Er sexlysten slukket? Lav en handleplan til mere lyst
Foto: Pantherstock
Klokken er mange, aftensmaden er spist, børnene er puttet, arbejdsdagen er ovre, og e-e-e-ndelig er der tid til at flade ud og få en pause i ræset.
Så den kærlige hånd, du mærker stryge dig på ryggen, og som inviterer til mere, er måske det sidste, du har overskud til...
Læs også: Sig ja til sex - også når du ikke har lyst
Men vi VED jo godt, at et velfungerende sexliv giver større chance for et sundt - og holdbart - parforhold. Så hvordan sørger man for at bevare lysten i et travlt liv?
Lav et lysthjul
I sin nye bog "Få mere lyst", giver sexolog og speciallæge Jesper Bay-Hansen sine bud på, hvordan du får mere lyst ind i din hverdag i form af en række konkrete redskaber.
Et af dem er at lave en handleplan - et såkaldt lysthjul. Det gælder blandt andet om at lære at nyde nuet. Er du i stand til det, vil du også bedre være i stand til at mærke din lyst. Det er bare ikke altid lige nemt i en hverdag, der er fyldt med et højt tempo på arbejdet, i fritiden og alle de steder, vi kommer.
- Mange mennesker med ondt i sexlivet og manglende seksuel lyst og nydelse efterlyser "værktøjer", der kan bringe dem i den rigtige retning. Her kan en handleplan - eller et lysthjul, som jeg kalder det - være en god idé, siger Jesper Bay-Hansen.
Læs også: Parforholdets 5 farligste fælder
Og gevinsterne ved at bruge det, er ifølge sexologen mange:
- Det er en måde at tage ansvar for sine lystfølelser og handle aktivt i stedet for at vente på, at lysten måske - måske ikke - opstår spontant. Og så kan lysthjulet også give selvindsigter, der kan vise hvilke områder, man kan arbejde særligt med. For eksempel kan det vise sig, at man skal øve sig i at slippe kontrollen, at give sig tid, at vise tillid og tro på, at det "gode" sexliv rent faktisk findes, siger Jesper Bay-Hansen.
Her får du et uddrag af handleplanen fra brugsbogen "Få mere lyst" - som er læge og sexolog Jesper Bay-Hansens bud på, hvordan du kan øve dig i at nyde nuet mere:
- Mærk din glæde lige nu
Nogle mennesker tillader ikke sig selv at mærke glæde, og det er da ærgerligt. Glæde opleves i sig selv dejligt, men kan også være vejen til lyst, og lyst vejen til glæde. Den gode nyhed er dog, at vi alle kan øve os i at mærke glæde og lyst. Jo bedre, vi er til at mærke vores glædes- og lystfølelser, desto mere er vi i den nutidige nydelse.
- Beslut dig for at tro og håbe
Hvis nuet kan give mange andre mennesker større glæde og lyst, så er der gode chancer for, at det også gælder dig. Det er derfor ikke naivt at tro på, at nuet også kan give dig en på lyst-hatten.
- Slip kontrollen
Tillid er godt, men kontrol er bedre, hævdede Lenin i begyndelsen af 1900-tallet, men var der nogen, der spurgte den russiske befolkning om det var sandt? Når vi er i kontrol-mode, så er vi i vores hoveder, og vi får sværere ved at mærke signalerne fra vores krop. Det er nemlig ret umuligt at være både i hovedet og i kroppen på samme tid.
- Vær åben og tillidsfuld
At være åben er at blotte sig, at tage imod og at få og give på samme tid. Det er også at sætte sin lid til, at der vil ske dig noget godt, og at et andet menneske/andre vil dig noget godt. At vise tillid til omverdenen er derfor et godt udgangspunkt for at åbne sig, både mentalt og fysisk. Tillid til elskeren/elskerinden/kæresten er også et godt udgangspunkt for at åbne sig seksuelt og finde nydelsen i sex.
- Vær nærværende
Uden nærværet er vi styret af vores "automatpilot" - i arbejdet, i fritiden og i sengen. Vi handler robotagtigt og ubevidst ud fra indlærte vaner og mønstre.
- Vis følelser
Det er tilladt at vise følelser. Det kan faktisk være en stor styrke at vise følelser. Lyst er også en følelse, og forskellige følelser kan få lysten til at vokse i os.
- Nyd intimiteten
Du kan beslutte dig for at prioritere intimiteten. Denne beslutning hører hjemme i dit hoved, resten involverer din krop og dine følelser. Intimitet handler om at være sammen med et andet menneske i nuet. Intimitet handler også om at være åben og tillidsfuld. Hvis du føler dig begrænset af samfundsmæssige eller kulturelle normer, så prøv at sætte dig fri af disse. Normer og uskrevne regler kan begrænse din evne til at nyde i nuet. Derfor handler intimitet også om at sætte sig selv fri, nyde i nuet og lade lysten vokse som en gærdej, der lægges til hævning.