Træning og kost
3. december 2021

Læge: Det gør sukker ved din krop

Hvor meget sukker om dagen skal man have? Det kan være svært at vurdere. For meget sukker kan nemlig mærkes i kroppen. Læs her Søs Wollesens forklaring på, hvad sukker gør ved kroppen.
Af: Charlotte Kobberøe Fink
Hvor meget sukker om dagen

Udgivet første gang 3. februar 2016. Foto: Shutterstock

Når du spiser et stykke kage eller går om bord i slikskålen, tænker du måske ikke på, hvad det faktisk gør ved din krop. Men hvor meget sukker om dagen, skal man have? Og hvad gør sukker egentlig ved din krop?

Læge Søs Wollesen giver dig her et overblik, hvad der konkret sker:

Hvad gør sukker ved kroppen?: Dit blodtryk stiger

– Når du får noget, der indeholder glukose, ind i munden, begynder du allerede at optage det via slimhinden i mundhulen. Det betyder, at det lynhurtigt kommer ind i blodbanen, og så begynder dit blodsukker at stige.

– Faktisk begynder du allerede at mærke en reaktion efter et par minutters kagespisning, selv om blodsukkeret først stiger markant, når sukkeret kommer videre i fordøjelsessystemet, bliver nedbrudt af enzymer og optages i blodbanen, forklarer hun.

Hvad gør sukker ved kroppen

Når du smager noget sødt, bliver der også sendt signaler op til hjernen, så du begynder at associere til noget, du har smagt før, og noget, du har oplevet.

Det frigiver andre signalstoffer i hjernen, som så medfører, at du får nogle reaktioner i kroppen: For eksempel velvære og en følelse af at ville have mere.

Hvor meget sukker om dagen?: Du får hovedpine

– Når du indtager sukker, så stiger blodsukkeret. Selvfølgelig afhænger det af, hvor meget du spiser, men det stiger relativt meget.

– Hvis du ikke har diabetes, så vil det dog nå en vis grænse, inden kroppen lynhurtigt går i gang med at producere og frigive insulin – og så falder blodsukkeret lynhurtigt igen.

– Og det er, når det falder, mange får hovedpine, siger Søs Wollesen.

Du føler dig oppustet

Sukker binder ekstra væske i cellerne og vævet, så indtager du meget, vil du føle dig ekstra oppustet.

Du føler dig afhængig

– Mange taler om sukkerafhængighed, men jeg tror simpelthen ikke, det eksisterer. Men der kan komme en psykologisk behovsfornemmelse, og det er derfor, nogle føler, de har abstinenser.

– Man mangler det kick, som et stykke chokolade eller kage kan give.

– For eksempel fordi vi forbinder slik og kage med forskellige situationer, eksempelvis fredag og lørdag aften, og når vi derfor giver os selv lov til at spise sukker, aktiverer vi belønningshjernen.

– Men man har lavet undersøgelser, som viser, at man godt kan aflede folk fra deres hang til sukker, så afhængigheden er mere psykologisk end fysisk.

– Og hvis du har en tendens til, at dit blodsukker svinger meget, så kan de abstinenslignende symptomer også føles værre, end de føles hos andre.

Læs mere om:

Læs også