Krop & velvære
29. januar 2015

Sådan bruger du ingefær

Hvad kan ingefær gøre for dig og din sundhed?
Af: Gitte Høj, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Sådan bruger du ingefær

Ingefær stammer fra Sydøstasien og dyrkes i dag overalt – dog især i Indien og Kina. Ingefær er en knoldformet rod, der på samme måde som hvidløg har været brugt gennem årtusinder i folkemedicinen og i madlavningen.

Ingefær giver effektiv virkning – uden bivirkninger

Den sunde knold indeholder flere hundrede aktive stoffer, æteriske olier plus vitaminer og mineraler.

Roden er kædet sammen med en lang række af bedring af gener, og her er slidgigt en af dem. Studier har nemlig vist, at ingefær kan dæmpe smerter og afhjælpe stivhed. Forklaringen er formentlig, at ingefær bekæmper inflammation og virker lindrende, hvilket gør, at du slipper for nogle smerter og oplever en øget bevægelighed. Eksperter mener, at ingefær primært kan afhjælpe symptomerne ved for eksempel gigt – men ikke helbrede selve sygdommen.

Døjer du med køresyge, luftsyge og søsyge, kan ingefær være en nem løsning for dig. Den har nemlig vist sig at have en effektiv virkning mod dette ubehag helt uden at have bivirkninger. Desuden kan knolden have en gunstig effekt, hvis du for eksempel kæmper med kvalme i forbindelse med sygdom og behandling.

Endelig skulle ingefær også virke mod forskellige former for mavegener som for eksempel smerter og oppustethed. Den knoldede rod fremmer desuden din fordøjelse og sørger for, at din mave fungerer godt.

Prøv f.eks. et kosttilskud med ingefær- se her >>

Sådan bruger du ingefær

Phytoterapeut Rikke Goerlich foreslår, at du bruger både ingenfæren i frisk, tørret og pulveriseret form. Og du kan bruge ingefæren både indvortes og udvortes. F.eks. kan du bruge den udvortes, hvis du har smerter. Prøv at lave en stærk kop ingefærte, væd en klud i teen, og læg den på, hvor der er smerter, til den ikke længere er varm. Den kan også nemt bruges i bagværk, varme retter og kan drikkes som te både kold og varm. Tag tre til fem cm af den friske rod, gerne økologisk, og skær den i mindre stykker. Undgå at skrælle den, da de aktive stoffer primært sidder i skrællen. Den stærkeste variant får du ved at lade ingefæren simre i en liter vand i ca. 5-10 min., mens du får en mildere te ved at hælde det kogte vand over ingefæren og lade den trække. Prøv dig lidt frem.

En passende dosis er omkring 25 gram frisk ingefær eller to gram tørret. Bryder du dig ikke om smagen, findes ingefær også som kosttilskud. Vær blot opmærksom på, at ingefær virker blodfortyndende.

Find flere produkter med ingefær her >>

Læs mere om:

Læs også