Har du uregelmæssig søvn? Det kan øge risikoen for hjertesygdomme
Foto: Alexander Grey/Unsplash
Vi har fået tudet ørerne fulde med, hvor vigtig søvn er for vores helbred.
Søvn har stor betydning for vores hukommelse, koncentration, immunforsvar og indlæring. Ergo kan man konkludere, at dårlig søvn forringer vores livskvalitet.
Meget af snakken går på, hvor mange timer vi skal sove for at være optimalt udhvilede og klar til dagen. Men faktisk har forskere fundet ud af, at der er en anden afgørende faktor, som har endnu større betydning for din søvn, skriver Illustreret Videnskab.
Den afgørende faktor er uregelmæssig søvn, konkluderer undersøgelsen.
Undersøgelsen blev udarbejdet ved at analysere 72.269 kvinder og mænd, der var mellem 40 og 79 år. Deltagerne bar en aktivitetstracker i syv dage, hvor forskerne kunne måle deres søvn på flere parametre.
Herefter blev deltagerne delt ind i kategorierne regelmæssigt, uregelmæssigt eller moderat uregelmæssigt søvnmønster.
Efter at have fulgt deltagerne i otte år, kunne det ses, at folk med et uregelmæssigt søvnmønster havde 26 procent højere risiko for at få en hjertesygdom - også selv om de fik den anbefalede mængde søvn.
Det har altså afgørende betydning, at din søvn er regelmæssig. Men det udelukker ikke, at det stadig spiller en rolle, hvor mange timers søvn du får.
Der findes 6 forskellige søvntyper – hvilken er du?
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at hver tredje voksne dansker får for lidt søvn.
De får altså under de anbefalede syv timer. De mest gængse grunde til, at folk kommer for sent i seng er skærmen og bekymringstanker, der fylder inden sengetid.
Tallene viser også, at der er sket en stigning i folk, der oplever søvnproblemer. Hos femina har vi tidligere skrevet tips til dig, der har søvnproblemer, dem kan du læse her.