Danskerne glemmer skyggen
Foto: Shutterstock
Endelig sommer, og mange af os kan næsten ikke få nok af solen. Den gode nyhed er, at vi ret gode til at huske solcremen i de værste soltimer mellem kl 12-15. Den dårlige er, at kun fire ud af ti søger skygge, når solen er allerstærkest. Det måtte gerne blive til mange flere, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
Sådan undgår du skoldning
• Pas ekstra på i tidsrummet, hvor solen står højest midt på dagen
• Søg skygge, f.eks. med parasol, solsejl, halvtag eller ved at søge indendørs
• Beskyt huden med bredskygget tøj og hat
• Brug solcreme der, hvor hat og tøj ikke dækker - og brug nok af det. Én krop - en håndfuld. Faktor 15 rækker i Danmark, mens solferien Sydpå ofte kræver faktor 30.
• Tag pauser fra solen. Undgå at ligge og stege i solen
Flyt hyggen ind i skyggen: skyggehygge.dk
"Det er godt, at danskerne er gode til at bruge solcreme. Men skygge er den bedste beskyttelse mod skadelig uv-stråling fra solen, og man passer bedst på sig selv og sine børn ved at tage en pause fra solen, hvor solen står højest på himlen, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.
Hver tredje bliver solskoldet
Og selv om den kampagne har haft en vis effekt på vores solvaner, er det altså stadigvæk vigtigt at minde os om at passe på de farlige stråler. Især hvis vi holder ferien sydpå. UV-indekset i Sydens sol er højere end i Danmark, så derfor er det ekstra vigtigt at beskytte sig mod solen, når man er på solferie i udlandet.
"Jo mere uv-stråling, man udsættes for, og jo flere solskoldninger man får, jo større er risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft," siger Peter Dalum.
Ryk hyggen ind i skyggen
Der er hele 15.200 nye danske tilfælde af kræft i huden hvert eneste år, og i ni ud af ti tilfælde, får den skadelige uv-stråling altså skylden for sygdommen.Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne os alle sammen at smutte ind til hyggen i skyggen mellem kl 12 og 15.
"Det er heldigvis let at forebygge kræft i huden med fornuftig adfærd i solen. Undgår man solskoldninger, kan man forebygge langt de fleste tilfælde af kræft i huden, siger Mette Meldgaard, der er områdechef for sundhed i TrygFonden.