Krop & velvære
4. februar 2022

5 ting, der sker i kroppen, når du drikker champagne

Champagne er selvskreven gæst til enhver fest. Men hvad sker der egentlig i kroppen, når vi skåler i den festlige drink? Det har vi spurgt læge Jerk W. Langer om.
Af: Jerk W. Langer
Champagne - det sker i kroppen

Foto: Netflix

1. Forbedrer din hukommelse

Champagne forbedrer den rumlige hukommelse, i hvert fald hos forsøgsdyr, ifølge forskere på University of Reading i Storbritannien. Formentligt fordi den indeholder fenolstoffer.

Den rumlige hukommelse gør dig bedre til at placere forskellige genstande i forhold til hinanden, eksempelvis navigere gennem byen.

Men husk: Ikke køre bil! Også mængden af stoffet dystrofin steg, hvilket fremmer tænkningen, ligesom CNPase-enzymet øgedes, hvilket kan modvirke Alzheimers, mener forskerne.

2. Boblerne stiger til hovedet

Champagne gør dig hurtigere beruset end rødvin og hvidvin. Boblerne med kultveilte får alkoholen til at stige lige til hovedet, fordi optagelsen fra mavesækken accelereres.

3. Antioxidanter i blodet

Du får en dosis antioxidanter, der er med til at holde blodkarrene sunde og forhindre blodet i at klumpe sammen. Selvfølgelig kun en effekt du kan glæde dig over, hvis du drikker små mængder.

For ellers indtræder de velkendte bivirkninger af højt alkoholindtag.

4. Du tisser mere

Du mister væske, fordi champagnens alkohol får dig til at tisse mere væske ud af kroppen ved at hæmme hormonet ADH.

Og næste dag kan væskemanglen vise sig som tømmermænd, fordi der trækkes vand ud af hjernecellerne til blodet, så hjernen nærmest skrumper en anelse. Drik et glas vand for hvert glas champagne.

5. Hjernen skrumper

Og næste dag kan væskemanglen vise sig som tømmermænd, fordi der trækkes vand ud af hjernecellerne til blodet, så hjernen nærmest skrumper en anelse. Drik et glas vand for hvert glas champagne.

Champagne dæmper også de hjernecentre, der ellers gør os tilbageholdende og forsigtige. Men større mængder kan, som al alkohol, fremme aggression og vrede.

Læs også