Sundhed
18. september 2024

Husker du dette? Så ofte skal du skifte din tandbørste

Vinteren venter forude - og sæsonen for snue, influenza og alle deres venner. Når du er færdig med te og næsespray, så er det måske tid til at se på din tandbørste.
Af: Malin Iden. Oversat af redaktionen
tandbørste under sygdom

Foto: Roman Marchenko/Unsplash

Det er efterår, temperaturen daler - mens antallet af sygedage stiger.

Flere bliver lettere syge på denne tid af året, og selvom det er svært at gå helt sygdomsfri gennem vinterhalvåret, så kan det måske være en god ide at skæve til din tandbørste for ikke at forlænge sygdomsperioden yderligere eller smitte andre.

- Der er gode grunde til at skifte tandbørste efter en sygdomsperiode. I første omgang handler det måske mest om at undgå at smitte andre. Har man norovirus eller influenzavirus og lignende, og bor i en husstand med flere personer, kan det være en god idé at skifte tandbørste efter sygdom, så man ikke smitter de andre i husstanden, siger Iselin Husby, der står bag kontoen @insta_tannlegen på Instagram.

Hun forklarer, at risikoen for at smitte sig selv igen efter en sygdomsperiode er lille, men der findes dog undtagelser fra denne regel.

- Undtagelsen er for eksempel de gange, hvor du har haft en infektion, som er blevet behandlet med antibiotika. Her bør du skifte tandbørste 3-4 dage inde i antibiotikakuren, så du ikke smitter dig selv igen efter, at kuren er slut. Antibiotika virker ved at dræbe bakterier. Hvis nogle af sygdomsbakterierne har sat sig på din tandbørste, vil de ikke blive dræbt. Derfor er der en teoretisk mulighed for, at de kan smitte dig igen efter afslutningen af behandlingen, siger tandlægen.

Vi ved godt, at vi bør skifte tandbørste relativt ofte, men ofte er det egentlig?

Ifølge tandlægen bør man skifte tandbørste hver tredje måned, eller når tandbørsten begynder at blive slidt, for eksempel når børstehårene spreder sig og står alle veje.

Husby har en god huskeregel om at skifte tandbørste med årstiderne, altså hver efterår, vinter, forår og sommer.

Og så er der faktisk en type af sygdom, hvor man ikke bør børste tænder lige med det samme, selvom det ofte er det eneste, man har lyst til.

- Man skal faktisk ikke børste tænder lige efter, man har kastet op. Jeg tror, at mange, efter at de har kastet op, får et akut behov for at få en anden smag i munden og går direkte til badeværelset for at finde tandbørsten. Det er det eneste, du ikke må gøre, siger Husby.

Husby forklarer, at når du får mavesyre op i munden, får du en sur pH i munden (normal pH for mavesyre er 1-3). Sur pH ændrer tandemaljen og gør den blød, og hvis du oven i det bruger tandbørsten, risikerer du at slide dele af din emalje væk.

Hvis du har kastet op, bør du derfor skylle med vand eller mundskyl, vente i 60 minutter, og så kan du børste tænder. På den måde har spyttet haft tid til at neutralisere forholdene i munden.

Læs mere om:

Læs også