Sundhed
4. oktober 2024

I de såkaldte "Blue Zones" lever folk ti år længere og er mere glade. Sådan gør du dem kunsten efter

Vi ved mere end nogensinde før om, hvad der skal til for at få et langt – og et godt liv. Ingredienslisten kommer her.
Af: Line Marie Laursen
blue zones

Foto: Unsplash

Den amerikanske forsker Dan Buettner har fundet frem til fem steder i verden, hvor befolkningen har knækket koden til det gode, sunde liv. Både mænd og kvinder lever ti år længere og er raske og glade. Buettner kalder områderne for blue zones: Det drejer sig om Okinawa i Japan, Ogliastra på Sardinien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grækenland og Loma Kinda i Californien.

Det er mindre områder, hvor lokalbefolkningen lever længere og har gjort det i generationer, ikke fordi de står på løbebåndet fra morgenstunden eller fokuserer på at spise sundt, men fordi de har naturlig tilgang til livet, hvor de bevæger sig som en del af dagligdagen.

Her er fire ting, vi kan lære af livet i de blå zoner, uden at man behøver at flytte.

1.

De motionerer ikke, de bevæger sig bare i hverdagen. Nogle af dem er stadig fårehyrder, selv om de er fyldt 100 år – de udfører aktiviteter, der giver mening såsom at gå en tur med hunden eller cykle eller gå ned til supermarkedet og bære varerne hjem bagefter.

At tage trapperne og alle de små ting har stor betydning. At vaske tøj, vaske op, støvsuge og andre hverdagsopgaver beløber sig til 300 kalorier dagligt.

2.

De spiser en del frugt og grønt – og drikker vin, og den kostkombination forsyner dem med alle de vitaminer og mineraler og mikronæringsstoffer, kroppen har brug for. Det beskytter mod inflammation, som er medvirkende i en lang række sygdomme.

3.

De har stærke sociale relationer. De oplever tilværelsen som meningsfuld, og de bidrager selv til et fællesskab. På Ikaria i Grækenland er det et ritual at dele ud af mad og drikke til fattige medborgere, når man har holdt fest, eller hvis der er noget til overs fra religiøse og kulturelle begivenheder.

4.

De går i haven (eller kommer ud i naturen hver dag). På Okinawa har næsten alle 100-årige haven som hobby. Havearbejde giver god daglig fysisk aktivitet udenfor, og medicinsk forskning har i mange studier bekræftet havearbejdets terapeutiske effekt (National Library of Medicine).

Fysisk aktivitet er en del af dagens rytme. Nogle af dem går 10 km om dagen i naturen, hvor de får lys og sol, der producerer D-vitamin, som modvirker en række sygdomme. Og den fysiske aktivitet er med til at reducere stress.

Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG uge 36, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også