Krop & velvære
5. februar 2012

Sådan påvirker salt dine organer

Der er brug for salt i maden – men hvordan er det lige, vores krop reagerer på saltet?
Af: Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
https://imgix.femina.dk/media/7a8873c604464e04a0ceaf13324450d2.jpg

Foto: All Over Press

Vi får ofte at vide, at vi spiser for meget salt og skal skrue ned for saltindtaget. Men er salt virkelig så farligt for vores helbred?

Problemet med salt er, at det indeholder natrium, som binder vand. Hvis du spiser noget saltholdigt, vil væsken holdes tilbage i kroppen, og det trækker dermed ind i blodårerne.

Det øger blodmængden i årerne samt modstanden i kredsløbet - det får blodtrykket til at sige, og det påvirker bl.a. hjertet og hjernen.

Hjerteforeningen har lavet en liste over, hvilke organer salt og forhøjet blodtryk går ind og påvirker:

Hjertet
Et højere blodtryk sætter hjertet på overarbejde. Det slider naturligvis på hjertet - nærmere bestemt karvæggen i hjertets kranspulsåre. Det øger risikoen for blodpropper og fremskynder åreforkalkning.


Nyrer

Når blodtrykket stiger, skal nyrerne udskille mere salt og vand. Det er forskelligt fra person til person, hvor godt nyrerne kan modstå meget salt. Nogle kan nemlig være saltfølsomme, og de vil opleve, at blodtrykket stiger endnu mere, når de spiser salt. Det højere blodtryk kan på sigt nedsætte nyrefunktionen.

Arterier
Et højere blodtryk øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper i arterierne.

Hovedpulsåren
Vores blodårer udvider sig generelt med alderen samtidig med, de elastiske egenskaber aftager. Det kan give en udposning på hovedpulsåren, som kan briste. Det er dog primært hos ældre mennesker, at dette kan ske.

Hjernen
Det øgede blodtryk kan påvirke forkalkningsprocesser i de store pulsårer i hjernen, og det øger risikoen for at få blodpropper. Et forhøjet blodtryk øger både risikoen for blodpropper i hjernen samt hjerneblødning.

Kilde: Hjerteforeningen

Læs også