
Hvidløg er måske dårlig for ånden, men lugten er et tegn på noget godt

Foto: Shutterstock
Vi har samlet fem ting, der sker i kroppen, når du spiser hvidløg:
Hvidløg gør rødt kød mindre farligt for hjerte og kredsløb. Især kød fra firbenede dyr indeholder L-carnitin og cholin, som tarmbakterier omdanner til TMAO, der sættes i forbindelse med åreforkalkning.
Heldigvis kan hvidløg blokere dannelsen af TMAO. Når du spiser rødt kød, så giv den hele armen med hvidløg samtidig – eksempelvis presset hvidløg i en salatdressing.
Mange studier viser, at hvidløg kan sænke både blodtryk og kolesterol samt gøre blodet mere tyndtflydende, så det ikke klumper sammen til blodpropper.
Personer med begyndende åreforkalkning i den pulsåre, som du mærker dunke på halsen, fik hvidløgspiller hver dag, mens kontrolgruppen i stedet spiste snydepiller. Ultralydsscanning afslørede, at hvidløg bremsede dannelsen af åreforkalkning i blodkarvæggen.
Du behøver ikke spise monsterdoser for at opnå noget meningsfuldt. Aktiv mængde svarer til to fed hvidløg dagligt, enten rå eller anvendt i maden, så det lader sig sagtens gøre gastronomisk.
Knus hvidløget og lad det ligge i 15 minutter, før du laver mad med det. Så får du endnu flere nyttige stoffer.
Kostfibre af typen inulin i hvidløg og andre løg er himmerigsmundfulde for tarmfloraen og omdannes til vigtige kortkædede fedtsyrer og antiinflammatoriske stoffer.
Inulin er nærmest gødning for tarmbakterier af typen Akkermansia muciniphila, som er med til at beskytte mod type 2-diabetes, overvægt og inflammation og dermed også mod hjertekarsygdom.
- Mennesker har i årtusinder spist hvidløg mod infektioner. Det virker også i praksis, for tabletter med tørret hvidløgspulver kan eksempelvis forebygge nogle tilfælde af forkølelse. Også Helicobacter-bakterien, der både kan forårsage mavesår og mavesækkræft, hæmmes af hvidløg.
Denne artikel blev først bragt hos SØNDAG 4/2025, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret version.
