Nej, det er (nok) ikke kræft!
foto: All Over
Hjertet går nærmest i stå ved ordet celleforandringer. Det ligefrem stinker af kræft, og det er lige før, salmerne er valgt, og du står med det ene ben i den hvide kiste. Og selvom der er mange gode grunde til at tage enhver forandring i din krop alvorligt - og naturligvis også celleforandringer - så skal du måske lige trække vejret en gang, inden du lader panikken overtage og maler fanden på væggen. For selvom statistikker er kedelige og iskolde tal, bliver man nødt til at forholde sig til det faktum, at langt de fleste tilfælde af celleforandringer ikke udvikler sig til cancer. Det er - sandsynligvis - ikke kræft, du udvikler, selvom dine tal ikke er helt perfekte.
Det korte eller det lange strå …
Men det er ikke, fordi der ikke er noget at være bange for. Livmoderhalskræft af en af de sygdomme, vi frygter allermest. Og med god grund. For Danmark indtager en kedelig førerposition i EU, når vi taler forekomst og dødelighed af den frygtede sygdom - også selvom antallet af livmoderhalskræft-tilfælde faktisk er halveret gennem de sidste 40 år, blandt andet pga. de landsdækkende screeninger, der tilbydes alle kvinder mellem 23 og 50 år hvert tredje år - og derefter hvert femte år, til man fylder 65. Når resultatet er sådan en screening viser sig at være dét, du frygtede, altså celleforandringer, bliver mulighederne linet op. For problemet med forstadierne er, at selvom de, heller ikke ubehandlet, nødvendigvis udvikler sig til kræft, aner man bare ikke, hvilke forstadier, der gør - og hvilke, der ikke gør.
Når lynet slår ned
Så alle forstadier behandles, enten med jævnlig kontrol eller med et såkaldt keglesnit, som er et lille indgreb, hvor gynækologen fjerner et kegleformet stykke væv fra livmoderhalsen og derefter undersøger, om alle unormale celler er fjernet. Hører man til blandt de 350 kvinder, der årligt får beskeden: livmoderhalskræft, er situationen naturligvis anderledes alvorlig og en operation, hvor man fjerner livmoderen, kan være nødvendig. Er kræften fremskreden, kan lymfeknuderne fjernes, og endelig kan strålebehandling og kemoterapi blive en nødvendighed for de ramte kvinder, som kan være både unge og ældre. Faktisk er op mod halvdelen af alle tilfælde unge kvinder under 45 år.
Glem ikke kontrollerne!
Og ja, livmoderhalskræft kan forebygges. Til dels. Kvinder kan nu op til deres 27.år vaccineres og beskyttes mod to typer af HPV-virus, som til sammen er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft samt mere end halvdelen af de svære celleforandringer på livmoderhalsen. Og selvom det optimale er at behandle piger, inden deres seksuelle debut, er vaccinen måske alligevel værd at overveje - også for dig, der har rundet de 27 for mange år siden? Under alle omstændigheder er det værd at huske sine kontroller hos lægen. For selvom screeningen ikke forhindrer celleforandringer i at opstå, gør den det muligt at påvise celleforandringer, længe inden de er blevet så alvorlige, at man ender i den kedelige del af statistikken. Op mod 150 danske kvinder dør hvert år af sygdommen …
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, netdoktor.dk
Ved du godt …
… at man ikke aner, hvor lang tid, der går, før ubehandlede forstadier udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på 10-15 år, men det kan variere fra kvinde til kvinde?
… at celleforandringer opstår på baggrund af en infektion med HPV virus?
… at både virusinfektion og celleforandringer almindeligvis er symptomløse?
… at antallet af nye tilfælde af kræft i livmoderhalsen har været faldende gennem mange år og forventes at falde yderligere?
Husk at læse "Vaccinen for de udvalgte!"
"Kan broccoli banke brystkræft?"
Tjek Shoppens antioxodanter! Køb din grønne te her! (link fjernet)