Sundhed
7. april 2022

Snorken: Her er 3 tips til at få nattesøvnen tilbage

Snorken kan være irriterende og gå ud over det sociale liv. Få her tre tips til, hvordan du kan kommende den larmende snorken til livs.
Af: Lonnie Kjer, Redaktionen
Råd til at stoppe med at snorke, snorken, hvorfor snorker man

Udgivet første gang onsdag d. 30. januar 2013 (Opdateret 7. maj 2020). Foto: Shutterstock

Det kan være irriterende og ikke mindst ødelæggende for søvnen, hvis du eller din partner trækker torsk i land om natten.

Lyden af snorken er generende og gør ikke umiddelbart godt for noget.

Så hvorfor snorker vi? Og kan man slippe af med den støjende, natlige lyd?

Luft med lyd

Hvis vi skal starte med at definere, hvad snorken er, så er det ifølge Sundhed.dk den lyd, der kommer frem, når luften under vejtrækningen får vævet i svælg og næse til at vibrere. Den vibrerende lyd opstår, når vi sover.

Snorker du, er det ikke ofte dig selv, der bliver generet. Men den partner, der ligger ved siden af. Dog kan svær snorken føre til, at du holder pause i vejrtrækningen, og kan betyde, at du vågner op flere gange i løbet af en nat.

Er der tale om en særlig svær snorken, kan der være tale om søvnapnø, som du kan blive behandlet for.

Hvorfor snorker man?

Snorken er i sig selv ufarligt.

Den kommer frem, når vi rammer drømmeland. Så slapper muskulaturen i svælget af, og der er dermed mindre plads i svælget til at trække vejret. Det betyder, at vævet i svælg og næse begynder at vibrere, og det giver snorkelyden.

Omkring hver 4 af os snorker jævnligt, så snorken må siges at være et meget almindeligt fænomen rundt omkring i de danske hjem.

Det er som oftest mænd, der ødelægger nattesøvnen med deres snorken, end det er kvinder. Og det kan vi takke biologien for.

Det kan forklares ved, at mænds kønshormoner, fx testosteron, ændrer luftvejene, mens det kvindelige kønshormon, progesteron, stimulerer vejtrækningen.

Hvad kan man gøre mod snorken?

Det er nogle ting, du kan gøre, hvis du vil prøve at skrue ned for din snorken.

Et glas rødvin om aftenen, ja faktisk alkohol generelt, er med til at frembringe snorken. Du skal også holde dig fra sovemedicin, hvis du vil have en lydløs nat.

Begge dele er med til at forværre slapheden i muskulaturen, og det betyder højere snorkelyde. Det kan også afhjælpe din snorken ved at sove på siden.

Overvægt er også med til at forværre snorken, fordi fedtdepoterne i svælget mindsker pladsen yderligere.

Findes der behandling for snorken?

Hvis du vil mindske snorken derhjemme, bør du blot følge ovenstående råd.

Går det derimod ud over livet derhjemme, er det nødvendigt at tale med en læge eller en specialist. Det er ikke ofte, at man behandler for snorken, så de fleste bliver opdfordrer til at følge de generelle råd.

Du kan blive tilbudt en snorkeskinne, hvis det kan løse netop dine snorkeproblemmer. Den bliver lavet hos tandlægen og formålet med den er, at den skal trække din underkæbe frem, så luftvejene holder sig åbne.

I sjældne tilfælde kan kirurgi være løsningen.

Læs også