Annonce
Krop & velvære
19. december 2022

98 procent af os har denne virus i kroppen, men mange kender ikke til den

Cirka 98 procent af os har virusset i kroppen, der kan forårsage helvedesild. Alligevel kender mange af os ikke den smertefulde hudsygdom. Helvedesild rammer op til hver fjerde dansker, så måske er det på tide, at vi udbreder viden om sygdommen – og om, hvad vi kan gøre ved den.
Af: Annonce for GSK. Foto: Shutterstock
Helvedesild rammer hver fjerde dansker. Sådan kender du den.

Det er ikke rart at have en lidelse, som er smertefuld og ubehagelig.

En sygdom, mange ikke kender til – men som en fjerdedel af os vil udvikle i løbet af livet – er helvedesild. Faktisk går hele 98 procent af os rundt med det virus i kroppen, som ved reaktivering kan forårsage helvedesild. Livet igennem holder immunforsvaret virus i en dvaletilstand, men i takt med, at du bliver ældre, svækkes immunforsvaret, og helvedesild kan udvikle sig som et smertefuldt udslæt.

Det giver mening at udbrede kendskabet til hudsygdommen og dele erfaringer med hinanden, så flere får kendskab til lidelsen. Herunder giver vi dig al den information, du skal kende til.

Fra skoldkopper til helvedesild

Måske har du et svagt barndomsminde om en masse røde pletter på kroppen, som kløede helt ekstremt. Og du føler dig måske heldig, fordi du har haft skoldkopper som barn og nu er immun. Det er også rigtigt, at du er immun over for skoldkopper. Men du kan desværre stadig få helvedesild.

Helvedesild er en hudsygdom, som skyldes varicella zoster virus, der lever i nervecellerne i en dvaletilstand, efter man har haft skoldkopper. Når du får helvedesild, skyldes det, at skoldkoppevirussen vækkes fra sin søvn og reaktiveres i nervecellerne.

Helvedesild er ikke livstruende, og i de fleste tilfælde varer sygdommen i op til en måneds tid og forsvinder derefter af sig selv. Men smerterne kan være så intense, at det for nogen kan blive svært at have en normal hverdag. For ca. 20 procent vil smerterne fortsætte, efter udslættet er væk, og give langvarige nervesmerter. Derfor er det en god idé at vide, hvad man skal være opmærksom på – selv om det heldigvis er de færreste, der oplever så voldsomme symptomer.

Det er immunforsvaret, der bestemmer, hvorvidt du får helvedesild. Risikoen for at udvikle sygdommen stiger derfor med alderen samt hos folk med nedsat immunforsvar. Op mod hver fjerde voksne vil udvikle helvedesild i løbet af deres liv.

Symptomer på helvedesild

Som regel vil man først blive sløj, mens huden et bestemt sted på kroppen vil svie. De mest almindelige steder at få helvedesild er på brystkassen, maven, lænden eller i ansigtet. Udslættet vil altid være halvsidigt.

De symptomer, der dukker op først, er typisk:

  • Svien og smerter i huden
  • Hovedpine
  • Utilpashed
  • Feber

Smerterne, der opstår ved helvedesild, kan blive meget intense, deraf navnet helvedesild. De kan føles stikkende, brændende eller skærende, og kommer ofte i jag. For nogle bliver smerterne værre, hvis området berøres. Smerterne såvel som udslættets omfang kan variere fra person til person. Ældre rammes ofte hårdere end yngre personer.

Inden for tre til seks dage efter ubehaget i huden (smerte, kløe, prikken, stikken) vil langt de fleste udvikle et udslæt, der manifesterer sig som små blærer med blodig væske. Samtidig kan der opstå feber og hævede lymfeknuder.

Efter en uges tid tørrer blærerne ud og bliver i stedet til sårskorper, som falder af efter to-tre uger.

Hvordan opstår helvedesild?

Har du haft skoldkopper og er blevet rask, finder virussen vej fra huden langs nervebanerne og ind i nervernes rødder ved rygmarven. Herinde bliver den holdt i bero af immunforsvaret og er dermed inaktiv. Bliver immunforsvaret svækket, kan det ikke holde virussen i skak, og dermed kan virus blive reaktiveret og vandre langs nerven ud i huden igen. Her viser den sig som helvedesild.

Sygdommen kan ramme alle, som har haft skoldkopper, men risikoen stiger med alderen i takt med, at immunforsvaret svækkes enten på grund af alder eller sygdom.

Man kan desværre godt få helvedesild flere gange i løbet af livet, men det er sjældent.

Smitter det?

Nej, du kan ikke blive smittet med helvedesild, da sygdommen opstår på grund af en reaktivering af virus. Men har du helvedesild og møder en person, som ikke har haft skoldkopper, kan du give virussen videre, så vedkommende får skoldkopper.

Det vurderes, at ca. 98 procent af voksne har haft skoldkopper i barndommen, og at op til en ud af fire vil udvikle helvedesild. Risikoen stiger med alderen og ved nedsat immunforsvar.

Hvordan udvikler helvedesild sig?

Efter en måneds tid går helvedesild typisk væk af sig selv. Men for omkring 10 procent fortsætter smerterne, selv om huden er helet. Risikoen for at udvikle kroniske smerter stiger med alderen. Ca. 20 procent af personer i alderen 60-65 år bliver ramt af langvarige nervesmerter, mens det er omkring 35 procent af dem over 80 år.

Det er vigtigt at være særligt opmærksom, hvis man har et stærkt nedsat immunforsvar. Men for langt de fleste er helvedesild helt ufarligt og går væk af sig selv.

Kan man forebygge helvedesild?

Da helvedesild opstår på grund af en iboende virus, kan du ikke helgardere dig imod sygdommen ved at spise sundt og dyrke motion – selv om en sund livsstil altid bidrager til immunforsvaret.

For personer over 50 år er det muligt at forebygge helvedesild. Tal med din egen læge om, hvorvidt vaccination mod helvedesild kan være relevant for dig. Husk, at man kan få tilskud, hvis man er medlem af Sygeforsikringen Danmark.

Hvordan behandler man helvedesild?

Helvedesildbehandlingen skal lindre ubehag, fremskynde helingen og forhindre udvikling af postherpetisk neuralgi blandt ældre patienter. Det er normalt at prøve sig frem med forskellig medicin. Smerter kan behandles med smertestillende medicin efter aftale med egen læge.

Hvis du oplever symptomer og kontakter din læge inden for 48-72 timer, er det muligt at få behandling, der kan dæmpe sygdommens udbrud.

Har du ikke så stærke smerter, kan du bruge pudder eller zinkliniment, som virker lindrende og kølende på udslættet.

Kilder: Sundhed.dk og Netdoktor

Vil du vide mere?

Vi bærer næsten alle rundt på det virus, der kan udvikle helvedesild, og hos 1 ud af 4 vil sygdommen gå i udbrud i løbet af livet. Er du i tvivl om, hvorvidt du har eller har haft helvedesild, eller vil du bare gerne vide mere, så tjek ramtafhelvedesild.dk (link fjernet) eller tal med din læge for yderligere information og muligheden for forebyggelse.

NP-DK-HZX-ADVR-220001

Læs mere om:

Læs også