Krop & velvĂŠre
21. juni 2019

Disse lande spiser verdens sundeste kost

Et hold af britiske eksperter og journalister satte sig at undersþge, hvilket folkeslag, der har verdens sundeste kost. De rejste verden rundt og tjekkede sundhedstilstanden blandt 50 folkeslag. Og eksperternes konklusion er klar – isléndinge har generelt den bedste sundhedstilstand set i forhold til f.eks. végt, alkoholforbrug, kolesteroltal, livsstilsrelaterede sygdomme og levealder.
Af: Karin Ditlevsen
mad

foto: Panthermedia

De fem sundeste lande: SÄdan lever og spiser de

1. ISLAND.

Eksperterne fandt, at den islandske kombination af frisk fisk, lokalt opdrĂŠttet kĂžd af hĂžj kvalitet, store forbrug af magre mĂŠlkeprodukter som skyr og hang til at tilbringe meget tid ude i naturen, kvalificerede dem til at have den sundeste kost- og livsstil i verden.

Indbyggerne i Island har en lav forekomst af Alzheimers, hjertesygdomme, slagtilfÊlde og diabetes, og bÄde mÊnd og kvinder har en meget hÞj gennemsnitlig levealder. Deres kost, som er rig pÄ protein, kalk, fiskeolie og fibre, bestÄr isÊr af magre mejeriprodukter som skyr, groft brÞd, frisk kÞd, isÊr lam, fra dyr, der grÊsser vildt, og store mÊngder fisk. Forskerne fandt frem til, at islÊndingene har odds med sig pÄ andre punkter. De bÊrer generelt pÄ gode gener og bor i et af de reneste miljÞer i verden.

GĂžr som en islĂŠnding: Spis skyr, fisk, Ăžkologisk kĂžd, groft brĂžd, korn og bĂŠr. Brug tid i naturen.

2. ITALIEN.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Middelhavs-kost er sundt, og derfor mĂ„ sĂ„kaldt ”Hyper Middelhavskost” vĂŠre ekstra godt. Det oplever borgerne i den italienske landsby Campodimele, hvor beboernes sundhedstilstand er i topform med en imponerende hĂžj gennemsnitlig levealder pĂ„ 95 Ă„r. De fleste af byens beboere har egen kĂžkkenhave, og de spiser derfor mange Ăžkologiske grĂžntsager og frugt, de anvender ikke smĂžr, men lokalproduceret olivenolie og spiser meget lidt kĂžd, men meget fisk, som ansjoser. Beboerne tager sig tid til at tilberede mad og hygge sig med at spise sammen med venner og familie.

GÞr som en italiener: Spis mange grÞntsager og frugt, masser af fisk og fjerkrÊ, men drop rÞdt kÞd. Anvend gerne olivenolie i madlavningen og spis efter Ärstiderne. SkÊr ned pÄ mejeriprodukter og drik vin i begrÊnset mÊngde. Brug tid i naturen.

3. GRÆKENLAND.

Turister stÞder ofte ind i menukort med fyldig moussaka, friterede blÊksprutter og grillet kÞd pÄ grÊske taverner. Men det er ofte steder, grÊkerne ikke selv spiser. Generelt har grÊkerne sÄ god en helbredstilstand og sunde kostvaner, at det bringer dem op pÄ tredjepladsen. Den almindelige grÊker spiser ikke meget kÞd, men foretrÊkker f.eks. ansjoser og sardiner, spiser mange grÞntsager, f.eks. bÊlgfrugter som Êrter, bÞnner og linser og anvender ikke smÞr i madlavningen.

GÞr som en grÊker: Spis mange grÞntsager og meget fisk. Spis kikÊrter, bÞnner, linser og korn med friske krydderurter. Brug udelukkende olie med umÊttede fedtsyrer i madlavningen, som f.eks. olivenolie. Drik vin med mÄde.

4. SYVENDE DAGS ADVENTISTERNE.

PÄ fjerdepladsen har vi ikke et land som sÄdan, men medlemmerne af Syvende Dags Adventistgrupper - et kristent trossamfund. PÄ deres tur rundt i 50 lande fandt forskerholdet nemlig ud af, at de har en hÞj sundhedsstandard og en meget hÞj levealder i forhold til den omgivende lokale befolkning. Syvende Dags Adventister holder sig fra alle nydelsesmidler som tobak, alkohol, koffein og sukker, de spiser ikke forarbejdede fÞdevarer, og de spiser nÊsten udelukkende vegetarisk. De spiser meget frugt, grÞnt, nÞdder og kerner.

GÞr som en adventist: Spis meget frugt, grÞnt, nÞdder, kerner og andre fiberrige fÞdevarer, og undgÄ kÞd. Hold dig fra tobak, alkohol, koffein, sukker og forarbejdede fÞdevarer. Lev et stabilt liv, hvor du forsÞger at undgÄ stress og jag.

LÆS OGSÅ: Mindre madspild: Disse madvarer kan nésten holde evigt

5. JAPAN.

Japanere har en rekordhÞj levealder, bl.a. fordi de har en lav risiko for hjerte-kar-sygdomme, og meget fÄ japanere lider af overvÊgt. Det tilskriver eksperterne bl.a. den store mÊngde af grÞntsager og fisk, der er traditionel kost. En anden forklaring pÄ japanernes positive sundhedstilstand er, at mange af dem kun spiser, til de er nÊsten mÊtte, og derfor altid gÄr en lille bitte smule sultne fra middagsbordet. De drikker meget te og vand og har et ret begrÊnset forbrug af sodavand i forhold til de vestlige lande.

NÄr trangen til sÞde sager melder sig, svÊlger japanerne ikke i kager og slik, men holder sig til sÞde frugter og frugtbudding med kun en smule sukker.

GÞr som en japaner: Spis meget fisk, tang, tofuprodukter og grÞntsager, som f.eks. kÄl, og spis kun, til du fÞler dig - nÊsten - mÊt. BegrÊns dit indtag af kÞd til et minimum og drik meget te og vand. Hold igen med sukker og spis f.eks. kun sÞde frugter eller let sÞdede ting til dessert.

ril de nysgerrige....

Top 6 - 10:

6: DANMARK

7. PANAMA

8. FRANKRIG

9. SPANIEN

10. HOLLAND

3 vigtigste sundhedsrÄd:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrÊnset adgang til alt indhold.