Krop & velvære
4. marts 2020

Sundt eller bare surt? 9 ting, du skal vide om faste

Faste. Nogle bruger det til at smide nogle hurtige kilo, mens andre gør det, fordi det siges at have en række sundhedsmæssige fordele. Find ud af, om du har lyst til at blive dus med din knurrende mave.
Af: Christina Bølling m.fl
Dét skal du vide om faste

Kilder: University of Bath, femina, mindbodygreen.com, dailyrecord.co.uk, Amelia, Psychology Today, Move, Anders Nedergaard, Harvard Heart Letter m.fl., foto: Shutterstock

1. Er faste sundt?

Det ville være dejligt, hvis man kunne svare entydigt på ovenstående spørgsmål. Men så enkelt er det desværre ikke. Der er nemlig uenighed på området. Tilhængere mener, at man med jævnlig periodisk faste (faste, hvor du ikke spiser inden for et givent tidsrum) udover vægttab og følelsen af at være udrenset kan opnå en række sundhedsmæssige fordele. De omfatter en nedsat risiko for at udvikle en række aldersrelaterede sygdomme og livsstilssygdomme som for eksempel type 2-diabetes, fordi faste blandt andet kan sænke forhøjet kolesterol, begrænse inflammation i kroppen og balancere blodsukkeret. Andre eksperter er mere kritiske og påpeger, at der ikke er forsket nok i emnet endnu.

2. Faste er mange ting

Faste er meget mere end at sidde alene i en hytte og ikke drikke andet end kogt vand i flere dage. En faste som den, hvor kroppen ingen næring får, er tortur for de fleste og måske slet ikke nødvendig. Tilhængere af periodisk faste mener nemlig (som før skrevet), at man kan opnå en række fordele i form af ”moderat faste”. Prøv for eksempel:

16:8-kuren/8-timerskuren, som indbefatter, at du spiser normalt otte timer af døgnet og faster de resterende 16, hvilket er forholdsvis nemt, eftersom du sover cirka halvdelen af tiden. Du bestemmer selv, hvad du spiser i de otte timer, men det anbefales, at du spiser fiberrigt, så maven har noget at arbejde med i fasteperioden. Læs mere i ”The 8 hour Diet” af David Zinczenko og Peter Moore.

5:2-kuren, der går ud på, at du spiser normalt fem dage om ugen og faster to dage. Der er tale om en moderat faste, hvor du må få 500-600 kalorier. Den metode har vist sig at være mere effektiv i forhold til vægttab og tab af fedtvæv end almindelig kaloriebegrænset kost, ligesom den også skulle kunne trigge kroppens mulighed for at reparere sig selv. Læs mere i ”5:2 kuren” af Michael Mosley og Mimi Spencer.

Alternating Day Dietkuren, der giver dig længere snor, jo længere du har fastet. I de to første uger spiser du helt normalt den ene dag, hvorefter du kun må indtage 20 % af dit normale kalorieindtag dagen efter, og sådan fortsætter det ellers. Når de to uger er gået, kan du øge til 35 % på fastedagene, hvis du ønsker at tabe dig. Når du har nået din idealvægt, kan du øge kalorieindtaget helt op til 60 % af dit normale kalorieindtag og dermed holde vægten. Læs mere i ”Alternating Day Diet” af James B. Johnson & Donald R. Lamb.

3. Måske får du det dårligt

Det er ikke kun sult, der kan være en af generne ved faste. Faster du på en måde, hvor du ikke får de stimulanser, som du plejer, som for eksempel kaffe, så er hovedpine helt normalt. Lavere energiniveau og kvalme ses også – og sågar opkast. Men husk: Det er for det meste kun de første dage.

4. Du kan godt træne på fastende mave

Faste og hård træning lyder som en usmart kombination, og sportsfolk er normalt også meget omhyggelige med at time deres måltider, når der skal sættes rekorder. Det betyder typisk, at de sørger for at fylde glykogendepoterne op, så de har adgang til lettilgængeligt sukker. Og de fleste undersøgelser er foretaget på professionelle, uheldigvis. For sagen er nemlig en anden, når det gælder almindelige motionister – især dem, der træner for at tabe sig eller holde vægten. En engelsk undersøgelse viser nemlig, at her skal depoterne måske netop ikke være fulde før træning. Forskerne lod en gruppe mænd gå raskt til på løbebånd – den ene dag på tom mave, den anden dag efter at have spist morgenmad med cirka 600 kalorier. Resultatet var – ikke så overraskende – at når de trænede på tom mave, forbrændte de mere fedt, for der var jo ikke noget sukker, kroppen kunne bruge af. Omvendt var kalorieforbruget højere, når de havde spist morgenmad først. Det spændende i forsøget udspillede sig dybt inde i fedtcellerne – for der var nemlig stor forskel på, hvordan generne blev påvirket af, om der var spist før eller ikke. De proteiner, der styrer blodsukkeret, insulinet og stofskiftet, blev nemlig aktiveret i meget højere grad, når mændene havde fastet. Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvordan det ser ud, hvis man har fastet igennem længere tid. Og så kan man jo også argumentere for, at det ville have været rart, at der var målt på nogle kvinder…

5. Den nyeste faste-trend er…

…såkaldt faste-mimicking, hvor man får de samme fordele som ved at faste, men hvor man får rigtig mad. Bare i virkelig små mængder. En dag kan således byde på urtete, en spearmint og lemon-infusion og en rød hibiscuste, tre nøddebarer i alt, en tomatsuppe, en minestrone og så nogle ”kale” kiks. Det er det italienske firma ProLon, der har lavet verdens første faste-mimicking-diæt. Man er på den i fem dage, og det hævdes, at man med den opnår alle de fordele, tilhængere af faste mener, der er. Idéen med denne faste er, at man i stedet for at lægge sin kost helt om skal lave ”sunde åndehuller” nogle gange om året, hvor man kan opnå store sundhedsmæssige fordele. Herhjemme tilbydes ProLon-diæten af Nordic Clinic, og direktør og klinisk diætist Anne Cathrine Færgeman har flere klienter, der bruger ProLon som en slankekur – de spiser simpelthen det, der er i kassen, i fem dage, holder pause nogle dage, og så ny kasse.

LÆS OGSÅ: Får du nok? 7 mineralske stoffer, du ikke kan leve uden

6. Du taber dig, men meget af det er væske

Du kan godt tabe dig flere kilo på nogle dages faste, men hvis der er tale om mere end et halvt kilo, så er det væske, og det kommer altså hurtigt tilbage, når du går i gang med at spise igen. Når det kommer til vægttab i forbindelse med periodisk faste, viser en undersøgelse af 100 overvægtige offentliggjort i tidsskriftet JAMA Internal Medicine i 2017, at den del af gruppen, der fastede på visse dage, og den gruppe, der dagligt skar ned på kalorierne (som i en traditionel kur), over en periode på et år ”stod lige”, når det kom til vægttab. Samtidig påpeger eksperter, at det ikke er bevist, at faste er vejen til et vellykket vægttab på lang sigt.

7. Faste kan være en nem kur

I modsætning til mange kure, hvor du skal spise specifikke fødevarer, er det forholdsvist nemt og praktisk at faste, fordi du netop ikke skal spise noget specifikt. Enten skal du slet ikke spise, eller også skal du bare spise meget lidt. Du kan selvfølgelig også vælge at gå på en juicekur, og så er det lidt en anden sag, hvis du skal stå og juice til hele dagen, men omvendt: Du kan også gøre det nemt for dig selv. Der er nemlig masser af leverandører af juicekure, bare søg på nettet.

8. Faste er ikke for alle

Når du faster, skal du være opmærksom på, at blodsukkeret falder, at du kan blive træt og miste koncentrationsevnen, og at du kan tære på proteinreserverne, så muskelmassen nedbrydes. Herudover er der flere grupper, der bør holde sig fra faste. For eksempel børn og teenagere, folk med spiseforstyrrelser, veganere, gravide, ammende og folk, der spiser visse former for medicin. Er du i tvivl, om faste er noget for dig, så tag en snak med din læge.

LÆS OGSÅ: 4 myter om råvarer - hvad er fup og havd er fakta?

9. Tre ting, du med fordel også kan faste fra

  1. Alkohol: Det er en god idé at give kroppen en alkoholpause. Research fra Royal Free Hospital i London viser, at mennesker, som deltog i et forsøg, hvor de skulle undgå alkohol i hele januar, og som drikker moderat, demonstrerede sunde blodsukkerniveauer, bedre søvn og færre søvnproblemer, øget koncentration, lavere blodtryk og sundere lever. Det at holde en længere pause viser sig at ændre vaner effektivt. 65 % af deltagerne i undersøgelsen ændrede vaner efterfølgende, nogle skar ned på forbruget generelt, andre holdt helt op med at drikke. 25 % følte sig sundere. Leveren kan klare ret meget og renser faktisk hurtigt sig selv, hvis den bare får nogle pauser.
  2. Træning: Dette gælder kun, hvis du hører til dem, der træner rigtig meget. Så kan du nemlig med fordel også snuppe en ”træningsfaste”. Muskler har brug for tid til at regenerere. Ideelt set skal du træne musklerne to-tre gange om ugen og lade der gå 48 timer imellem hver omgang. På hviledage vil yoga- og strækøvelser være godt for musklerne, mens de regenererer.
  3. Parforhold. Nej, du skal naturligvis ikke droppe dit parforhold, men der er faktisk fordele ved at være single og dermed i en slags parforholdsfaste. Singler og fraskilte motionerer for eksempel mere end mennesker i faste parforhold. Personer i parforhold mister i højere grad kontakt til venner og forældre. Singler har bedre økonomi end par – selv barnløse – og er mindre materialistiske. Singler deltager oftere i frivilligt arbejde og er mere hjælpsomme og gavmilde.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også