Træning og kost
30. maj 2013Her er de gode og de dårlige fedtstoffer
Få styr på hvilke fedtstoffer forkellige madvarer indeholder og dermed hvilke mættede og umættede fedtsyrer der er gode for dig og hvilke det bedre at holde sig fra.
Af: Christina Bendix
Foto: shutterstock
Mættede fedtsyrer findes hovedsagligt i fødevarer, der stammer fra dyr. Umættede fedtsyrer kan inddeles i enkeltumættede - og flerumættede fedtsyrer. De findes hovedsagligt i fødevarer, der stammer fra planter og fisk. Fedt med et højt indhold af umættede fedtsyrer er blødt eller flydende ved stuetemperatur. Det er især fedtstofferne fra de fede fisk, vi får for lidt af. Disse fedtsyrer findes kun i fisk og er nødvendige for dannelsen af blandt andet hormoner i kroppen.
I skemaet kan du se, hvilke fedtsyrer der er mest af i de forskellige fødevarer:
- Smør
- Blandingsprodukter fx Kærgården
- Stegemargarine (hård)
- Friturefedt
- Palmin
- Svinefedt
- Fedtkanter på kød/pålæg
- Bacon
- Pølser
- Kage
- Wienerbrød
- Kokosmel, -mælk og -nød
- Fløde- og mælkechokolade
- Flødeis
- Piskefløde
- Creme fraiche
- Sødmælk
- Ymer
- Oste
- Avocado
- Oliven
- Olivenolie
- Rapsolie
- Oliemargarine
- Plantemargarine (blød)
- Hasselnød
- Cashewnød
- Mandel
- Jordnød (peanuts)
- Jordnøddeolie
- Jordnøddesmør
- Fede fisk, fx hellefisk, laks, makrel, sild, ørred
- Solsikkeolie
- Vindruekerneolie
- Tidselolie
- Hørfrøolie
- Sesamolie
- Majsolie
- Soyaolie
- Minarine
- Plantemargarine (blød)
- Græskarkerner
- Solsikkekerner
- Paranød
- Pinjekerner
- Sesamfrø
- Soyabønner
- Valnød