Annonce
Krop & velvære
25. januar 2023

80 procent af alle danskere vil blive smittet med HPV: Her er 5 ting, du bør vide om virusset

Kommer den i udbrud kan den give kønsvorter eller føre til livmoderhalskræft, lyder den gængse fortælling om HPV. Men vidste du, at det udbredte virus kan forårsage mange andre former for kræft hos både mænd og kvinder, og at du kan have en infektion helt uden at mærke noget?
Af: Annonce for MSD
Kvinde

Du har sandsynligvis allerede hørt meget om Humant Papillomavirus – virusset, som langt størstedelen af danskere på et eller andet tidspunkt i deres liv vil være smittet med. HPV er en seksuelt overført sygdom, som særligt er omdiskuteret, fordi den kan lede til mange forskellige kræftformer.

Med andre ord er der altså rigtig god grund til at snakke en hel masse om HPV. For selv om kroppen ofte nedkæmper virusset selv, uden du nogensinde mærker, du har været inficeret, kan HPV have store konsekvenser. På årlig basis er virusset årsag til celleforandringer hos 15.000 kvinder, hvoraf mellem 5.000-6.000 får en kegleoperation, og omkring 350 får livmoderhalskræft – og det er helt uden at tale om de mange tilfælde af andre kræftformer, virusset kan forårsage.

I denne artikel stiller vi derfor skarpt på HPV. Hvordan smitter det, hvilke sygdomme kan det forårsage – og hvad kan du selv gøre for at beskytte dig mod de følger, et virusudbrud kan have? Læs med og bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt at huske de rutinemæssige celleskrab.

1. Kondom beskytter ikke altid effektivt mod HPV

I seksualundervisningen lærer elever, at kondomer er den eneste udbredte præventionsform, som beskytter mod sexsygdomme. Det er også rigtigt, at kondomer er effektive til at beskytte mod næsten alle sexsygdomme, men desværre ikke altid HPV. Virusset smitter både ved almindeligt samleje, men også ved dybe kys og oralsex.

Men selv om prævention ikke altid kan beskytte dig mod HPV, findes der en anden måde at forebygge smitte på. Den kan du læse om herunder.

2. Man kan ikke behandle HPV – men man kan forebygge det

Der findes desværre ikke et quick fix, hvis du først har fået HPV, men til gengæld har vi værktøjer til at forhindre en infektion med de fleste af de virustyper, der kan give kræft.

Først og fremmest findes der vaccination, som har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 2009. Vaccination kan forebygge udviklingen af livmoderhalskræft. Dertil kommer, at vaccination kan beskytte mod en række andre kræftformer, som rammer både mænd og kvinder. Det er eksempelvis analkræft, vaginalkræft og vulvakræft.

Vaccination virker bedst, hvis du får den inden din seksuelle debut, men den har vist sig at have en effekt på kvinder såvel som mænd i alle aldre. Vaccination tilbydes gratis i Danmark for unge under 18 år, men vaccination er tilgængelig for alle danskere uanset alder. Læs mere om HPV og dine vaccinationsmuligheder her.

HPV i tal

80 procent af alle seksuelt aktive danskere vil få, har været inficeret eller har lige nu en infektion med HPV. Årligt forårsager HPV 15.000 tilfælde af celleforandringer og omkring 350 tilfælde af livmoderhalskræft. Hvert år opstår omkring 138 nye tilfælde af analkræft, og heraf stammer ca. 88 procent fra HPV.

Vaccination kan forebygge infektion med mange af de HPV-typer, der giver livmoderhalskræft og analkræft. Overvejer du at blive vaccineret, kan du søge rådgivning hos din læge.

3. Jo flere sexpartnere, jo større risiko for smitte

Risikoen for at blive smittet med sexsygdomme bliver gradvist større, jo flere sexpartnere du har, og det gælder altså også for HPV. Det betyder, at der kan være grund til at overveje vaccination, hvis du bliver single efter et langt forhold eller skilsmisse, hvis du har skiftende partnere – eller hvis du generelt ønsker at være på den sikre side. Man kan blive smittet med HPV, selv hvis man har en fast partner.

Vaccination virker forebyggende, og hvis du møder op til de rutinemæssige SMEAR-screeninger hos lægen, kan man i langt de fleste tilfælde opdage eventuelle celleforandringer, før de udvikler sig til kræft. Det leder os til næste punkt.

Livmoder

4. Cirka 40 procent af kvinder dropper de rutinemæssige celleskrab

Hvert år opdages celleforandringer hos 15.000 kvinder, hvoraf mellem 5.000-6.000 får foretaget en kegleoperation, hvor en del af livmoderhalsen fjernes. I de ca. 350 tilfælde af livmoderhalskræft, vi har årligt i Danmark, opdages celleforandringerne for sent.

Alligevel dropper ca. 40 procent af kvinder i Danmark at få lavet den såkaldte cervix smear. Du kender det måske selv. Brevet med invitation til screening for livmoderhalskræft er landet i e-Boks for længst, men i hverdagens travlhed har du ikke fået bestilt en tid endnu. Faktisk har du måske glemt alt om, at du skulle have bestilt en tid hos lægen.

Ikke desto mindre fortæller statistikkerne os, at det er en virkelig god idé at bestille en tid til celleskrab, når invitationen lander i indbakken. Det gælder både for dig, der ikke er vaccineret – og for dig, der er. Du bør fortsætte med at tage til screening hele livet, for du kan blive smittet med HPV flere gange.

5. Ingen livmoder? Forebyggelse mod HPV er stadig vigtigt

Har du ingen livmoder, kan du i sagens natur ikke få livmoderhalskræft, men det betyder ikke, at snakken om HPV er ligegyldig for dig. Tværtimod. Ikke alene kan man være rask smittebærer af virusset, man kan også blive ramt af nogle af de andre former for kræft, HPV forårsager. Blandt andet ses en stigning i tilfælde af kræft i munden og svælget hos mænd, som er smittet med HPV efter oralsex. På samme måde hører peniskræft og analkræft til blandt de kræftformer, en infektion med HPV kan medføre.

For at opsummere kort: Forebyggelse af HPV er altid vigtigt – og det gælder, uanset om du har en livmoder eller ej.

Læs mere om:

Læs også