Krop & velvære
21. september 2011

Fem spisevaner der gør dig tyk

Det er ofte de skjulte vaner i hverdagen, der er skyld i de overflødige kilo
Af: Isabella Hindkjær, Alive.dk
https://imgix.femina.dk/media/b63f388af1af45d6b44ce023f5742a5b.jpg

Foto: shutterstock

Det er ofte de skjulte vaner i hverdagen, der er skyld i de overflødige kilo.

Der findes mange dårlige vaner, og vores spisevaner kan ofte være de værste. Det gælder især hvis man vil tabe sig eller holde vægten.

Ofte er det ikke hvad, du spiser, men hvordan du spiser, der afgør, om du har kontrol over badevægtens dom. Ifølge Lisa Bolting, der er chefdiætist på SlankeDoktor.dk er det, når dine madvaner bliver for tilfældige, at det går galt.

LÆS MERE: Hader du din badevægt? Her får du hjælp til, hvordan du kan bruge din badevægt konstruktivt i forbindelse med dit vægttab.

- Det handler om planlægning, og at man bruger tid på at forberede sit madindtag. De fleste af os har jo struktur på vores dag i den forstand, at vi vågner op, børster tænder og kommer ud ad døren på et bestemt tidspunkt, hvorimod det der med maden ofte bliver sådan noget, der kommer hen ad vejen, siger hun til Alive.dk, og løfter sløret for vores værste madvaner:

1. Buffeten

Buffet-syndromet skyldes et gammelt urinstinkt, der stadig påvirker vores hjerne den dag i dag. Det går ud på, at hjernens indstilling, når vi står over for en buffet med forskellige ting, altid vil være den, at vi skal have et så varieret måltid som muligt. Vi nøjes altså ikke med at tage et stykke med æg og et med spegepølse, som vi ville have gjort, hvis det var vores eget køleskab. Vi føler, at vi slet ikke kan være til uden at have smagt det hele, og derfor bør man være særligt opmærksom på, hvad der ryger på tallerkenen, hvis man for eksempel ofte spiser ved en frokostbuffet.

2. TV-spisning

Rigtig mange spiser deres mad foran fjernsynet, og det betyder, at du spiser ubevidst. Det vil sige, at du ikke registrerer, hvad du får ind og ofte ikke mærker efter, om maden fylder eller ej. Det betyder også, at vi heller ikke er opmærksomme på at tygge maden, og vi ofte bare sidder og sluger den, fordi vi er optaget af noget helt andet. Det er ikke kun fjernsynet, der er syndigt, for det samme sker, når vi sidder og læser avis om morgenen samtidig med, at vi spiser morgenmad.

LÆS MERE: Har du svært ved at få slukket fjernsynet, så få en række gode råd lige her!

3. Hundesulten

Sult er naturligt, men går der lang tid mellem måltiderne, risikerer du simpelthen at blive hundesulten. Og når blodsukkeret er lavt og sulten virker overvældende, bliver det stort set umuligt at kontrollere sine valg. Så "tager" vi kalorierne, og det ender med, at vi hver gang vælger sovs, kartofler og burgere i stedet for salat. Samtidig mister vi også kontrollen over måden, vi spiser på, og vi kommer til at spise hurtigt, og dermed fylder vi også mere i os, fordi vi ikke når at mærke mætheden. Derfor kan det heller ikke betale sig, at "spare sammen" til et måltid, fordi du ofte vil overspise og træffe de forkerte valg, når du så giver dig selv lov til at spise.

4. Søvnunderskud

Har man ikke et ordentligt søvnmønster, og enten sover uregelmæssigt eller få timer om natten, har det den indvirkning på kroppen, at du vil få svært ved at kontrollere, hvad du spiser. Samtidig sker der ofte det, at man trøster sig, når man føler sig træt og udkørt, og man siger: "Det er også synd for mig, jeg har brug for noget sukker". Når du er i søvnunderskud, vil du derfor have tendens til at vælge de søde, hurtige kulhydrater som kage og chokolade

LÆS MERE: Søvnproblemer kan være skyld i en række sygdomme. Læs her hvilke sygdomme, man risikerer at få, hvis man har problemer med at sove.

5. Kedelig mad

Når man har travlt, og man hurtigt skal smække en madpakke sammen, ender det for manges vedkommende ofte med, at man får en kedelig leverpostejs-klapsammen. Ofte bliver den bare kørt ned, uden at man tænker videre over det, fordi det simpelthen ikke er en tilfredsstillelse for smagsløgene, og man vil bagefter have tendens til at søge en anden tilfredsstillelse. Derfor skal man sørge for at gøre lidt ud af sin mad. Det betyder ikke, at der nødvendigvis er noget galt med rugbrød og leverpostej, men sørg for eksempel for, at der er lidt sprødt salat, rå løg eller karse - eller en rødbede, der giver kombinationen af det søde og salte, så maden på den måde dækker flere aspekter af smagspaletten.

Læs også