Krop & velvære
25. august 2015

Hyld hyldens små bær

Hyldebær er det rene guf, når det gælder om billigt og effektivt at holde den kommende tids forkølelser og influenzaer fra døren.De små, kuglerunde, blåsorte hyldebær er sprængfyldt med sundhed - når de er kogt.
Af: SØNDAG, redigeret af Britta Bjerre
https://imgix.femina.dk/media/article/fj-34737.jpg

Hylden bør hyldes.

Opskrift på krydret hyldebærsaft

Ved midsommer blomstrer hylden med sine svale, hvide blomsterskærme og får os allesammen til at længes efter hyldeblomstsaft.
Ved sensommer og september, derimod, er det sæson for hyldens små, kuglerunde, blåsorte bær, der hænger sprængfyldte af sundhed og minder os om, hvor godt varm hyldebærsaft føles, når halsen er ru, og næsen løber og er rød.
Vi ved det jo godt, at der snart kommer en tid, hvor vi igen skal til at slås imod forkølelser og influenzaer. Og her er hyldebær en både billig og effektiv forebyggelse.

Hyldebær er specielle

Hyldens bær har nemlig et højt indhold af A- og C-vitaminer, og flere undersøgelser har vist, at deres indhold af de specielle flavonoider antocyanidiner virker forebyggende imod netop influenza.
Forklaringen er, at flavonoiderne kan ændre på formen af stoffet hæmagglutinin, og hæmagglutinin er netop det stof, som en virus bruger for at trænge ind i en celle. Når hæmagglutinin ændrer sin form, kan en virus ikke trænge ind. Skulle det alligevel lykkes for en virus at trænge igennem, vil hyldebærrene hæmme virussen i at formere sig. Smart!

Brug andre af naturens planter

Tradition at plukke

Traditionen med at plukke hyldebær kan føres langt tilbage. Mange af os holder den troligt i hævd hvert år. Dels er der selve hyggen ved at være i naturen, dels er der bare den fantastiske følelse ved at samle forråd til det efterår og den vinter, som traditionen tro også kommer hvert år, uanset om vi vil det eller ej.
Så smut endelig ud i sensommerlandet for at samle forråd, og mærk følelsen af at være på forkant med de måneder, vi ikke har lyst til at tale eller skrive om, men som vi ved kommer.

Hyldemor og opfyldte ønsker

Hyldemor, Hulda og kærlighedstræ, som er nogle af hyldens skønne kælenavne, er omgærdet af mystik og ritualer. I toppen af træet vogter frugtbarhedsgudinden Freja, som i vikinge-tiden var den vigtigste, kvindelige gud. Hun stod for både kærlighed, erotik og frugtsommelighed. Det forlød, at hvis man havde brug for kærlighedsmagi, skulle man skænke træet lidt vin eller mælk. Derefter kunne man tage en gren, som ville hjælpe til med, at man på magisk vis fik sine ønsker opfyldt.

Men husk

* Kog altid - altid - hyldebær i minimum 15 min., før de spises eller drikkes. Rå hyldebær er giftige.
* Brug aldrig blade eller bark fra hylden. Det indeholder også bitterstoffer og er også giftigt.
* Hylden blomstrer i juni-juli, og bærrene er modne i september.
* Ja, hyldebær kan fryses, og fryses uden sukker.

Læs mere om:

Læs også