Mental sundhed
9. juli 2018

Derfor skal du dagdrømme

Forskning viser, at der er en positiv sammenhæng mellem personers evne til at dagdrømme og deres intelligens og kreativitet. Du kan med andre ord svæve ind i dit drømmeunivers med god samvittighed.
Af: Margrethe Vadmand
Dagdrømme

Foto: Panthermedia

Nyder du også at dagdrømme?

Du sidder til en konference eller i et møde, som egentlig er interessant, men alligevel kan du ikke holde fokus og begynder at dagdrømme. Hvis du ærgrer dig over dit manglende fokus, så stop. For det kan skyldes, at du har så meget hjernekapacitet, at det er nødvendigt at finde måder at holde dig beskæftiget, viser ny forskning offentliggjort i Neuropsychologia.

Et team af psykologer fra Georgia Institute of Technology har nemlig fundet en positiv sammenhæng mellem personers tendens til dagdrømmeri og deres niveauer af intelligens og kreativitet. Hjernemønstre hos 112 forsøgsdeltagere blev undersøgt, mens de lå i en hjernescanner og stirrede på et fast punkt i fem minutter. Holdet brugte disse data til at finde ud af, hvilke dele af deltagernes hjerner der arbejdede sammen i det, der hedder Default Mode Network, som er et neuralt netværk, der er aktivt, når hjernen ikke er optaget af at løse opgaver.

De deltagere, der selv rapporterede om meget dagdrømmeri, havde en højere grad af Default Mode Network i hjernen, og de scorede højere på flydende intelligens (evnen til at tænke logisk og løse problemer i nye og ukendte situationer) og kreativitetstests end deltagerne, som ikke var dagdrømmere. Mens dagdrømmerne kan have sværere ved akademiske test, viser forskningen altså, at de er gode til at kreativ problemløsning og til at forestille sig og planlægge fremtiden. Dream on!

LÆS OGSÅ: Det betyder dine drømme

Læs mere om:

Læs også