Mental sundhed
20. maj 2019

Brevkasse: Jeg er gået ned med stress - 3 eksperter giver deres svar

”Jeg er gået ned med stress, og jeg går ikke på arbejde. Hvordan kommer jeg tilbage igen?” Læs tre eksperters forskellige livssyn på spørgsmålet her.
Af: Redaktionen
stress

Foto: Panthermedia

Lær at lytte til din krops signaler

Birgitte Hultberg, Psykolog og forfatter, Birgittehultberg.dk (link fjernet) Stress kan defineres som det totale fravær af energi. Som udgangspunkt skelner man mellem almindelig stress, der kan klares med nogle afslappende feriedage, og behandlingskrævende stress, der kræver væsentligt mere. Det lyder, som om du hører til i den sidste kategori. De fleste, der går ned med behandlingskrævende stress, har flere ting med i bagagen inden for de seneste år, som for eksempel dødsfald, skilsmisse, sygdom, fyring eller lignende. Sådan er det måske også for dig. Men den slags tager på kræfterne, og hvis din strategi har været bare at klø på, som du plejer, trods færre kræfter, så har du slidt dig selv op, hvilket har fremkaldt stressnedbruddet. For at få det bedre, er du nødt til at lære nogle bedre livsstrategier. Som tommelfingerregel kan man sige, at de nye livsstrategier handler om at lære at lytte til sin egen krop og respektere de begrænsninger, den har - også selv om du eller andre gerne vil have, at du skal kunne mere. Det kan være fysiske signaler som ondt i maven, muskelspændinger, træthed, og psykiske signaler som hidsighed, frustration og let til tårer, samt en fornemmelse af ikke at orke noget samtidig med følelsen af at spilde tiden ved ikke konstant at være i gang. Først når du har lært det og kan gennemføre almindelige hverdagspligter hjemme, kan du begynde at tænke på at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Når du vender tilbage, er det vigtigt, at du gør det i så tilpas små skridt, at du aldrig kommer til at overbelaste dig selv. Måske kun 1-2 timer dagligt til at begynde med. Det lyder måske ikke af særligt meget, men tænk på, at målet ikke er, at du skal vende tilbage hurtigt, men at du skal vende tilbage sikkert, så du ikke ryger ned igen om tre måneder.

Kig på dine tankemønstre

Charlotte Bang, Ekspert i forandring indefra, NLP-hypnoterapeut og mindfulnessinstruktør. Charlottebang.dk Grunden til, at du går ned med stress skyldes sandsynligvis nogle livsomstændigheder, men ofte kan en del af årsagen også være nogle uhensigtsmæssige tankemønstre og overbevisninger, såsom: ”Jeg skal være perfekt”, eller ”jeg er ikke god nok, hvis jeg siger nej”, som kan være medvirkende til, at du overhører nogle stress-signaler. Sådanne mønstre har samtidig stor betydning for, hvor hurtigt du bliver rask igen, da de enten kan hæmme dig eller støtte dig. Min anbefaling er derfor, at du begynder at kigge lidt nærmere på dine tanker og overbevisninger, og hvordan de påvirker din stress: Du kan undersøge dine overbevisninger, ved at skrive alt det ned, du tænker og tror om at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Derefter kan du dele dem op i dem, der støtter dig, de neutrale, og dem som hæmmer dig. Placer dem, der støtter dig et sted, så du ser dem jævnligt. Brænd dem, der hæmmer dig, samtidig med du for hver enkelt siger: ”Jeg giver nu slip på overbevisningen …” Det er en god idé, fordi sindet tager symbolske handlinger ret bogstaveligt, og på den måde kan du træne at give slip på de hæmmende tanker. Derudover kan du skabe mere bevidsthed om dine tanker og overbevisninger ved at skrive en stressdagbog. En stressdagbog kan indeholde følgende fem punkter: Tidspunkt, stresssignal, situation, tanker og bemærkninger. Stresssignaler kan f.eks. være, at du er aggressiv, glemmer ting, har uro i kroppen eller sover dårligt. Læg mærke til, hvad der skete lige inden, du oplevede et stress-signal. Hvad skete der? Hvad tænkte du? Ved at skrive stressdagbog kan du blive opmærksom på mønstre i det, der stresser dig, og dermed bevidst om dine eventuelle faldgruber.

Følg naturens rytmer

Maria Juhl, Coach, specialist i ayurveda og yogaunderviser. Mariajuhl.com Ifølge den ayurvediske vinkel på al sygdom, så opstår det, fordi organismen er ude af balance. Det gælder også din stress, selv om jeg ikke kender til din konkrete arbejdssituation, hvor længe din sygeperiode har varet, eller hvad dine symptomer er. Når din organisme er ude af balance, har den brug for at genvinde balancen igen, og her vil jeg udskrive en recept på, at du følger naturens rytmer, som vil få dig i sync med din egen stamina, modstandskraft og indre harmoni. Det handler helt enkelt om at stå op omkring kl. 6.00, have god tid om morgenen, spise regelmæssige måltider og komme i seng senest kl. 22.00. Derudover så lad det, du indtager, være din medicin - spis og drik kun naturlige, økologiske råvarer, som har en direkte og gennemskuelig forbindelse til naturen. Det er for eksempel økologisk frugt, grønt, kød, korn og bælgprodukter. Din fordøjelse er altafgørende for dit immunforsvar, så hvad du putter indenbords er derfor essentielt for din helbredelse. Drik også masser af vand, og kom ud og gå i dagslyset dagligt. Det kan virke banalt, men via den vej lægger du grundstenene til din sundhed. At følge og befinde dig i naturen vil vække resonans i din krop, så den igen begynder at følge sine naturlige biologiske rytmer. Når grundstenene er lagt, kan du begynde at reflektere over dette spørgsmål: Hvad fortæller denne sygdom mig? Hvorfor føler min organisme grund til at tage en timeout? Hvad prøver jeg at undgå ved den dagligdag, jeg havde før? Er det jobbets opgaver, arbejdsmængde, pres på hjemmefronten eller andet? Der findes altid en dybere grund til, at vores system svækkes, og vi kommer ikke rigtigt på benene og får livsgnist igen, før vi afkoder denne. Hvis du vælger at skulle tilbage til samme job, så tal med din arbejdsplads om, hvad der stresser dig, og hvordan I fremadrettet kan forebygge disse situationer bedst muligt. LÆS OGSÅ: Jeg har svært ved at blive vred
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs mere om:

Læs også