Annonce
Krop & velvære
11. maj 2020

Migræne i 40 år: Sådan føles det

Hver måned lægges Ulla ned af et eller flere migræneanfald. Sådan har det været, siden hun var ung. Men hvordan lever man sit liv, når migræne er hverdag? Læs Ullas historie her.
Af: Aller Creative Studio i samarbejde med Treo
Ulla migræne
treo

Ulla Thrane er 52 år og har haft tilbagevendende migræneanfald, siden hun var kun 13-14 år gammel. Hun fik det første gang med sin første menstruation. Dengang vidste hun ikke, at det var migræne – hun havde bare voldsomt ondt i hovedet og var nødt til at blive hjemme fra skole et par dage. Og sådan blev det ved hver måned.

- De første år varede anfaldene 1-2 dage, men som jeg blev ældre, og hormonerne begyndte at rase i kroppen, blev det faktisk værre. Efter jeg fyldte 30, har det været meget slemt, hver gang jeg skulle have menstruation. Og overgangsalderen har indtil videre desværre ikke gjort det bedre. Men jeg har heldigvis også mange gode dage, og det sætter jeg stor pris på. Når jeg så har de gode dage, så har jeg meget mere energi, og så skal der ske noget, men det kommer jo nogle gange tilbage og bider mig bagi.

Mange migrænikere får det, der hedder aura, i forbindelse med et migræneanfald. Aura er en slags forvarsel, hvor man kan få pletter eller flimmer for øjnene, føleforstyrrelser og svimmelhed. I Ullas tilfælde er langt de fleste anfald uden aura.

- Når jeg får migræne, får jeg en intens dunkende smerte i den ene side af hovedet. Ofte starter det i venstre side, hvor det sidder et døgn, så flytter det sig til højre side i et døgns tid og til sidst tilbage til venstre side, hvor det klinger af. Det er værst, hvis det sidder i tindingen – så ved jeg, at det varer i flere dage. Hvis jeg er heldig, at det sidder i nakken, bliver det typisk ikke så slemt.

Selv om Ulla ikke oplever typisk aura, så får hun alligevel forvarsler fra kroppen om, at et anfald er på vej.

- Inden et migræneanfald bliver jeg meget træt og gaber meget. Jeg bliver trist op til, mit energiniveau falder, og mit humør bliver meget svingende, så jeg kan blive irriteret eller grådlabil ud af det blå. Jeg får også lyst til salt og kan pludselig æde en hel pose chips. Men især når jeg begynder at gabe meget – så ved jeg, at et anfald er på vej.

Når anfaldene så kommer, kan de enten være rigtig slemme eller lidt nemmere at overskue. Ulla har forsøgt sig frem med forskellige løsninger for at prøve at dulme migræneanfaldet.

- Jeg kan være heldig, at jeg kan tage det i opløbet med en migrænepille. Men det skal være i opløbet. Nogle gange kan det også hjælpe med koffein, en cola eller kaffe kombineret med Treo, hvis jeg gør det på det rigtige tidspunkt. Og jeg er efterhånden blevet bedre til at mærke, hvornår det er. Når jeg gaber og føler mig træt og uoplagt, men før smerterne kommer. Hvis jeg først har fået migræne, skal der mere til. Så skal jeg enten sove eller have helt ro.

På trods af et liv, hvor migrænen er en fast sidekammerat, der altid lige kan finde på at række ind og forstyrre hverdagen, gør Ulla alt, hvad hun kan for at leve et godt og glædesfyldt liv. Hun har opdaget, at især musik er kilde til stor glæde – både på de gode og de dårlige dage. Når hun har anfald, kan musikken virke beroligende og fjerne de negative tanker, og så er der heldigvis også mange af de gode dage.

- Jeg prøver at leve så normalt som muligt, være positiv og fokusere på de gode oplevelser. Jeg sørger for at have aftaler med ting, jeg godt kan lide, musik og koncerter for eksempel. Og hvis jeg så har hovedpine den dag, jeg skal afsted, prøver jeg at tage en pille og håber, at det virker, så jeg kan komme med – hvis ikke det er så slemt, at jeg er nødt til at lægge mig. Jeg prøver simpelthen at sige, at jeg ikke vil lade det styre mit liv.

Migræne

Hvem? Migræne kan ramme alle, men særligt udsatte er kvinder i alderen 18-50 år.

Hvor mange? I Danmark lider mellem 500.000 og 700.000 af hyppig hovedpine eller migræne.

Hvad er det? Kraftig, ensidig, dunkende hovedpine, nogle gange med kvalme. Migrænen kan ledsages af ”aura”, som er indledende fænomener en halv times tid inden hovedpinen, for eksempel synsforstyrrelser, føleforstyrrelser, lys- og lydoverfølsomhed, balance- og talebesvær.

Hvorfor? Det ved vi ikke. Auraen kommer af, at blodgennemstrømningen i hjernebarkområdet er nedsat, hvilket udløser auraen. Den efterfølgende hovedpine kommer af, at hjernens blodkar derefter udvides kraftigt.

Hvor lang tid? Et ubehandlet anfald varer typisk mellem 4 og 72 timer.

Hvad gør man? Der er forskel på migræne og dermed også på, hvilken behandling der er den rette. Så det bedste, man kan gøre, er at få stillet en diagnose og lagt en behandlingsplan hos sin læge. Det gør man typisk ved at lave en hovedpinedagbog, der giver overblik over symptomer og mønstre. Derefter laves en personlig behandlingsplan – enten i form af anfaldsbehandling, forebyggende behandling eller begge dele.

Kilde: Hovedpineforeningen.dk

Treo mod migræne

Treo er en smertestillende brusetablet mod migræne, hovedpine, menstruationssmerter, tandpine samt muskel- og ledsmerter. Derudover virker Treo også febernedsættende. Brug højst Treo 10 dage pr. måned og ikke de sidste tre måneder før forventet fødsel, hvis du er gravid. Treo kan købes på apoteker og onlineapoteker samt i Matas, de fleste dagligvarebutikker, tankstationer og 7-Eleven.

Læs mere om Treo-produkterne her.

ID: DK-COMM-OTCx-TREO-DGT-0420-014

Læs mere om:

Læs også