Træning og kost
26. september 2017

Nødder - derfor skal du spise dem

Det er indholdet af omega-3-fedt, der gør nødder til en supersund snack, som du bør spise hver dag. Men pas på med portionsstørrelsen!
Af: Christina Bølling
Nødder

Foto: Columbus Leth

DERFOR SKAL DU SPISE NØDDER

Knas, knas, knas. Smagen og konsistensen gør nødder til en nydelse at indtage, og en lille håndfuld dagligt løfter din sundhed mere end nogen anden fødevare, viser nye kostundersøgelser. Det skyldes især indholdet af omega-3-fedtsyrer og fibre. Nøddespisere har 29 procent lavere risiko for hjerteproblemer end andre, ligesom nødder beskytter mod en bred vifte af kræftformer. Mennesker, der spiser en kost rig på nødder, har også sjældnere diabetes og inflammation i kroppen.
Uanset om du snacker på valnødder, mandler, hasselnødder, cashewnødder, pistacienødder, pekannødder, paranødder eller jordnødder, får du en cocktail af fibre, magnesium og antioxidanter, som virker gavnligt i forhold til at mindske riskoen for hjerte-kar-sygdomme, og som kan reducere kolesterolniveauer. Især valnødder og pekannødder har et meget højt niveau af antioxidanter, som modvirker iltning af cellerne og aldring. Peanuts indeholder mere folinsyre end de andre nøddeformer, og derfor er det især dem, man skal spise, hvis man vil styrke sin hjerne. Siden amerikanerne i 1995 begyndte at tilsætte folinsyre til kosten, er antallet af blodpropper i hjernen faldet med 15 procent. Nødder indeholder protein, som giver stabilt blodsukker, og derfor har mange erstattet et stort sukkerforbrug med nødder. Ideelt set skal du kombinere kulhydrat og protein, hvis du vil holde dig mæt længe. Der er kun én ting, du skal være opmærksom på, før du træder på speederen: Find ud af, hvor bremsen sidder! For i den selv samme sunde håndfuld er der ca. 250 kalorier. Og i øvrigt bliver du ikke sundere og sundere, jo flere du spiser ud over de anbefalede 20 gram, kun tykkere. Her er de fedeste: Macadamia og pekannødder.Er nogle så også sundere end andre? Ja, mandler, valnødder og pistacienødder indtager top-3. Kilde: Huffingtonpost.com, Videnskab.dk og BMC Medicine LÆS OGSÅ: Få gode tips til at bruge nødder i din madlavning

Læs mere om:

Læs også