Parterapeut: Derfor bliver vi skilt
foto: Shutterstock
Næsten halvdelen af alle ægteskaber hér i Danmark ender desværre i skilsmisse. Hvorfor? Er der på grund af utroskab, at partneren er kedelig eller at vi er vokset fra hinanden? Ja, det kan selvfølgelig også spille en rolle, men den absolut hyppigste årsag til skilsmisse herhjemme er slet og ret, at vi ikke kan finde ud af at tale med hinanden. Det fortæller parterapeut og sexolog Maj Wismann, som har lavet en grafik om alt, hvad der er at vide om skilsmisser, og som du kan se et lille uddrag af nedenfor.
Tal sammen!
- Vores manglende evne til at tale sammen er helt klart den største årsag til at vi bliver skilt. Kommunikation er så forbandet vigtigt, men vi er så dårlige til at tale sammen, når det virkelig gælder, fortæller Maj Wismann til Q.dk, og fortsætter:
- Vi har aldrig rigtig lært at tale om de ting, der kan være svære eller gør ondt; faktisk har vi nærmere lært det modsatte, nemlig at bare tale om noget andet i stedet for. Men for at få et parforhold til at fungere bliver man nødt til at kunne tale sammen om de ting, der går én på. Store som små.
Den lukkede dør
Lyder det søgt eller overfladisk? Så prøv at forestille dig, at hver gang du kom hjem og havde brug for at fortælle om noget, som havde gjort dig ked af det, så mødte du en lukket dør. Hver gang du følte, at I som par havde behov for at drøfte et eller andet lidt mere seriøst, så var der ingen respons fra partneren. Hver gang du prøvede at få ham til at forstå, at noget var vigtigt for dig, slog han det hen med et grin.
- Det behøver jo ikke at handle om en stor og voldsomt konflikt, som man aldrig får alt om. Tit er det et mylder af mindre konflikter, som tilsammen gør, at et par bliver skilt. Se det som om, at hver lille konflikt er en mursten, og når man har haft mange nok af dem, så har man fået bygget en mur imellem sig, som kan være meget svær at bryde ned, siger Maj Wismann.
> Læs også: Hvilken type er din mand? Se om du kan finde ham her
Parforholdet bliver utrygt
- Når man ikke får talt sammen om de store og små ting, så bliver parforholdet et meget utrygt sted at være. Hvis du på forhånd ved, at der er nogle emner, som I ikke kan tale om, så bliver din partner ikke længere din sikre havn, hvor du kan søge hen, når du har brug for trøst, og dét adskiller jer.
Maj Wismanns råd til alle i parforhold er derfor at blive bedre til at kommunikere med hinanden.
- Mange af os kender nok scenen med, at vi kommer hjem fra arbejde og vi kvinder har et stort behov for at fortælle om alt, hvad der er sket, mens manden måske har mere brug for lige at sidde med pc'en eller avisen i fred og ro og koble af. Hvis han bare er afvisende, når hun prøver at fortælle om sin dag, så kan der hurtigt opstå en konflikt, hvor hun føler, at han er ligeglad. Men hvis han siger det, som det er, "at han har haft en hård dag og lige har brug for en halv time til at falde ned", så ved hun, hvorfor han ikke vil lytte, og så behøver der ikke komme en konflikt ud af det. Det kan lyde banalt, men vi er altså virkelig dårlige til den slags. Blev vi bedre til at tale åbent sammen om vores følelser - også de svære - så ville mange parterapeuter blive arbejdsløse, slutter Maj Wismann af.