Kulhydrater - Hvad er kulhydrater og hvordan vælger man de rigtige?
Udgivet første gang 14. oktober 2012. Foto: Shutterstock
Kulhydrater findes i en stor del af vores daglige indtag, og de kan findes i blandt andet gryn, kartofler, pasta, ris og brød, og helt enkelt kan man inddele kostens indhold af kulhydrater i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker, skriver altomkost.dk.
Mange mennesker tror dog fejlagtigt, at kulhydrater er et decideret no go i kosten, hvis man ønsker at tabe sig, men det er ikke helt korrekt.
Kulhydrater er nemlig en vigtig del af en varieret kost, da de har til formål at tilføre kroppen energi, som skal bruges af cellerne til at udføre arbejde ifølge sundhed.dk
Hvad er der kulhydrater i?
- Brød og kornprodukter, fx rugbrød, knækbrød, franskbrød, havregryn, cornflakes og müsli.
- Frugt og grøntsager, fx bælgfrugter og kartofler.
- Sukker og slik.
- Mejeriprodukter, fx mælk, kærnemælk, yoghurt, skyr og A38.
- Juice, saftevand og sodavand.
Der er meget lidt eller ingen kulhydrater i kød, kødprodukter, æg, smør, ost, nødder, kerner og olie.
Kilde: Sundhed.dk
I kroppen findes nemlig et lille lager af sukker, som den benytter, når der går lang tid mellem ens måltider – fx om natten eller ved fysisk krævende situationer.
Samtidigt er både kornprodukter, mejeriprodukter, grøntsager, frugt og kartofler vigtige i kosten, da disse bidrager med vigtige næringsstoffer, som kroppen har behov for.
Desuden tilfører de kroppen mange bioaktive stopper, og derfor er det vigtigt med en varieret kost.
Hvad er kulhydrater?
Kulhydrater er sukkerstoffer, der består af kemiske forbindelser, som indeholder store mængder kulstof samt brint og ilt ifølge netdoktor.dk.
Det er den største energikilde i vores kost og bidrager typisk med 40-50 procent af vores energiindtag. Det anbefales, at 40-60 procent af energien i din mad kommer fra kulhydrater.
Som tidligere nævnt kan kulhydrater opdeles i forskellige kategorier:
Sukker og stivelse, som også kaldes de fordøjelige kulhydrater, da optages i maven og tyndtarmen og derefter transporteres rundt som blodsukker i blodet.
Og kostfibre, som kaldes de ufordøjelige kulhydrater, da de bidrager til en god fordøjelse og giver en god mæthedsfornemmelse.
I maden angives energien som kilokalorier (kcal), der i daglig tale blot kaldes kalorier. Her bidrager kulhydrater med 4 kcal pr. gram.
Fødevarer rige på kostfibre:
- Fuldkornsprodukter, fx rugbrød, havregryn og groft knækbrød.
- Grøntsager, især de grove grøntsager, fx rodfrugter, broccoli, ærter og kål.
- Frugt, fx tørrede frugter, banan, mango, avocado og diverse bær.
- Nødder og frø, fx mandler, hasselnødder og chiafrø.
Kilde: Sundhed.dk
Er kulhydrater sunde?
Som sagt er kulhydrater en del af en sund og varieret kost. Men ligesom med alle former for mad, har kulhydrater i form af sukker fra blandt andet slik, kage og sodavand en mindre god effekt på helbredet.
Hvis man indtager for store mængder af sukker, kan det føre til overvægt, og dermed har man større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og type 2-diabetes.
Havde hård skoletid: Nu er hun bageteltets yngste talent
Generelt vil de forskellige typer af kulhydrater dog påvirke ens mæthed og energitilførsel forskelligt.
Først når kulhydraterne bliver transporteret til cellerne som sukker, bidrager de med energi til kroppens celler.
Kulhydrater og tilsat sukker:
Tilsat sukker skal forstås som sukker, der er tilsat fødevarer eller madlavning.
- Sukker, slik, kiks og kager.
- Is og desserter.
- Sukkersødede drikke, fx sodavand, saftevand, energidrik og andre læskedrikke.
- Mejeriprodukter, fx frugtyoghurt.
- Søde morgenmadsprodukter.
Kilde: Sundhed.dk
Her er det sukker, der er den hurtigste måde at få energi, men samtidigt det, der giver mindst mæthed.
Stivelse giver også en hurtig energitilførsel, og dermed også et kortvarig mæthedsfølelse. Dog er kartofler en undtagelse, da de har et højt indhold af stivelse, men stadig giver god og langvarig mæthed.
Derfor kan det være en god idé at spise kartofler ifølge altomkost.dk.
Generelt gælder det dog, at jo flere kostfibre din mad indeholder, desto bedre mæthed og længerevarende energitilførsel har den.
Hvad er forskellen på kulhydrater og sukker?
Ifølge Diabetes foreningen så kan kulhydrater kan inddeles i tre forskellige slags kategorier.
- Sukkerarter der findes i kage og slik
- Stivelse der findes i kartofler og brød
- Kostfibre som findes i eksempelvis rodfrugter, bælgfrugter osv.
Det er derfor ikke kun de kendte kulhydrater og sukkerarter i slik og kager, som får blodsukkeret til at stige. Fx kan hvidt brød i høj grad også få blodsukkeret til at stige.
Kilde: Diabtesforeningen.dk