Selvudvikling
2. februar 2009

10 søvnråd der virker...

Har du tit svært ved at falde i søvn, vågner du ofte om natten, eller ligger du søvnløs og venter på, at klokken nærmer sig et tidspunkt, der kan kaldes morgen? Ifølge psykolog Mariann Krogh er søvnproblemer som regel symptom på indre problemer. Stress, depression, bekymringstanker, udbrændthed eller andet. Så hvis du ikke kan falde til ro om natten, se det da som et advarselstegn, der fortæller dig, at der er noget galt. Læs med her, hvor vi giver dig tips til at slippe de natlige grublerier samt opskriften på en god nats søvn.
Af: Mette Møllevang, illustration Kirsten Gjerding
https://imgix.femina.dk/media/7d1dd6182d75465eac1e3b2bf32ae0cf.jpg

1. Gå i seng før kl. 23

I tidsrummet mellem kl. 23 og 03 gennemgår kroppen særlig dybe og helende søvnperioder. Her udskilles f.eks. ekstra kolesterolsænkende og fedtnedbrydende hormoner, hudens cellefornyelse arbejder på højeste kraft og meget andet. Det er ikke uden grund, at man taler om »den helbredende søvn« og »skønhedssøvn«.

2. Få nok søvntimer

Vi sover generelt mindre i dag end for blot 100 år siden, det samme gælder vores børn, og årsagen er tv, computere og for mange underholdningstilbud. Der er forskel på, hvor mange timer hvert enkelt menneske har behov for at sove. Nogle har brug for seks timers søvn, andre ni, men det normale er syv-syv en halv time. Nok søvn gør dig mere rolig, mere energisk og mere glad.

3. Vær regelmæssig

Gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver aften, og stå op på samme tidspunkt hver morgen. Især det sidste er vigtigt - at stå op på samme tidspunkt hver morgen. Dette er ét af de mest effektive råd til en bedre søvn.

4. Undgå sovemedicin

Der er andre og sundere metoder til at få krop og sind i ro før sengetid: yoga, meditation, afspænding og massage. Du kan også tænke dig selv i ro. Luk øjnene, sæt dig behageligt og tænk på noget, der får dig til at føle dig godt tilpas, et hav, en skov, en smuk himmel.

5. Sov på en hård madras

Vælg en madras, der er tilpas hård. Jo mere, du vejer, desto hårdere skal madrassen være. Hvis madrassen er for blød, synker overkroppen ned, og benene kommer til at ligge for højt. Det betyder, at hjertet skal pumpe hårdere for at sikre en god blodcirkulation.

6. Husk det sunde fedt

De livsvigtige fedtsyrer fra nødder, planter, kerner og fisk er med til at danne de stoffer i kroppen, der giver en god nats søvn. Sørg for, at din kost indeholder fx mandler, valnødder, makrel, laks og tun.

7. Dyrk motion

Regelmæssig motion giver en bedre søvn. Men undgå hård fysisk aktivitet lige inden sengetid.

8. Sex før sovetid!

Det frigør stoffer i kroppen, der får dig til at slappe af.

9. Få dagslys

Dagslyset hjælper din krop til at opretholde en god døgnrytme. Sørg for at komme ud hver dag i mindst en halv time.

10. Drik urtete

Der findes masser af dejlige teer, der virker beroligende før sengetid. Husk at sikre dig, at de er koffeinfri.

Læs mere om:

Læs også