Sundhed
17. oktober 2024

Nyt studie: Hormonspiral øger risikoen for brystkræft

Men hvad betyder resultaterne af det danske studie? Få overblikket her.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Spiral

Foto: Lalocracio from Getty Images Signature

Er du en af dem, som har fået en hormonspiral for at undgå de bivirkninger, der følger med brugen af p-piller? Så er du ifølge Politiken en blandt mange. Men et nyt dansk studie, der blev publiceret onsdag den 16. oktober, viser nu, at hormonspiralen også har bivirkninger.

– Hormonspiral øger risikoen for brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke har hormonspiral eller benytter anden hormonprævention. Vi skal derfor betragte brystkræft som en bivirkning til hormonspiralen, sådan som det også er tilfældet for p-piller, siger Lina Mørch, seniorforsker på Center for Kræftforskning, til Politiken.

Studiet bygger på registerdata fra 157.190 kvinder mellem 15 og 49 år, der blev fulgt i 15 år, hvor 78.595 af kvinderne brugte hormonspiral i noget af eller i hele perioden.

Studiet viser, at blandt 10.000 kvinder, der har brugt hormonspiral i fem år, opstår der 14 ekstra tilfælde af brystkræft blandt dem, sammenlignet med dem, der ikke bruger hormonspiral. Det svarer til, at der er 40 procents øget risiko for brystkræft, skriver Videnskab.dk.

For at sætte de tal i perspektiv, valgte Sundhedsstyrelsen at stoppe brugen af coronavaccinen fra Astra Zeneca, fordi én ud af 40.000 ville få livstruende blødningsforstyrrelser fra vaccinen, skriver Politiken.

For kvinder over 35 år øges risikoen yderligere ved brug af hormonspiral. For selvom studiet ikke udfoldede, hvordan kvindernes alder påvirkede risikoen for kræft, så analyserede Lina Mørch alligevel den øgede risiko. Hos kvinderne over 35 år fandt hun, at der var 17 ekstra tilfælde af brystkræft blandt 10.000 kvinder over fem år, skriver The New York Times.

Videnskab.dk gør det dog klart, at registersstudier som dette, ikke kan påvise en kausal sammenhæng. Det betyder i det her tilfælde, at studiet ikke kan afgøre, om den øgede risiko for brystkræft nødvendigvis forårsages af hormonspiralen, eller om andre faktorer også spiller ind. Forskerne bag studiet har dog forsøgt at tage forbehold for en række andre af de faktorer, deriblandt rygning og overvægt.

40 procent øget risiko for brystkræft, lyder sandsynligvis af meget for de fleste. Men Daniel Breitkopf, der er leder af obstetrik og gynækologi ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, ønsker at gøre klart, at det stadig er en meget lille risiko. Til The New York Times siger han:

– Den måde, jeg taler med patienter om det på, er sådan her: Hvis jeg siger til dig, at jeg vil fordoble dine chancer for at vinde i lotto, så vil du ikke gå ud og købe en lottokupon — fordi chancerne for at vinde stadig er meget, meget lave.

Han fortæller yderligere, at han dog ikke ville anbefale patienter med en genetisk risiko for at udvikle brystkræft, at bruge hormonspiral. Men for de mange andre, der ikke har øget risiko, mener han stadig, at det er en god mulighed.

Modsat hvad mange tror, har en hormonspiral ikke kun lokalvirkning, men påvirker hele kroppen, siger professor Ellen Løkkegaard fra Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik.

Hun mener, at studiet er vigtig information, særligt for kvinder over 35 år, og tilføjer:

– De bør overveje, om de har behov for den højt doserede spiral, som kan hjælpe, hvis de eksempelvis har endometriose eller kraftige blødningsforstyrrelser. Eller om de kunne nøjes med en lavdosis-spiral, siger Ellen Løkkegaard til Politiken.

Læs også