Mental sundhed
31. maj 2019

Redaktionen anbefaler: 4 gode bøger om selvudvikling

Trænger du til et nyt perspektiv på livet, mere selvindsigt - eller vil du bare have en god læseoplevelse, så har redaktionen fundet fire gode selvudviklingsbøger, der er på gaden nu.
Af: Thora Bruun Makita
selvudvikling

Foto PR

4 GODE BØGER LIGE NU

Hey, tænk yin og yang

”Det der helbreder dig”. Wayne Jonas. Borgen. 300 kr.

https://imgix.femina.dk/boeger-1.jpg

Denne bog handler om: Hvorfor bliver lægevidenskaben ikke kombineret med alternativ behandling, spørger den amerikanske læge og forfatter Wayne Jonas i denne bog. Han har i mere end 40 år forsket i, hvordan vi helbreder, og han mener, at krop-sind-forbindelsen i alt for høj grad bliver overset i den konventionelle behandling: Således er der en række psykologiske og spirituelle forhold, der spiller ind på vores velbefindende og helbredelse, og derfor skal vi i højere grad inddrage dem i konventionel medicin. Det betyder dog ikke, at Wayne Jonas mener, at du kan tænke dig selv rask. Som han skriver i forordet: ”Jeg argumenterer ikke som visse andre for, at du simpelthen kan tænke dig selv rask. Og jeg er udmærket klar over, at en forståelse af, hvad der styrker helbredelse eller forebygger sygdom, ikke kan reparere et knoglebrud, kurere kræft eller bremse et hjerteanfald.” Men, pointerer han, når folk opsøger lægen med tilstande som smerter specielt i ryggen, træthed, kognitiv dysfunktion, fedme, Alzheimers og depression, kan en mere holistisk vinkel med fokus på krop-sind-forbindelsen øge sandsynligheden for en virksom behandling.

Derfor skal du læse den: Bogen udfordrer konventionel lægevidenskab og sætter spørgsmålstegn ved fastgroede antagelser. Den er provokerende, men måske kan den også gøre dig klogere.

Bliv angstfri med metakognitiv terapi

”Grib livet, slip angsten”. Pia Callesen. Politikens Forlag. 250 kr.

https://imgix.femina.dk/boeger-2.jpg

Denne bog handler om: Op imod 400.00 danskere lider ifølge psykiatrifonden af angst, og forfatteren til denne bog, psykolog Pia Callesen, slår et slag for, at man kan bruge metakognitiv terapi mod angst med stor effekt. Ja, faktisk bliver helt op mod 90 procent fri af deres angst efter blot 6-12 sessioner, fortæller hun i bogen. Og hvad er metakognitiv terapi så? Metakognitiv terapi er en terapiform med dokumenteret effekt, hvor du identificerer de tanker og følelser, der trigger dine bekymringer, og hvor du lærer at afkoble opmærksomheden fra disse tanker og følelser, dvs. du registrerer dem, men lader dem være. Det er nemlig kun, når triggertankerne bliver næret, at de fortsætter. Hun beskriver samtidig, hvordan hidtidige terapiformer såsom selvanalyse og ”mærken efter” ikke hjælper på angst, tværtimod kan det være med til at nære angsten, da man bliver ved med at holde den igang ved at tale om den. Angst er, argumenterer hun, en naturlig del af at være menneske, og nervesystemet kan regulere sig selv, hvis man fjerner fokus fra den. I stedet skal du vende blikket mod det ydre liv, lyder budskabet i bogen.

Derfor skal du læse den: Har du en tendens til at bekymre dig, rummer den metakognitive metode et nyt bud på, hvordan du kommer angsten til livs og får mere plads til livet udenfor dig.

LÆS OGSÅ: Redaktionen anbefaler: 3 gode bøger med stof til eftertanke

Lidt mindre alene

”Døden. En overlevelsesguide. En eksistentiel håndbog for efterladte”. Esben Kjær. Gyldendal. 250 kr.

https://imgix.femina.dk/boeger-3.jpg

Denne bog handler om: Dette er en håndbog om sorg for de efterladte, der kun orker at læse én bog, skriver forfatteren og journalisten Esben Kjær i forordet. Han mistede selv sin søn, da sønnen var syv år. Bogen går i dybden med den eksistentielle sorg og de kriser, du skal igennem som efterladt. Du kan bl.a. læse, hvordan sorgen sætter gang i en grundangst, og hvordan sorg ikke lige kan fikses. Og du kan læse om, hvordan mange af forfatterens venner reagerede med at trække sig, da hans søn døde, og at netværk rent statistisk har det med at trække sig. Måske, fordi vi gerne vil fortrænge døden? Bogen indeholder både forfatterens egne erfaringer og ekspertudsagn, der har markeret sig i sorgdebatten.

Derfor skal du læse den: Sorg er hårdt, også fordi du står alene. Men med denne bog i hånden, står du lidt mindre alene.

Hvorfor er sorg ofte tabubelagt?

”Giv sorgen ord”. Redaktion: Michael Hviid Jacobsen, Mai-Britt Guldin og Christian Juul Busch. Munksgaard. 375 kr.

https://imgix.femina.dk/boeger-4-ny.jpg

Denne bog handler om: Bogen er inddelt i tre temaer, hvor forskellige mennesker - eksempelvis præster, læger, psykologer, efterladte - giver deres besyv med om, hvordan sorgen bliver grebet an i vores samfund. Den første del kigger på den kulturelle sorgforståelse, hvordan sorgen i vores samfund er tabubelagt, hvilke ritualer vi har, og hvorfor de efterladte oplever, at sorgen er svær at kapere for omgivelserne. Den anden del handler om sorgforståelser i faggrupper, f.eks. i sygeplejen og hos psykologen, og hvordan det er vigtigt at give sorgen betydning, mens den tredje del beskæftiger sig med dem, der dør eller mister, bl.a. kommer den ind på, hvornår du er i risikogruppen for at få en vedvarende sorgreaktion.

Derfor skal du læse den: Folk, der medvirker i denne bog, ved, hvad de snakker om, og de giver et berigende perspektiv på sorgen.

LÆS OGSÅ: Søren Huss: ”Jeg er ikke længere en sorgfuld huleboer”

Læs også