Krop & velvære
10. marts 2011

Proteiner gør dig klogere og slankere!

Spis rigeligt med proteiner – det kan øge din opfattelses- og reaktionsevne, viser en ny undersøgelse. Samtidig er proteiner vigtige for dig og din slankekur – intet vægttab uden proteiner.
Af: Line Jarlkov
https://imgix.femina.dk/media/4268da3b744d4e9db76bb473054221c5.jpg

Foto: Colourbox / Kilder: Food of LIFE, Slankesiden.dk og Alun.dk

Proteiner er vigtige for din slankekur;

det skyldes, at de aktiverer hormonet glukagon, der gør det muligt for kroppen at få adgang til kroppens fedtdepoter.

Spiser du derimod pasta eller alt for mange kulhydrater i form af hvidt brød, kartofler eller hvide ris, øges insulinet og blokerer for adgangen til kroppens fedtdepoter, og du får svært ved at tabe dig.

Ordet "protein" stammer fra græsk og betyder "af allerstørste vigtighed", fordi det er fundamentet for alt liv.

Dine muskler, din hjerne, din hud, ja selv det hæmoglobin, der transporterer ilt rundt i kroppen, består af protein.

Faktisk kontrolleres alle kroppens funktioner, lige fra det mindste blink med øjnene til en stor sportspræstation, af tusindvis af forskellige enzymer - og alle enzymer er proteiner.

Øg dit proteinindtag og bliv klogere

Proteinerne er altid vigtige for os, da de er kroppens byggesten, men endnu vigtigere, når du skal ned i vægt. Desuden gør proteiner dig også klogere.

TIP!

Savner du mæthedsfornemmelsen, selv efter at du har spist et sundt måltid, kan du prøve at drikke et glas mælk eller sojamælk - det kan give lige den mængde proteiner, du står og mangler for at blive mæt.

En ny undersøgelse, foretaget af LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, viser nemlig, at et højt proteinindtag markant styrker visse signalstoffer i hjernen, der kan øge din opfattelses- og reaktionsevne.

- Tidligere studier, som har undersøgt det samme, har kun været af en enkelt dags varighed, så vores undersøgelse viser for første gang, at virkningen af et vedvarende, højt proteinindtag holder, siger Lene Holm Jakobsen, ph.d. ved LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet og Ernæringsenheden på Rigshospitalet.

Tilpassede kostanbefalinger i fremtiden

Formålet med forskningsprojektet er at skabe bedre grundlag for proteinanbefalinger til raske mennesker.

- De fleste offentlige kostanbefalinger omkring indtag af fedt, kulhydrat og protein fokuserer på at forebygge fedme og hjertesygdom hos midaldrende. Vores forsøg viser, der muligvis er behov for at tilpasse kostrådene, så slanke, fysisk aktive unge bliver anbefalet en anden kostsammensætning.

- Forhåbentlig kan vores forsøg bidrage til en sådan udvikling, siger professor Jens Kondrup fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet og overlæge for Ernæringsenheden på Rigshospitalet.

Hvor finder du proteinerne?

Kød indeholder en masse proteiner, men du kan godt leve helt fint uden kød, ved at få de gode proteiner andre steder fra.

Både æg, mælk, hytteost og kvark indeholder masser af proteiner.

Også vegetabilske madvarer er rige kilder: Utallige slags bønner, brune og vilde ris, kinoa og andre kornsorter, der altid kan koges hele eller knækkede og spises som ris.

Der er også proteiner i grøntsager i varierende mængder, men der er endnu flere i svampene. Også nødder, mandler og kerner er gode proteinkilder, så der er masser af muligheder for at leve sundt, hvis du vil undgå kød og mejeriprodukter.

Læs mere om:

Læs også