Sundhed
26. maj 2015

Institutioner vil bestemme indholdet af børns madpakker

Et stigende antal daginstitutioner tillader ikke, at børn får sukkerrige madpakker med hjemmefra. Det er en glidebane, mener professor.
Af: Anne Romanelli
madpakker og børn

Foto: Pantherstock

Det er en voksende tendens, at børnehaver og vuggestuer vil bestemme, hvorvidt der må være usund mad i børnenes madkasser.

Mælkesnitter, kiks, frugtyoghurt og kage er således blandt de forbudte madvarer i flere og flere institutioner, skriver Jyllands-posten

- Der er noget mad, som vi ikke vil have i madpakkerne, og det har vi skåret ud i pap, siger bl.a. Anne Marie Yde til avisen. Hun er leder af Børnehaven Koldbøtten i Koldby.

'Institutioners formål er ikke at kontrollere madpakker'

Men en sådan madpolitik er en glidebane og i øvrigt en overtrædelse af institutionernes beføjelser, mener juraprofessor Kirsten Ketcher.

- Der er jo forskel på, hvad der opfattes som sundt, og hvad der ikke bør være i en madpakke, så en daginstitution kan kun udtrykke en holdning til madpakkernes indhold. (…) Der står jo ikke i beskrivelsen af daginstitutionernes formål, at de skal sikre, at børnene får bestemte madvarer. At forbyde bestemt mad svarer derfor til at forbyde en bestemt frisure, siger hun til jp.dk.

Hos FOLA (foreningen for forældrebestyrelser i landets daginstitutioner) er der derimod opbakning til den mere strikse madpolitik, og man vil nu ifølge jp.dk have Socialministeriet og kommunernes forening, KL, til at klarlægge, om det er lovligt, at man forbyder de søde sager i madpakken.

'Det handler om sund fornuft'

Formanden for BUPL (Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund), Elisa Bergmann, ser også gerne, at det bliver klarere meldt ud, hvorvidt institutionerne må eller ikke må forbyde visse madvarer.

Men personligt mener hun, at det er bedre at lade den sunde fornuft herske frem for at udstede forbud.

- Det handler om sund fornuft. Vi ved jo, at et stykke rugbrød med mørk pålægschokolade faktisk ikke er så sundhedsskadeligt, så det handler om at finde en balance, hvor vi skal hjælpe hinanden med at give børnene noget sund mad, samtidig med at vi selvfølgelig ikke hele tiden står med en løftet pegefinger, siger hun.

'Institutionerne skal ikke være berøringsangste'

Hos Socialministeriet mener man også, at fornuften bør være fremherskende, men at man samtidig ikke skal lukke øjnene helt for indholdet i børnenes madpakker:

- Institutionerne skal selvfølgelig finde en fornuftig balance i forhold til, hvad de blander sig i, men vi skal heller ikke være berøringsangste. Hvis et barn dag efter dag kommer i børnehave med sandkage til frokost eller måske helt uden madpakke, er det en vigtig opgave for institutionen at tage en stille og rolig snak med forældrene om det. For barnets skyld, lyder det fra socialminister Manu Sareen.

Hos KL ser man ikke noget problem i at have en decideret kostpolitik:

- En kommune må gerne fastlægge en kostpolitik, som siger, hvad man serverer fra kommunens side, og hvordan man gerne ser, at kostprofilen er i den madpakke, børnene har med hjemmefra. Der er tale om retningslinjer, der fremmer sundheden i kommunen, og det er et sagligt, kommunalt formål og dermed inden for den såkaldte kommunalfuldmagt. Forældrebestyrelserne i daginstitutionerne skal naturligvis holde sig inden for den ramme, som kommunen har fastlagt, siger kontorchef i KL, Karsten Thystrup.

Læs også