Flere overlever brystkræft
Foto: Shutterstock
"Brystkræft er stadig en rædselsfuld sygdom at få, og jeg kan godt forstå, at kvinderne bliver bange, når de opdager en knude og får stillet en diagnose, men mulighederne i dag er langt bedre, end de var for blot få år siden", siger overlæge dr. med. Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.
Knap 4.000 kvinder i Danmark får hvert år konstateret brystkræft - knap 1.300 dør hvert år af sygdommen.
Det kan du selv gøre:
- Lev et fornuftigt liv. Spis ordentligt, undgå overvægt især efter overgangsalderen. Begræns dit alkoholforbrug og dit indtag af hormoner. Motioner 30 minutter hverdag. Og få dine børn tidligt og am dem.
- Gør det til en vane lige at mærke efter, når du er i bad eller smører creme på, om du har mistænkelige knuder i brystet. Du behøver ikke gennemføre en systematisk selvundersøgelse hver måned, men du skal bemærke det og reagere på det, hvis noget ikke er, som det plejer.
- Finder du en knude i dit bryst, skal du handle på det. Ikke bare vente og se, om den forsvinder af sig selv. Er den ondartet, er det meget vigtigt, at du bliver udredet og kommer i behandling så hurtigt som muligt.
- Får du noget eksem-lignende udslæt på brystvorten, så søg læge.
- En knude i armhulen skal ligeledes tages alvorligt, også her skal du søge læge.
8 ud af 10 overlever
I 1960 var knap halvdelen af kvinderne i live efter fem år. I dag, hvor man arbejder metodisk med at målrette og skræddersy den enkelte kvindes behandlingforløb overlever 8 ud af 10.
"I dag har man mulighed for at give mange af disse kvinder en ny slags efterbehandling, som er særdeles effektiv. Den modvirker dannelsen af østrogener, nedsætter risikoen for tilbagefald og reducerer derfor dødeligheden," fortæller Iben Holten.
Den landsdækkende mammografi-screening af kvinder i alderen 50-70 år har uden tvivl også gjort sit til, at mange kræfttilfælde i dag bliver fundet langt tidligere end før.
Flest med brystkræft over 50 år
75 procent af de kvinder, der rammes af brystkræft er ældre end 50 år. Hos yngre kvinder er mammografi-screening meget mere usikker, idet deres bryster indeholder mere kirtelvæv, der gør det sværere at opdage små knuder i brystet.
"Opdager man knuden tidligt, så er chancen for, at man kan behandle den kirurgisk langt større - dvs. at man som patient muligvis undgår kemoterapi og/eller strålebehandling, der jo har bivirkninger, og som man kan få senkomplikationer af".
Derfor er det også vigtig, at gøre det til en vane lige at mærke efter, når du er i bad eller smører creme på, om du har mistænkelige knuder i brystet, og at du reagerer på det, hvis noget ikke er, som det plejer.
Hvis du har haft brystkræft
Har du haft brystkræft og efterfølgende fået fjernet brystet, eller står du over for en operation, er der flere muligheder, du bør have med i dine overvejelser.
Mange vælger at få rekonstrueret brystet. Det foregår på en plastikkirurgisk afdeling eller på private sygehuse og klinikker.
Ved en rekonstruktion skaber man et bryst, der ligner det andet bryst enten ved hjælp af proteser, patientens eget væv eller begge dele. Vælger man at få en brystrekonstruktion, skal man være opmærksom på, at det ikke er et indgreb uden omkostninger.
Der kan komme komplikationer, og en rekonstruktion tager tid - ofte fra et halvt til trekvart år, så man skal have tålmodighed og være motiveret.
Der er også masser af muligheder for at benytte sig af løst- eller selvsiddende udvendige proteser enten i perioden frem til, man får genopbygget brystet eller som en mere permanent løsning.
Læs mere om brystproteser og feminint lingeri og badetøj til brystkræft-opererede hos Amoena
Læs mere på: www.cancer.dk/brystkraeft