Madskribent Emma Martiny: ”Jeg prøver at undgå regler”
Hvis man kan tale om at få kærlighed til mad ind med modermælken, så er det sket for Emma Martiny. Den Århus-baserede blogger og madskribent har været med i køkkenet, siden hun var helt lille og kommer fra en familie, der lavede alt fra bunden. Alt.
- Jeg er opvokset med kæmpe køkkenhaver og forældre, der altid bagte deres eget rugbrød. Da jeg flyttede hjemmefra, kunne jeg godt se, at det vist ikke var helt normalt at lave så meget fra bunden, og så kom jeg i gang med at finde min egen måde at lave mad på, griner Emma Martiny.
- Jeg kan rigtig godt lidt at lave mad, der smager godt, ser godt ud og er noget, du får det godt af at spise. Derfor synes jeg også, at det er sjovt at give klassiske retter et mere moderne og grønt tvist.
Nej tak til fanatisk sundhed
Mere grønt er et tilvalg for Emma Martiny, der prioriterer mad, der får hende til at have det godt. Derfor har der efterhånden sneget sig en del kødfrie dage ind i madplanen – egentlig ikke fordi det har været et særligt bevidst valg, men mere fordi det var det, hun havde mest lyst til.
- Jeg kan bare rigtig godt lide grøntsager, og det er jo blevet meget nemmere at handle ind til kødfrie dage, så det var ikke rigtig noget, jeg tænkte over.
Den grønne bølge er nok kommet for at blive, men der er også mange andre kosttrends, som man ikke kan undgå at støde på, når man åbner Instagram. Emma Martiny kan godt lide selv at følge med, men ryger næppe med på en streng diæt.
- De fleste bølger har jo nogle super fine budskaber. For eksempel fik palæo-bølgen folk til at spise mindre forarbejdet mad og lave mere fra bunden. Men jeg har aldrig været vild med ekstremer. Jeg prøver at undgå regler og i stedet mærke efter, hvad der får mig til at have godt. Da jeg, ligesom mange andre, oplevede problemer med min fordøjelse hjalp det mig også at mærke efter og eksperimentere lidt med min kost.
Emma Martiny prioriterer mad, der får hende til at have det godt, og hun vælger det, hun har lyst til at spise. Nogle dage er det vegetarisk mad, laktosefrie mejeriprodukter eller glutenfri – andre dage er det rugbrødsmadder eller noget helt andet. Det vigtigste er, at der hverken er regler eller begrænsninger. Man behøver ikke være vegetar for at spise kødfrit af og til, eller at være laktoseintolerant for at vælge laktosefrie produkter. Det vigtigste er blot, at man gør det, der føles godt.
Vær dig selv (helt ned til rugbrødsmadderne og kaffekopperne)
Både på sin blog og Instagram-profil kan man dykke ned i Emma Martinys smukke madunivers, og det kan godt være, at man ikke altid føler, at ens egen aftensmad lever op til det æstetiske udtryk.
- Jeg bliver ofte spurgt, om jeg ikke føler, at jeg bidrager til at skabe et perfekt glansbillede, og om jeg aldrig bare spiser spaghetti med ketchup. Men det gør jeg faktisk ikke. Selv når aftensmaden bare bliver til en rugbrødsmad, kan jeg godt lide at gøre mig lidt umage. Så den bliver pænt anrettet med purløgsdrys på en flot tallerken. Men altså… så tager jeg billedet af tallerkenen ovre i vindueskarmen, hvor der er pænt lys, inden jeg spiser den ved sofabordet. Det håber jeg godt, at folk kan gennemskue.
Den pæne tallerken eller purløgsdrysset er nogle af de små ting, som Emma Martiny nødigt vil undvære i hverdagen. For hun nyder hverdagen lidt mere, når der er kræset for de små detaljer.
- Hvis jeg har sovet over mig og har en stresset morgen, vil jeg hellere nedprioritere makeuppen og så måske have tid til at nyde en rigtig god cappuccino i en smuk kop og have et roligt øjeblik. Tid er jo den største luksus. Det er den, man altid mangler og vil have mere af. Og det er ikke altid, at det lykkes, men hvis jeg skaffer mig selv små huller af tid i løbet af en dag, har jeg mere overskud.
3 små ting, der giver Emma Martiny overskud i hverdagen
- En god gåtur med en veninde – det er dejligt at få rørt sig lidt og få noget frisk luft.
- At udnytte weekendmorgener uden aftaler, hvor man kan sove, indtil man vågner af sig selv.
- En rigtig god kop kaffe.
Friheden til at vælge selv
Når du husker at mærke efter i kroppen, bliver du lynhurtigt klar over, hvad der får dig til at føle dig allerbedst tilpas, og så er det helt op til dig at vælge til og fra i din hverdag. Du behøver ikke være laktoseintolerant for at have lyst til at prøve laktosefri alternativer. Arla har et stort udvalg, der ikke begrænser dig, uanset hvad du har lyst til. Hvis du bedst kan lide at undgå laktose, så kan du med fordel vælge Arla Laktosefri Mælk & Havre. Det er en unik blanding lavet af 50% laktosefri mælkedrik og 50% havredrik. Arla Laktosefri Mælk – og havredrik er ligesom almindelig laktosefri mælkedrik en kilde til calcium, protein og vitamin B12, og så har den ekstra D-vitamin. Bliv inspireret af Arlas laktosefri opskrifter her.