Reformer Pilates – træning i maskiner
Foto: Christina Hauschildt
Reformer Pilates er ved at blive stadig mere udbredt i Danmark og kan i dag dyrkes flere steder i landet. I virkeligheden er træningsteknikkerne over hundrede år gamle og er udviklet af Joseph Hubertus Pilates, som var tysk jøde, født i 1880. Han var meget syg som barn og besluttede at kurere sig selv ved at styrke krop og sind. Han var meget interesseret i både gymnastik, kampsport, yoga og meditation. Da han under første verdenskrig var i en engelsk interneringslejr, udviklede han et træningsprogram for en gruppe indsatte.
Hans kropsøvelser var i starten gulvøvelser, men det blev i længden for hårdt for ham selv at træne så mange patienter hver dag, som ofte havde svært ved at lave øvelserne korrekt. Derfor fandt han på at fastgøre fjedre til patienternes senge, så de under hans vejledning kunne træne selv og få støtte af sengen til at udføre øvelserne rigtigt. Det blev starten på Reformer Pilates-udstyret, som Joseph Pilates selv designede. Han valgte at flytte til USA på grund af nazisterne, hvor han mødte sin fremtidige hustru, der var sygeplejerske. Sammen åbnede de et studie i New York i samme bygning som New York Ballet, og mange af balletdanserne kom og lavede øvelser hos Pilates som genoptræning. Nogle af øvelserne i træningssystemet er således inspireret af ballettens verden og har både øvelser med og uden udstyr.
LÆS OGSÅ: Passer reformer pilates til dig?
Reformer Pilates for både krop og sind
Jeg synes, at det er sjovt, krævende og anderledes at lave Pilatesøvelser i en reformer. Jeg har tidligere prøvet Pilates, hvor der er fokus på at bruge vejrtrækningen bevidst for at få det optimale ud af øvelserne, og jeg har oplevet, at øvelserne både har en afspændende og en styrkende effekt på kroppen. Samme bevidsthed om vejrtræningen har vi i Pilatesmaskinen – vi puster ud, når vi belaster kroppen mest, altså når det er hårdest, og vi trækker vejret ind, når kroppen afspændes i en øvelse. Øvelserne foregår som et flow med særlig fokus på at styrke og forme kroppens kerne, mave og ryg. Jeg får arbejdet hele kroppen igennem i et moderat tempo, mens jeg mærker den indefra. Det opleves som at gøre noget godt – ikke kun for kroppen, men også for sindet. Lidt ligesom yoga. Jeg føler mig mindful, mens jeg ligger på ryggen og bevæger mine ben eller trækker i de to stropper, der også er en del af maskinens udstyr, når jeg laver øvelser for ryg, skuldre og arme. Ud over at få trænet min muskelstyrke, får jeg også trænet min koordination, for eksempel når ben og arme skal gøre noget forskelligt samtidigt. Jeg tænker, at det også er godt for hjernen med sådanne udfordringer. Balancen trænes også, og det er noget, jeg har brug for. Det eneste, som ikke trænes i løbet af denne time, er min kondition. Men den kan jeg træne på andre måder.
Alene eller på hold
Hos House of Pilates starter man på et nybegynderhold. Man kan vælge at tage en enetime, før man begynder på et hold, hvor der tages hensyn til ens personlige behov, og hvor man lærer maskinen at kende. Der findes de fleste steder i landet forskellige hold, alt efter hvor god form man er i, og hvad man ønsker at opnå. Man kan vælge hold med færre eller flere variationer af øvelserne, og hold hvor tempoet er forskelligt – lige fra et langsomt tempo til såkaldt cardiotræning, hvor man dyrker hård og svedig træning på maskinerne. Her får man også styrket sin kondition. Disse hold er dog ifølge Lotta Steuch ikke at anbefale, hvis man har skavanker. Hvor ofte man skal dyrke Pilates i reformermaskinerne for at få et udbytte afhænger af, hvad man selv ønsker, og hvad man ellers dyrker af motion. Ifølge Lotta Steuch vil man kunne få udbytte af en til to gange ugentligt. Holdstørrelsen er forskellig alt efter, hvor man går til det. På nogle hold er der omkring otte deltagere, som hos House of Pilates, mens der andre steder er omkring 20 deltagere. Lotta Steuch mener dog, at det er en fordel at vælge et sted med mindre hold, da underviseren dermed bedre kan hjælpe med at bruge udstyret og udføre øvelserne rigtigt.
LÆS OGSÅ: 5 tips til at holde motivationen i vinterkulden
God ved skavanker og skader
Reformer Pilates er for alle, begge køn og i alle aldre. Dog er det Lotta Steuchs erfaring, at der er en overvægt af kvinder på holdene, og at de stort set alle er over 35 år og op til omkring 70 år. Mange synes om Reformer Pilates, fordi de har problemer med knæ, ryg, lænd, og man ligger og sidder godt på boksen.
- Maskinen kan indstilles på forskellige måder, så den passer til ens krop og en masse forskellige øvelser, som også kan tilpasses kropslige skavanker. Mange får afhjulpet deres rygproblemer, fordi de kan lave øvelser beskyttet af maskinen. Man kan justere maskinens fjedre undervejs, så det passer til de udfordringer, man giver kroppen og ens behov. Alle starter med samme belastning, og hvis man har særlige udfordringer, så vælger man en mindre belastning. De røde fjedre giver størst belastning, den blå lidt mindre, og den gule er den letteste, forklarer Lotta Steuch.