Disse 10 madvarer er de mest afhængighedsskabende
Foto: Shutterstuck.
Du har garanteret bemærket, at det oftere sker, at du kommer til at spise meget af nogle bestemte madvarer end andre.
Det kan være frustrerende at føle, at du ikke har kontrollen over indtaget af mad, som ikke er så godt for dig i alt for store mængder.
LÆS OGSÅ: Her er de 10 kure, vi googler mest
Kan jeg blive afhængig af mad på samme måde som med rusmidler?
Men kan man egentlig blive afhængig af visse madvarer?
Klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, et center for livsstilsændring, Jostein Sæle forklarer til det norske magasin KK, at dette er et tema, der løbende forskes inden for.
Der er endnu ingen faglig enighed om, at ’madafhængighed’ kan inkluderes som en diagnose på linje med afhængighed at stoffer.
- Foreløbigt er der ingen officiel diagnose. Men der er studier, som tyder på, at mad kan have nogle af de samme effekter som rusmidler. Blandt andet har man set ændringer i dopaminsystemet hos voksne med symptomer på ’madafhængighed’, som kan sammenlignes med de ændringer, man ser i dopaminsystemet, når en alkoholiker indtager alkohol.
LÆS OGSÅ: Forsker: Derfor spiser vi usundt
Jostein Sæle forklarer, at man vurderer ud fra en række forskellige punkter, når man skal diagnosticere stofafhængighed. Det kan fx være nedsat kontrol, udvikling af sociale problemer og tilbagefald.
- Og man har set, at ’madafhængighed’ udfylder mindst ét af disse punkter i flere studier, men som sagt er dette stadig noget, der forskes i, og det er ikke en officiel diagnose endnu.
Disse madvarer vil vi helst spise
Der er vist ingen tvivl om, at vi hungrer efter nogle madvarer mere end andre. Du har sikkert hørt, at kombinationen fedt og sødt - eller fedt og salt for den sags skyld - gør, at vi spiser mere.
Jostein Sæle forklarer, at fedt og sødt – gerne i kombination – er de madvarer, som ser ud til at være mest afhængighedskabende.
- Det vil sige chokolade, is, kager, kiks samt fast food som burgere og pølser, som gerne er tilsat sød dressing eller ketchup eller serveres med sodavand. Naturligt søde madvarer som frugt, bær og mælk ser dog ikke ud til at have lige så stærk effekt, forklarer han.
- Det virker til, at det specifikt er fedt og sødt i ’unaturlige’ kombinationer som fx i forarbejdet med med tilsat fedt eller sukker, som har den stærkeste effekt på hjernen.
Ernæringsekpert ved helsehuset Kost for livet Heidi Ramfjord forklarer, at belønningscentret i hjernen i højere grad udløser dopamin når du spiser mad, som indeholder meget fedt, sukker og salt.
Du bliver lykkelig af chokolade
- Hjernen bliver desværre lykkeligere af chokolade og chips end af agurk, gulerødder og rugbrød, og dermed opstår der for en del af os en afhængighed til disse produkter. Og som regel øges behovet, da hjernen forlanger stadigt større doser for at opnå samme niveau af lykke, fortæller Heidi Ramfjord.
LÆS OGSÅ: Det sker der med kroppen, når du dropper kød
De 10 mest afhængighedsskabende madvarer
Forskere fra Colorado State University mener, at de har beviser for, at der er større sandsynlighed for, at tungt, forarbejdet mad skaber afhængighed end mere naturlige alternativer.
Faktisk gik de så langt som at sammenligne afhængigheden, man får til forarbejdet mad, med den afhængighed, man får af rusmidler, eftersom begge dele gerne konsumeres i høje doser.
Listen over de 10 mest afhængighedsskabende madvarer ser sådan ud:
- Pizza
- Chokolade
- Chips
- Kiks
- Is
- Pommes frites
- Cheeseburger
- Sukkerholdig sodavand
- Kage
- Ost
Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no