Bliv klogere på de fire søvnfaser
Foto: Colourbox
Hvad er de fire søvnfaser?
I løbet nattens timer er vi på en rejse gennem forskellige søvnfaser, der tilsammen danner en cyklus på ca. 90 minutter, som består af faserne: Døs, let søvn, dyb søvn og REM søvn.
Fase 1: Døs
Den første fase beskriver vi som døs. Du sover ikke helt endnu, men er heller ikke vågen - denne tilstand er en overgangsperiode mellem vågenhed og søvn. Døsighed kender du måske fra en veloverstået arbejdsdag, hvor sofaen indbyder til hvilepause på langs. I den tilstand er hjerne- og muskelaktivitet begge reduceret, men her kan du stadig opleve, at din krop laver små spjæt, hvorfor? Læs mere her. Første fase er relativt kort og varer mellem 5-10 minutter, før rejsen bevæger sig mod anden fase.
Fase 2: Let søvn
Det næste stadie er den lette søvn. Du er ikke længere ved bevidsthed, men er stadig nem at vække. Din krop bliver her mere afslappet, og øjnene stopper med at bevæge sig. For voksne fylder denne fase op mod halvdelen af deres søvn.
Fase 3: Dyb søvn
Den tredje fase af søvnrejsen er kendt som den dybe søvn, hvor hele kroppen er fuldkommen afslappet og begynder at frigive hormoner, der hjælper med opbyggelsen af muskelmasse. Derfor er den her søvnfase afgørende for skabelsen af energi og dit velbefindende. Når vi er i dyb søvn, har vi ikke længere styring over vores hjerne, og den får lov til bare at gøre, hvad den vil. Den dybe søvn vil du helst ikke vækkes fra, og hvis du oplever at blive vækket fra det stadie, vil du ofte føle dig omtumlet og måske en smule rundt på gulvet.
Fase 4: REM-søvn (Rapid Eye Movement)
Drømmefasen.
Rejsen slutter hos REM-søvnen, her opstår vores mest levende drømme. REM står for Rapid Eye Movement og har fået sit navn på baggrund af aktiviteten bag øjenlågene. I det stadie bliver din hjerne mere aktiv igen, og søvnen bliver mindre dyb. REM-søvn spiller en vigtig rolle for kreativitet, følelsesmæssig bearbejdning og kognitive funktioner. For voksne udgør REM-søvnen cirka 20 procent af søvnen.
Så hvorfor er søvnfaser vigtige?
I harmoni arbejder de fire søvnfaser sammen for at sikre, at du får en sund og givende søvn. En normal nattesøvn indeholder mellem 4 og 6 søvncyklusser.
For at opnå en optimal søvnkvalitet er det værdifuldt at opretholde en regelmæssig søvnplan, skabe et behageligt sovemiljø (Tip: Nyvasket sengetøj og udluftning af soveværelset inden sovetid er en sikker vinder) og forsøg evt. at søge mod sengen en time før, end du plejer; på den måde får kroppen og hjernen tilstrækkelig tid til at gennemgå alle de nødvendige søvnfaser.
Hvor meget søvn skal man have?
Hvor mange timers søvn, der er nødvendig afhænger af behov. Du skal som minimum gerne have fire timers søvn på en nat, nogle personer har kun behov for seks timers søvn, mens andre har brug for op til ni timers søvn. Søvn er dog altid godt, og burde ikke spares på.
Søvnekspert: Så mange timer skal du minimum sove hver nat
Den dybe søvn: Hvor mange timer behøver jeg?
I løbet af en nattesøvn gennemgår vi normalt flere cyklusser af de forskellige søvnfaser, herunder dyb søvn. Den dybe søvn udgør normalt en mindre del af vores samlede søvn, typisk omkring 15-25 procent af søvnen.
Da søvn er en individuel oplevelse, er det vigtigt at være opmærksom på ens egen krop og søvnbehov. Nogle personer vil føle sig mere udhvilede og friske efter mindre tid i dyb søvn, mens andre har brug for mere for at opnå den ønskede restitution.