Annonce
Mental sundhed
24. marts 2025

En samtale om familiedynamikker: "Jeg får lyst til at gå hjem og lave en middagsinvitation til mine brødre"

"Blod er tykkere end vand," siges det. Men er det sandt? For selv om man deler blod med sin familie, er det måske ikke ensbetydende med, at man også er hinandens venner og har en medfødt samtalekemi. I dagens episode af  '112 for Venskaber'  åbner Ida-Sophia og Maria Jencel op for en samtale om familiedynamikker, de gamle roller, vi ubevidst fastholder, og hvor udfordrende det kan være at bryde fri.
Af: Annonce for Falck SundtSind
ok
https://imgix.femina.dk/2025-03-03/Falck-Logo-RGB.jpg

Afsnittet er sponsoreret af Falck SundtSind

Familiearrangementer er for nogen kalenderens lyspunkt, og for andre er det noget, som måske bare skal overstås.

Du kender det måske. Du sidder til din onkels 30-års fødselsdag og er endt ved siden af tante Anna, der ævler løs om sin ovn, der er gået i udu over lagkagen.

Familie er ikke selvvalgt, og det kan derfor være svært at navigere i, hvor meget man egentlig bør prioritere den, og hvor tæt man bør være med sine familierelationer. Og det er det også for værterne Maria Jencel og Ida-Sophia, der har et meget forskelligt forhold til deres familie. - Vi har været meget søskendeagtige i hele vores opvækst med stor kærlighed,

men også med diskussioner. Men de sidste 10 år har vi udviklet et venskab ud over at være søstre, fortæller Maria Jencel.

Ida-Sophia er ikke på samme måde venner med sine to småbrødre, også selvom hun virkelig godt kan lide at være sammen med dem. Men i samtalen om lytterens familiedilemma går noget op for Ida-Sophia.

- Det er en øjenåbner, at familie er noget, man jo skal vælge til. Jeg får lyst til at gå hjem og lave en middagsinvitation til mine brødre og foreslå at have en tradition om at spise sammen en gang om måneden. Det er jo det, der skal til, forklarer Ida-Sophia, der gerne vil have et tættere bånd med sine yngre brødre.

Gamle familiemønstre

Lytteren, der har skrevet ind med dagens dilemma, nævner, at hun synes, det er blevet sværere at navigere i familien i takt med alderen. Ida-Sophia oplever modsat, at det er blevet nemmere for hende at navigere i det med familien, jo ældre hun er blevet – i hvert fald i hendes forhold til sine forældre. - Der er en anden respekt. Min mor og jeg har ikke de samme skænderier. Det

er, som om hun ved, at hun skal holde igen, fordi jeg bare kan tage mine ting, gå ud i bilen og køre hjem. Og jeg farer heller ikke så hurtigt op længere, siger Ida-Sophia.

Hun uddyber, at det også handler om, at hun er blevet mere bevidst om sine grænser, og at man ser sine forældre gennem andre øjne, når ens venner ellerkæreste udtrykker, hvor dejlige de synes ens familie er. Når det er sagt, slår begge værter fast, at det er svært at tappe ud af gamle familiedynamikker. - Hvis en ven kommer og siger noget, der potentielt kunne udvikle sig til en konflikt, så har jeg en helt anden tålmodighed, ro, imødekommenhed og modenhed i den samtale, end jeg har med familie. Der er alle mulige mønstre fra barndommen, man kan falde tilbage i på to sekunder, indrømmer Maria Jencel.

Ida-Sophia kender også det at falde tilbage i gamle familiemønstre. Hun oplever at påtage sig storesøsterrollen over for sine brødre og at være mere barnlig i samvær med sine forældre.

Har du hovedet fuld af bekymringer?

Så er du langt fra den eneste.
Hvis dine svære tanker er ved at blive for store, er det måske på tide at gøre noget ved dem.
Med Falck SundtSind tilbyder vi et digitalt forløb på otte uger, der igennem en app guider dig til at få hånd om tankemylder og bekymringstanker.

Gælder fra 18 år.

Se mere HER

Læs også