Lever du med en kronisk sygdom? Få eksperternes bedste råd
Foto: Panthermedia
Vi lever længere. Det hører vi hele tiden. Men det betyder også, at sygdomme som tidligere tog livet af os, i dag er blevet det, vi kalder for kroniske sygdomme. Og næsten hver tredje dansker lider af en af disse sygdomme, også kaldet folkesygdomme. De otte sygdomme er hjerte-kar-sygdomme, psykiske sgdomme, muskel- og skeletsygdomme, kræft, sukkersyge, hjerneblødning, blodprop i hjernen og lungesygdomme. Vi har talt med henholdsvis en læge og en psykolog, som hver giver fem råd til, hvordan vi håndterer disse sygdomme.
Et stort antal danskere rammes af stress. Læs om to kvinders vej ud af sygdommen her!
Psykologens fem råd
Vibeke Bie er psykolog med egen praksis og er desuden tilknyttet psykolog Centrum i Odense, Livsstilscentet i Region Midtjylland og Nordisk krisekorps. Nedenfor giver hun sine fem bedste råd til, hvordan du håndterer det at få en kronisk sygdom.
1) Husk, at de negative og triste tanker er helt naturlige.
2) Tal åbent om din sygdom. Både med din partner og dine omgivelser generelt. Sæt ord på, hvad I har af bekymringer om fremtiden og jeres forhold. 3) Opsøg patientforeninger. Gå til egen læge og få henvisninger til relevante tilbud – evt. også med pårørende, hvis det er muligt i din kommune. Søg evt. også professionel hjælp alene eller med din partner eller en nær ven. 4) Arbejd med at komme frem til en praktisk accept af dit nye livsvilkår. Du kan ikke slippe for, at hovedet analyserer, tænker, frygter, men hvis du kommer frem til, at »det er, som det er«, kan du øjeblik for øjeblik slippe den indre kamp om, at din situation kunne være anderledes. 5) Er det din kollega eller bekendt, der er blevet ramt af kronisk sygdom, så find modet frem, gå hen og spørg, om vedkommende har lyst til at tale om det? Lad være med at gøre sygdommen til et tabu. Men respekter, hvis vedkommende ikke ønsker at tale om sin sygdom, måske har vedkommende brug for at fokusere på noget andet.