5 nemme måder at få mere omega-3 naturligt
Foto: Pantherstock
Spis fisk
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser fisk to gange om ugen til dit hovedmåltid. Eller én gang om ugen til dit hovedmåltid og næsten hver dag som pålæg. Variér mellem fede fisk, f.eks. laks, sild og makrel, og magre fisk, f.eks. torsk, tun og rødspætte. I løbet af en uge skal du have 200-300 g fisk.
Læs også: Gå dig i form på 15 minutter
Hampefrø og -olie
Hamp anerkendes af WHO som en fødevare med det optimale forhold mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer, nemlig 3:1. Dette forhold menes at være ideelt til at fremme helbredet på langt sigt ved at mindske sandsynligheden for udvikling af hjerte-kar-sygdom, diabetes og depression.
Chiafrø
Chia - også kaldet salba - er små frø, som er rige på omega-3-fedtsyrer og fibre. Gram for gram indeholder chiafrø 8 gange mere omega-3 end laks, 4 gange flere fibre end hør, 6 gange mere kalk end sødmælk, 30 % flere antioxidanter end blåbær og 15 gange mere magnesium end broccoli.
Hørfrø og -olie
Gyldne hørfrø siges at have et højere indhold af omega-3-fedtsyrer end de mere almindeligt dyrkede brune hørfrø. Gule hørfrø er en af de rigeste kilder til de værdifulde omega-3-fedtsyrer, i og med 48 % af hørfrøets fedtindhold er omega-3, hvilket svarer til 1,6 kg laks baseret på 50 g gul hørfrø dagligt.
Alger
Spirulina er en næringsrig alge, som indeholder vitaminer, mineraler, antioxidanter og alle de essentielle aminosyrer. Spirulina er en blå-grøn alge, som har eksisteret siden tidernes morgen. Den indeholder bl.a. fedtsyrerne omega-3 og omega-6, betakarotin, alfa-tokoferol og fuldgyldigt protein.
Læs også: Spis dig til fastere bryster