbeturen som dette fra MYPROTEIN. Løbehovedbåndet holder både håret væk og ørerne varme. Med silikonedetaljer på bagsiden er du sikret god pasform og et pandebånd, der ikke glider op, mens du løber.
Find løbehovedbånd her. (link fjernet)
Læs mere om løbehovedbånd her. (link fjernet)
Løbe-refleksvest: All Year Mesh Vest – Craft
En klassisk løbevest med reflekser, som du nemt kan trække ud over løbetøjet. Refleksvesten er lavet til løb med stof af blødt mesh og effektiv ventilation, så den aldrig er for varm at have på som et ekstra lag. Løbevesten med refleks har ergonomisk pasform, så den sidder til og ikke flagrer, hvis du løber i blæsevejr.
Læs mere om All Year Mesh Vest her.
Lys til løb: LED lys til løb
Med en smart magnet kan du nemt klipse dette reflekslys på dit løbetøj, hvis du skal løbe efter mørkets frembrud. Dette lille LED lys til løb fås i en pakke med fire, så du kan sætte det fast forskellige steder og enten blinke eller lyse konstant, så du kan ses fra alle vinkler.
Læs mere om LED lys til løb her.
Kan man løbe om vinteren?
Selvom det kan være hårdt at trække i vinterløbetøjet og snøre skoene til en løbetur i kulden, kan man sagtens løbe om vinteren. Der kan endda være mange fordele ved at løbe om vinteren!
Når temperaturen falder, kan man teoretisk set løbe hurtigere, fordi man ikke bliver begrænset af den overvældende varme, der kan være om sommeren. Det er dog med måde, for en voldsom kulde kan også hæmme tempoet, fordi vi skal bruge mere energi på at holde varmen eller være varsomme på et ujævnt, glat underlag.
Vinterens glatte og ujævne underlag kan til gengæld være med til at forbedre løbeteknikken, fordi man skal være mere opmærksom på, hvordan man sætter fødderne og sætter af igen. Fordi man hele tuden skal være opmærksom, når man løber om vinteren, bliver det en mere dynamisk tur, hvor man træner koordinationen og fokus.
Guide: 8 gode høretelefoner til løb
Hvornår er det for koldt at løbe?
Vi skal godt ned i minusgraderne, før det er for koldt til at løbe, faktisk helt ned under -15 grader, før du bør overveje at droppe løbeturen. Her skal vind og blæst også tages i betragtning, da det kan få temperaturen til at føles endnu lavere.
Man kan også sagtens løbe i snevejr, men man skal selvfølgelig tage sine forholdsregler. Det kolde vejr påvirker både underlaget, du løber på og kroppen, du løber med. Først og fremmest kan is, sne og slud være glat at løbe i, så man skal passe på, at man ikke falder eller forstrækker noget.
Dernæst bliver jorden hård at løbe på, og kroppen har sværere ved at blive varm og holde varmen, hvorfor man også lettere får skader eller overbelastninger. Sørg derfor for en god og rolig opvarmning enten indenfor eller udenfor i starten af løbeturen.
Kolde muskler og sener kan man også komme lidt i forkøbet med det rette vinterløbetøj, der holder dig varm og tør i det kolde vejr. Om vinteren er det nemlig vigtigt at have nok, men ikke for meget, løbetøj på.
Hvor meget løbetøj skal man have på om vinteren?
Godt vinterløbetøj er afgørende, hvis du vil holde løberutinen på plads hele året. Selvom man skal holde varmen, skal man passe på med at tage for meget løbetøj på om vinteren.
Når man løber, skabes der hurtigt meget varme, og en tommelfingerregel er derfor, at man skal påklæde sig som om det var 5-10 grader varmere end det egentlig er.
Med det sagt, så spiller vind, sne og regn også ind på, hvor meget løbetøj, man skal have på. Lag på lag af løbetøj og løbetøj, der er designet til at løbe om vinteren er derfor vejen frem.
Det er individuelt, hvor meget vi fryser og sveder, også når man løber, så nogen har måske brug for et ekstra lag tøj. Her får du en guide til, hvad du kan have på om vinteren:
Løbebukser til vinter
Generelt er det en god ide at løbe med lange løbebukser eller løbetights om vinteren. Hvis du er kuldskær, kan du løbe med løbetights som baselayer og tage et par løse løbebukser udenpå. Alternativt kan du løbe i et par vinterløbebukser med for.
Løbetrøje til vinter
Det er en gode ide at have en tynd, tætsiddende løbetrøje på som det inderste lag, når du skal løbe om vinteren. Den tynde, stramme løbetrøje skaber varme om kroppen og hjælper med at transportere sveden væk.
Hvis det er meget koldt, kan du have en ekstra løbetrøje ud over den inderste. Gerne en løs løbetrøje, der kan skabe varm luft mellem det inderste lag og den løse trøje.
Sports-bh til løb: 8 gode sports-bh'er til lige netop din krop
Løbejakke til vinter
En tykkere vinterløbejakke kan være god til de kolde dage, hvor frosten eller vinden bider. En vinterløbejakke har ofte lidt tykkere for samt en vind- og vandafvisende overflade, som beskytter mod det barske vintervejr.
Hvis vejret er lidt mildere men stadig koldt, kan du nøjes med en almindelig løbejakke, som stadig er resistent mod vind og vejr men ikke lige så tyk med for.
Hold varmen med hue og handsker til vinterløb
Kroppens yderpunkter, som hænder, fødder og hoved er noget af det, der kan blive rigtig koldt, når temperaturen er lav. Fødderne er heldigvis pakket fint ind i løbesko, men hovedet og hænderne kan være udsatte, når man løber om vinteren.
Hold hovedet varmt med en god hue til løb, som er lavet af åndbart materiale, så hovedbunden stadig kan ånde. Alternativt kan du løbe med et pandebånd, der giver luft til hovedet, men holder ørerne lune.
Handsker er essentielt til løb om vinteren, hvis du ikke vil have frosne og sprukne hænder. Løbehandsker er også lavet af åndbart materiale, så du ikke får helt svedige hænder.
Husk reflekser og lys til løb om vinteren
Det kan være svært at nå en løbetur i de få lyse timer, der er i vinterhalvåret, og derfor er lys og reflekser vigtige at have på, når man løber om vinteren. Selvom mange vinterløbebukser og vinterløbejakker har reflekser på, er det sjældent nok til at trafikanter, cyklister og andre løbere kan se dig tydeligt.
Mængden af lys og reflekser kan være forskellig alt efter, om du løber i byen, på landet eller i naturen. Hvis der er meget gadelys, kan du sandsynligvis nøjes med at løbe med en refleksvest og eventuelt reflekser om arme og ben.
Løber du derimod på landet, hvor der er mindre lys, kan det være en god ide at løbe med en refleksvest med lys både bagpå og foran. Hav hellere lidt for mange reflekser og lys på end for lidt, hvis du skal løbe langs en mørk landevej.
Hvis du løber i naturen, kan det også være en god ide at have lys på, da cyklister og løbere eller fodgængere ikke altid vil kunne se reflekserne. Løb med en refleksvest med lys og eventuelt en pandelampe (link fjernet), så du også selv kan se, hvor du løber.
Du behøver ikke nogen specielle løbesko til vinter, men sørg for at opbevare dine løbesko indenfor om vinteren. Det affjedrende skum kan nemlig fryse og blive hårdt, hvilket gør, at løbeskoene mister deres effekt.