Sundhed
8. september 2016

Mæslinger rammer landet: Det skal du holde øje med hos dit barn

Det første tilfælde af mæslinger i 2016 har ramt landet. Her kan du se, hvilke sygdomstegn du skal være opmærksom på, hvis du vil tjekke, om dit barn er smittet med mæslinger.
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/article/vaccine_0.jpg

En skolepige fra Storkøbenhavn har netop fået konstateret mæslinger, efter at hun er kommet hjem fra en familieferie i Thailand.

Mæslinger er en meget smitsom virusinfektion, som typisk varer 1 uge og forsvinder af sig selv, men den kan i værste tilfælde føre til lungebetændelse og meningitis og være livstruende.

Statens Serum Institut opfordrer derfor til, at man i øjeblikket er særligt opmærksom på tegn på mæslinger hos børn.

Tegn på mæslinger

De første tegn på mæslinger er ifølge sygebørn.dk (link fjernet) kraftig forkølelse, høj feber, røde øjne og lyskyhed. Herefter starter udslættet, som kendetegnes ved små røde pletter, som typisk starter ved ørene og siden breder sig til hele kroppen og bliver større.

Har dit barn disse tegn, bør du kontakte din læge. Hvis barnet virker sløvt eller har svært ved at trække vejret, skal du søge læge med det samme.

Eksperter i oprør: Flere undlader at vaccinere deres børn

Pigen, som fik konstateret mæslinger, blev hurtigt indlagt i isolation, men nåede forinden at være i kontakt med mange i skole, fritidsklub m.m. Hun er nu udskrevet og i bedring.

Vaccination mod mæslinger

I Danmark tilbydes alle vaccination mod mæslinger som en del af børnevaccinationsprogrammet, den såkaldte MFR-vaccine. Det foregår ad to omgange, og nogle har derfor ikke fået vaccinen pga. alder – nogle af andre årsager.

Mæslingeudbrud: Det gør du, hvis dit barn (endnu) ikke er vaccineret

Den smittede pige havde fået den første af vaccinerne, men manglede den efterfølgende.

Statens Serum Institut oplyser, at den bedste beskyttelse mod mæslinger opnås efter to MFR-vaccinationer. De fleste af dem, som ikke danner antistoffer efter første vaccination vil gøre dette efter anden vaccination.

- Hvis man ikke er blevet vaccineret til de anbefalede tidspunkter i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år, og ikke har haft sygdommen, bør man lade sig vaccinere, råder Statens Serum Institut.

Så mange danskere vil gøre MFR-vaccinen lovpligtig

MFR-vaccinen er gratis, hvis man er under 18 år.

Tæm dit barns raserianfald - 12 tips:

Læs også