Har du svært ved at beslutte dig?
Mandag, 28. januar 2019 - 7:31 Udgivet første gang d. 27. november 2017 - af Annette Aggerbeck, redigeret til web af redaktionen. Foto: Panthermedia
Derfor har du svært ved at beslutte dig
Har du prøvet at stå i et stort dilemma? Så ved du, hvor ubehageligt det er at skulle træffe en stor beslutning og at vælge – for bordet fanger, og hvad hvis du vælger forkert? Vi lever i en mulighedernes tidsalder på nær sagt alle livets områder, og det gør det ikke nemmere at vælge. For hvad har du egentlig lyst til at bruge dit liv til? Hvad gør dig lykkelig? Hvad er dit potentiale? For hundrede år siden lå det fra fødslen i kortene, hvad man blev til, men i dag kan vi skifte job og karriere mange gange i løbet af livet. Vi er langt mere socialt og globalt mobile end nogensinde før. Men alle de mange valg og muligheder for forskellige liv i livet har også en bagside. Vi løber risikoen for at vælge forkert. Vi føler derfor et kæmpe ansvar i forhold til at vælge rigtigt.
Vi frygter konsekvenserne
Alle ønsker et godt liv. Der kan derfor være meget på spil, når vi skal vælge.
– Livsforandrende valg medfører tit voldsomme dilemmaer for os. For når vi vælger noget, så fravælger vi noget andet, som måske kunne have tjent os bedre, siger psykoterapeut Vibeke Dyhrcrone og peger på, at dilemmaer kan være meget pinefulde.
LÆS OGSÅ: Jeg valgte forkert - hvad gør jeg?
– Det kan føles som at stå med kniven for struben, for hvad nu hvis vi ikke får valgt rigtigt. Det kan skabe en stor usikkerhed og angst i os. Når vi står over for at skulle træffe vigtige valg, kunne vi sommetider ønske os, at vi kunne slå op i en bog og få svar på, hvad der ville være det rigtige at gøre. Vi bliver konfronteret med vores ensomhed og tunge ansvar, og vi kan være så tyngede og bange, at vi bliver handlingslammede.
Nogle af os bliver rigtig længe i dilemmaet og undlader at vælge. Men ikke at vælge er også et valg. Og det kan have meget alvorlige konsekvenser for os ikke at vælge, forklarer Vibeke Dyhrcrone.
Livets begrænsninger
De mange valgmuligheder, vi har i dag i forhold til fx uddannelse, arbejde og familieformer rummer en flygtighed, som ikke er god for os, mener psykoterapeuten. Vi vælger måske ikke så helhjertet, fordi vi har en antagelse om, at vi altid kan vælge om igen – at der i tilværelsen altid er en kattelem, vi kan snige os ud af. Der er altid nye muligheder; vi får altid en chance til. Mange af os har en forestilling om, at vi kan vælge os til det gode liv. Men Vibeke Dyhrcrone peger på, at der i livet er indbygget nogle begrænsninger, som vi hverken kan vælge eller fravælge. Vi er underlagt nogle eksistentielle vilkår, som vi ikke kan gøre noget ved, og som bestandigt udfordrer os. Store spørgsmål om frihed, ensomhed, mening og om døden. Det kan gøre valg svære for os.
Livet handler om at få succes
Vibeke Dyhrcrone mener, at angsten for at træffe et valg også hænger sammen med en overbevisning om, at man skal vælge rigtigt, fordi rigtige valg bringer os tættere på succes.
– Mange af os har en antagelse om, at livet går ud på at blive en succes, og at det er vejen til livslykke. Men er det virkelig det, livet går ud på – at være en succes og i hvis øjne? Hvis målet er at leve op til nogle idealbilleder af det vellykkede liv, så kan livet gå hen og blive hårdt for os, for så er der ikke plads til fejltagelser, nederlag og fiasko. Ethvert valg vil i dette perspektiv føles som et spørgsmål om liv eller død for os, siger Vibeke Dyhrcrone.
– Måske handler tilværelsen mere om, at vi skal turde engagere os i den og turde livets forandringer på godt og ondt med de dårlige beslutninger og fejlvalg, vi uundgåeligt kommer til at begå. Med denne indstilling kan vi måske i højere grad glæde os over, når vi nogle gange vælger rigtigt og har en oplevelse af, at livet er let. Dybest set handler det om accept af, at livet både er medgang og modgang og grundlæggende fuld af modsætninger og dilemmaer.