Denne overraskende madvare kan give dig bedre søvn
Foto: Unsplash
Sover du dårligt? Så er du sandsynligvis ikke alene. Det virker som om folk er mere optaget af søvn i dag.
Måske sover vi dårligere, eller også er vi bare blevet mere bevidste om, hvor vigtig søvn er?
Søvn er vigtig for både fysisk og mental sundhed.
Hvor meget søvn vi har brug for, er individuelt, men de fleste voksne har behov for syv til otte timers søvn pr. nat. Men for mange er det ikke nemt at få nok søvn – ikke nødvendigvis fordi de ikke prøver, men fordi de ikke kan falde i søvn.
Der findes mange tips og tricks, men for nylig hørte jeg noget, der fik mig til at stoppe op.
At spise kiwi før sengetid kan nemlig forbedre søvnen, ifølge Tomas Myklebust, der er specialist i klinisk neuropsykologi.
Kombinationen af stofferne
Da han var gæst på norsk morgen-tv sagde han, at dem, der spiser to kiwier en time før sengetid, sandsynligvis vil mærke en effekt. Hvorfor dette virker, er han dog mere usikker på.
- Jeg ved det ikke helt, men vi ved, at kiwi indeholder en række stoffer, som kan have en effekt – blandt andet antioxidanter og serotonin – men det er sandsynligvis kombinationen af alle de stoffer, der findes i en kiwi, siger han i programmet.
Myklebust henviser til en norsk undersøgelse, der viste, at indtag af frugt som kiwi ser ud til at kunne have en moderat effekt på søvn hos voksne med søvnløshed.
Insomnia, eller søvnløshed, er den mest almindelige søvnforstyrrelse, vi har.
Søvnproblemer varierer, hvor nogle har svært ved at falde i søvn, mens andre kæmper med urolig nattesøvn og mange opvågninger.
En anden undersøgelse viste at indtag af kirsebær kunne have en effekt på søvnen hos raske midaldrende og ældre deltagere.
Deltagerne spiste 200 gram kirsebær to gange dagligt i tre dage, og der blev observeret øget total søvntid og færre opvågninger.
Undersøgelsen var dog begrænset, da der kun var seks deltagere i hver aldersgruppe, og der manglede en kontrolgruppe, hvilket gør det svært at konkludere, at effekten på søvnen skyldes indtaget af kirsebær, ifølge tidsskriftet SØVN fra 2018.
Gode søvnvaner
Ifølge det norske nationale center for søvnmedicin er der flere ting, man kan gøre for at opnå god søvnhygiejne.
For det første bør man undgå koffeinholdige drikke efter klokken 17, nikotin bør droppes før sengetid, og alkohol giver dårlig søvnkvalitet.
Det samme gælder intens motion de sidste timer før sengetid og at scrolle på mobilen.
Start dagen med dagslys
Søvn reguleres af forskellige faktorer, og en af de vigtigste er døgnrytmen. Her spiller lys en vigtig rolle, ifølge Myklebust.
Det handler simpelthen om at blive udsat for dagslys så tidligt som muligt om morgenen. Det er måske ikke så let at opnå i Danmark på denne tid af året, men her kan lysterapilamper hjælpe.
I interviewet fortæller Myklebust, at så mange som 70 procent vil opleve en mærkbar effekt allerede efter få dage, hvis de udsættes for dagslys eller en lysterapilampe med mindst 10.000 LUX i 30 minutter hver morgen.
Myklebust har for nylig udgivet et søvnprogram sammen med Linnéa Myhre, hvor de skal hjælpe læseren med at få bedre søvn på 30 dage.
I programmet står der, at eksponering for dagslys tidligt om morgenen sender et kraftigt signal til kroppen om at vågne og starte dagen. På samme måde hjælper det at dæmpe lyset om aftenen kroppen med at forstå, at det er tid til at sove.
Mange kæmper med søvn
Ifølge Siri Waage, centerkoordinator ved Nationalt Center for Søvnmedicin, er folk generelt mere optaget af søvn nu end tidligere.
- Der, hvor man tidligere har talt om kost og motion som grundpillerne for god sundhed, er der nu flere, der også nævner søvn som en af de essentielle søjler for god sundhed, siger hun.
Det er også blevet mere populært at måle eller overvåge sin søvn, for eksempel ved brug af smartwatches og anden ny teknologi, hvilket også bidrager til et øget fokus på søvn.
- Søvnproblemer er almindelige. Omkring hver tredje voksen har søvnproblemer af og til, og mindst ti procent oplever søvnproblemer af mere langvarig karakter, kaldet kronisk insomnia.
Hun mener, at årsagerne til søvnproblemer kan være mange forskellige faktorer, men nævner nogle mulige årsager.
- For eksempel er der flere, der sover dårligere efter pandemien, hvilket kan tyde på, at bekymringer er en årsag. Andre årsager kan være problemer med at koble af. Samfundet er blevet mere 24/7, hvor teknologi har gjort os mere tilgængelige døgnet rundt. Vi bliver mere eksponeret for skærmbrug, øget forbrug af energidrikke og meget mere, siger hun.
Denne artikel blev først bragt hos KK.no, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.