Sundhed
19. februar 2025

Læger advarer: Det skal du være opmærksom på, når du bruger menstruationskop

En kvinde i 30'erne oplevede midlertidige nyreproblemer på grund af en menstruationskop.
Af: Signe Larsen
menstruationskop

Foto: Unsplash

Hun havde i et halvt år haft tilbagevendende underlivssmerter og blod i urinen, men vidste ikke hvorfor.

Det viste sig, at hendes menstruationskop var skyld i midlertidige nyreproblemer, skriver BBC ud fra en dansk artikel af læger fra Aarhus Universitetshospital.

Kvindens komplikationer er yderst sjældne, men placeres en kop forkert i kvindens skede, kan den komme til at presse på fx urinlederne og forårsage komplikationer, advarer lægerne bag artiklen publiceret i British Medical Journal.

De understreger derfor, at det er vigtigt, at man vælger den rette størrelse og lærer at indsætte den korrekt.

"Menstruationskopper kan købes og bruges uden vejledning fra en sundhedsprofessionel, hvilket understreger behovet for detaljeret og klar information til brugerne," skriver de blandt andet.

En menstruationskop er en fleksibel lille beholder af silikone eller gummi, som kan rumme omkring to spiseskefulde menstruationsblod. Den fungerer som et genanvendeligt alternativ til bind og tamponer og kan bruges i op til 10 år.

Koppen skal tømmes, vaskes og sættes op på ny et par gange om dagen, afhængigt af hvor meget man bløder, og der findes forskellige størrelser.

Ifølge BBC viste en nylig undersøgelse fra Australien, at mange unge syntes, det var udfordrende at fjerne koppen første gang. Nogle havde haft brug for hjælp til det.

Koppen skaber nemlig en form for vakuum i skeden, når den sættes op, så blodet ikke kan løbe ud. Derfor er det vigtigt ikke at rive koppen ud, men at trykke bunden ind først.

Underlivssmerterne og nyreproblemerne hos kvinden i 30'erne forsvandt, da hun stoppede med at bruge menstruationskoppen, men generelt er produktet sikkert, så længe det bruges korrekt.

Lægerne fra Aarhus påpeger dog, at da brugen af menstruationskoppen er stigende, bør der være større fokus på de mulige komplikationer, så både brugere og sundhedspersonale vil være klædt bedre på.

Læs mere om:

Læs også