Sundhed
20. december 2024

Nyt studie: Bestemte madvarer kan påvirke risikoen for depression

Visse fødevarer kan muligvis reducere risikoen for depression, viser en ny undersøgelse.
Af: Nora Charlotte Lindtner, oversat af redaktionen
Grøntsager

Foto: Unsplash

Den mad, vi spiser, kan have indflydelse på vores psyke.

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports i slutningen af november.

Her undersøgte forskerne sammenhængen mellem indtag af frugt og grøntsager og forekomsten af depressive symptomer hos over 3000 tvillinger over 45 år.

Tvillingerne kom fra flere lande, herunder Danmark og Sverige, og blev fulgt i 11 år.

Resultaterne viste, at et højt indtag af både frugt og grøntsager var forbundet med færre depressive symptomer over tid.

"Disse resultater er endnu et argument for at øge indtaget af frugt og grøntsager blandt voksne over 45 år," siger studiets hovedforfatter, Annabel Matison, i en pressemeddelelse.

I Norge anbefaler sundhedsmyndighederne (link fjernet), at man spiser frugt, bær eller grøntsager til alle måltider og gerne som mellemmåltider. De anbefaler mindst fem og helst otte portioner dagligt.

Men ifølge undersøgelsen spiste deltagerne langt mindre frugt og grønt, end hvad der anbefales i de fleste lande – særligt i Skandinavien.

"Her lå gennemsnittet på under halvdelen af Verdenssundhedsorganisationens anbefaling om mindst fem portioner dagligt," påpeger Matison.

Ifølge forskerne skyldes den positive effekt af frugt og grøntsager sandsynligvis det høje indhold af kostfibre, vitaminer og mikronæringsstoffer.

"Indtaget af frugt og grøntsager ser også ud til at påvirke tarmfloraen positivt og beskytte mod oxidativ skade på hjernen," skriver de.

Undersøgelsen føjer sig til en række ny forskning, der peger på, at kost også har betydning for psykisk sygdom, fortæller klinisk diætist Tine Sundfør.

"Tidligere har vi set, at middelhavskosten, som indeholder meget frugt og grønt, ser ud til at mindske risikoen for depression. Det er spændende, og det giver os en indikation på, at det, vi spiser, påvirker vores psyke," siger hun.

Sundfør, som også har skrevet en bog om kost og hjernen, forklarer, at høje niveauer af betændelsesstoffer i kroppen kan skade nerveceller. Disse skader og betændelsestilstande ses i højere grad hos personer med depression. Samtidig er det velkendt, at frugt og grøntsager, som indeholder mange antioxidanter, kan reducere graden af betændelse i kroppen.

"Det kan være en forklaring på resultaterne, selvom vi ikke kan fastslå det med sikkerhed," siger hun og fortsætter:

"Men selvom vi ikke er helt sikre på sammenhængen, er det uanset hvad ikke skadeligt at anbefale folk at spise frugt og grønt. Det er veldokumenteret, at det reducerer risikoen for kræft, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og overvægt – og måske også depression."

Man skal dog ikke konkludere, at et lavt indtag af frugt og grønt er årsagen til depression, understreger Sundfør.

Størst potentiale for dem, der spiser mindst

Det er velkendt, at frugt og grønt er godt for helbredet – ikke kun i forhold til at forebygge depression.

Ifølge sundhedsmyndighederne er et højt indtag af frugt og grønt forbundet med lavere dødelighed samt en reduceret risiko for hjerte-kar-sygdomme og forskellige kræftformer.

De, der spiser mindst frugt og grøntsager, har det største potentiale for at forbedre deres helbred, lyder det fra myndighederne.

"Et dagligt indtag på op til 800 gram kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme," skriver de.

En styrke ved undersøgelsen er, at den er lavet på tvillinger, hvilket gør det lettere for forskerne at udelukke genetiske faktorer som årsag til resultaterne.

Samtidig fremhæver Sundfør, at undersøgelsen har visse svagheder.

"Fordi dette er et observationsstudie, kan vi ikke fastslå en årsagssammenhæng mellem indtaget af frugt og grønt og færre depressive symptomer."

"Ud fra denne undersøgelse ved vi ikke, om deltagerne spiste mindre frugt og grønt, fordi de allerede var deprimerede. Man kan forestille sig, at motivationen til at lave sunde måltider er lavere, når man er deprimeret. Begge forklaringer er lige sandsynlige."

Asle Hoffart, psykolog og seniorforsker ved Modum Bad, påpeger, at der kan være andre bagvedliggende faktorer, som både påvirker indtaget af frugt og grøntsager og depressive symptomer.

"De har kontrolleret for mange variabler som for eksempel arv, men ikke for fysisk aktivitet, som kan hænge sammen med både kostvaner og depressive symptomer," siger han.

Han tilføjer:

"Symptomerne var også relativt milde. Vi ved ikke, om man ville finde samme resultater i kliniske studier med personer, der lider af alvorlig depression. Desuden er undersøgelsen udført i højindkomstlande. Måske ville sammenhængen være stærkere i lavindkomstlande, hvor ernæringsproblemer er mere udbredte?"

Læs mere om:

Læs også