Krop & velvære
16. november 2015

Lever du med en kronisk sygdom? Få eksperternes bedste råd

Næsten hver tredje dansker lever med en eller flere kroniske sygdomme, og tallet vil sandsynligvis stige. Tilhører du en af disse ca. 1,7 mio. danskere, er der stadig meget, du kan gøre, for at dagligdagen bliver så behagelig som mulig – også som pårørende. Vi har talt med en læge og en psykolog, om hvordan man kan gribe det an, og hvad deres bedste råd, vil være
Af: Christina Forsberg. redigeret af Anne Bruhn Jørgensen
https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_b36328795_5319x3546.jpg

Foto: Panthermedia

Vi lever længere. Det hører vi hele tiden. Men det betyder også, at sygdomme som tidligere tog livet af os, i dag er blevet det, vi kalder for kroniske sygdomme. Og næsten hver tredje dansker lider af en af disse sygdomme, også kaldet folkesygdomme. De otte sygdomme er hjerte-kar-sygdomme, psykiske sgdomme, muskel- og skeletsygdomme, kræft, sukkersyge, hjerneblødning, blodprop i hjernen og lungesygdomme. Vi har talt med henholdsvis en læge og en psykolog, som hver giver fem råd til, hvordan vi håndterer disse sygdomme.

Et stort antal danskere rammes af stress. Læs om to kvinders vej ud af sygdommen her!

Psykologens fem råd

Vibeke Bie er psykolog med egen praksis og er desuden tilknyttet psykolog Centrum i Odense, Livsstilscentet i Region Midtjylland og Nordisk krisekorps. Nedenfor giver hun sine fem bedste råd til, hvordan du håndterer det at få en kronisk sygdom.

1) Husk, at de negative og triste tanker er helt naturlige.

2) Tal åbent om din sygdom. Både med din partner og dine omgivelser generelt. Sæt ord på, hvad I har af bekymringer om fremtiden og jeres forhold. 3) Opsøg patientforeninger. Gå til egen læge og få henvisninger til relevante tilbud – evt. også med pårørende, hvis det er muligt i din kommune. Søg evt. også professionel hjælp alene eller med din partner eller en nær ven. 4) Arbejd med at komme frem til en praktisk accept af dit nye livsvilkår. Du kan ikke slippe for, at hovedet analyserer, tænker, frygter, men hvis du kommer frem til, at »det er, som det er«, kan du øjeblik for øjeblik slippe den indre kamp om, at din situation kunne være anderledes. 5) Er det din kollega eller bekendt, der er blevet ramt af kronisk sygdom, så find modet frem, gå hen og spørg, om vedkommende har lyst til at tale om det? Lad være med at gøre sygdommen til et tabu. Men respekter, hvis vedkommende ikke ønsker at tale om sin sygdom, måske har vedkommende brug for at fokusere på noget andet.

Psykolog: Sygdommen bliver ofte en identitetskrise

Psykolog Vibeke Bie oplever desuden, at mange af dem, der lider af en kronisk sygdom, ofte havner i en identitetskrise, når de får diagnosen. "Mange smelter sammen med diagnosen, og - hvem er jeg så? Identitet handler jo om tilhørsforhold, vi kan være mor, ægtefælle, kollega, veninde osv,. og nu risikerer man kun at føle sig som patient. Det kan give et voldsomt dyk og skabe en angst for fremtiden," siger Vibeke Bie. Hun forklarer, at vores sind er skabt til at være problemløser, men sygdom er et vilkår, vi ikke kan løse, og derfor kan afmagten være svær at kapere rent psykisk. "Sygdom behøver ikke være en hindring for at leve et værdibaseret liv. Det er vigtigt at pointere, at de mørke, bitre og angstfulde tanker er helt naturlige. Et godt liv er ikke uden triste tanker," siger Vibeke Bie. Eksperterne anbefaler, at vi har fokus på vores sundhed. Mangler du inspiration til sunde mellemåltider?

Lægens fem råd

Søs Wollesen er læge, akupunktør, zoneterapeut og forfatter til flere sundhedsbøger. Vi har legeledes bedt hende om at give os sine fem bedste råd til, hvordan man håndterer det at få en kronisk sygdom. 1) Lær at acceptere din sygdom, prøv ikke at tænke: »Det er synd for mig«. Lad være med at holde din sygdom foran dig som et skjold. 2) Lav forventningsafstemning med din eventuelle partner. Kommuniker åbent. Sæt ord på de svære følelser. Husk fortsat, at stille krav til hinanden fortsat. 3) Hav fokus på sundheden i hverdagen: Sund kost, træning i den grad, du formår, relevante kosttilskud. 4) Tænk lavpraktisk: »Hvad kan jeg gøre i min hverdag, for at livet fortsætter så normalt som muligt? 5) Lær at håndtere og prioritere dine smerter, hvis du har dem kronisk.

https://imgix.femina.dk/47-sd-smugkig.jpg

Læs mere om:

Læs også