5 gode grunde til at cykle
Udgivet første gang 28. februar 2012. Foto: Shutterstock
Cykling er ikke bare godt for klimaet, det er også en god måde at komme i bedre form på. Nedenfor kan du læse fem gode grunde til, at komme afsted!
5 bud på, hvorfor cykling er en god idé
Der er mange fordele ved at hoppe op på jernhesten og ud i den friske luft. Vi har samlet de fem væsentligste lige her.
1. Cykling er vejen til bedre sundhed
Et studie viser, at cykling på mindst en kilometer hver vej til og fra arbejdet kan mindske risikoen for overvægt, højt blodtryk, forhøjet kolesteroltal og forstadier til diabetes.
Samtidigt viser et andet studie, at bare én times cykling om ugen bidrager til at mindske risikoen for at udvikle hjertesygdomme.
Derudover er cykling mere skånsomt end løb og gang, og hvis man har knæproblemer, er cykling derfor en god måde at få motion og forbrænde kalorier, da det ikke belaster ens muskler og led i lige så høj grad.
Og så får man en masse dejlig frisk luft ved at cykle, der både frisker hjernen op og fornyer energien.
Tour de femina – cykelløb for alle kvinder
Trænger du til ekstra motivation til at komme i gang med cyklingen? Tag din mor, veninde eller kollega under armen, når Tour de femina løber af stablen.
Man kan cykle enten 28 km, 58 km, eller 106 km.
Hvornår?
Den 13. august 2023 klokken 10.00
Hvor?
Ballerup Super Arena
Pris:
150 – 300 kr.
Løbet arrangeres af DBC Ballerup i samarbejde med Team Change og med femina som hovedsponsor.
2. Cykling er godt for miljøet
Rundt omkring i verden er der stort fokus på, hvordan man generelt kan forbedre vores luftkvalitet. Og det er der da også en god grund til, for en undersøgelse viser nemlig, at op mod hvert sjette slagtilfælde i verden skyldes luftforurening.
Derfor er det en rigtig god idé at overveje, om man, i stedet for at tage bilen, når man skal rundt på tur, ikke i stedet skal hoppe på sin cykel, som ikke udstøder en masse forurening.
Samtidigt fylder cykler generelt også mindre i gadebilledet, så hvis der var flere cykler og færre biler, ville trafikken glide nemmere.
3. Cykling forbedrer livskvaliteten for alle
Flere studier har vist, at cykling helt generelt har en positiv effekt på trivslen hos befolkninger, der bor steder, hvor man primært cykler eller går.
Det booster folkesundheden, og børn, der går eller cykler til skole, har nemmere ved at koncentrere sig om undervisningen end børn, der er blevet kørt i skole.
Samtidigt viser et studie fra British Medical Journal of Sports Medicine, cykling som moderat motion flere gange om ugen kan afværge demens og øge den mentale sundhed hos folk.
Løb eller gang: Hvilken motionsform skal du vælge?
4. Du forbrænder kalorier ved cykling
Ligesom ved andre former for motion kan du forbrænde en masse kalorier ved at cykle. Men så spørger du måske: Hvor meget kan man forbrænde ved at cykle?
Man siger, at en cykeltur på en halv time gør, at du forbrænder mellem 300 og 500 kalorier alt efter, hvor hurtigt du har cyklet, og hvor mange kræfter du har lagt i det, skriver superform.dk
En tommelfingerregel, til udregning af hvor meget man forbrænder, er, at 0,33 kalorier pr. kilo kropsvægt pr. kilometer, altså 0,33 x din kropsvægt x antallet af kilometer, du kører.
Vejer du f.eks. 80 kg, og cykler du en tur på 80 km, ville du ifølge denne beregningsmetode forbruge 2112 kalorier ifølge cykelogi.dk.
5. Du får bedre navigationsfærdigheder ved cykling
Når man kører bil, kan man hurtigt have tendens til at smække en GPS på og følge den. Det kan man ikke på helt samme måde, når man cykler.
Derfor er en af fordelene ved cykling også, at du kan forbedre dine navigationsevner, fordi du lærer at genkende veje, omgivelser mønstre, skriver superform.dk.
Det kan også komme dig til gode, når du går eller kører bil.
Cykel-tips til nybegynderen
Er du blevet inspireret til at til at komme i gang med at cykle, har vi samlet en række gode tips og tricks til en god start - uden at du behøver investere hele og halve opsparinger i din nye hobby.
Begynd på din almindelige cykel
Vil du gerne i gang med at cykle, men har du ikke den nyeste racercykel stående i garagen? Du kan altid starte ud med på en almindelig cykel og mærke efter, om din nye hobby er noget for dig, inden du går all-in på udstyr.
Er du alligevel der, hvor du gerne vil investere lidt i en ny cykel, behøver du ikke kaste femcifrede beløb afsted i første omgang. På DBA kan du finde et bredt udvalg af brugte cykler, der fungerer upåklageligt.
Hav styr på dit grundudstyr
Der er nogle ting, som er uundværlige på en længere cykeltur udover selve cyklen:
- En cykelhjelm, så sikkerheden altid er i top.
- Lygter, der virker, hvis du cykler efter mørkets frembrud.
- En drikkedunk med vand, så du ikke dehydrerer på turen. I den forbindelse kan det være en god idé at sætte en flaskeholder på cyklen.
- Cykelbukser med siddepude, så det er mere behageligt at cykle langt.
- Din mobil, så du altid kan få fat i hjælp, hvis du får brug for det.
Derudover er det også en god idé at have ting med til at fikse din cykel, hvis uheldet er ude. I den forbindelse er småting som lappegrej, en ekstra slange, et dækjern, en minipumpe og et multitool gode at have med i en bæltetaske.
Find motivationen bag din nye hobby
Vil du gerne tabe dig, komme i bedre form, få et bedre mentalt helbred eller noget helt tredje? Når du starter en ny hobby, kan det være en god idé at gøre det klart, hvorfor du gerne vil i gang.
Det kan nemlig være med til at motivere dig selv på de dage, hvor træningen ikke ligefrem lyder tiltalende – for de kommer til at være der.
Skriv eventuel dit mål ned på et stykke papir, så det altid er synligt for dig, hvorfor du brænder for din nye hobby.