Så let kvitter du sukkertrangen
Er du også en af dem, der har en vild trang til sødt efter frokost og til aftenkaffen? Så skyldes det formentlig, at du har et meget ustabilt blodsukker.
Men det kan du heldigvis gøre stabilt, og dermed undgår du den ubehagelige sukkertrang, forklarer Anne Seidelin, der er sygeplejerske, blogger og kostvejleder med egen klinik.
Hun forklarer, at når blodsukkeret stiger, producerer kroppen insulin, som hjælper sukkeret med at komme ind i cellerne. Hvis du spiser hurtige kulhydrater, stiger blodsukkeret, før kroppen kan producere lige så meget insulin. Når blodsukkeret med hjælp fra insulinen er normalt igen, vil der være insulin tilbage i systemet. Det giver et lavt blodsukker, og man vil derfor hurtigt være sulten og føle sig drænet for energi.
- Det er meget besværligt, når blodsukkeret stiger og falder. Kroppen har et alarmsystem, så når blodsukkeret er lavt, så får man de her cravings. Så har man lyst til noget, der hurtigt får blodsukkeret op igen. Det svarer lidt til en ryger, der får sin smøg. Man spiser mere og af det forkerte. Og så får man endnu flere cravings senere på dagen, forklarer Anne Seidelin.
Er du egentlig sukkerafhængig? Tag en test her
Sukkerreceptorer skal tie stille
Når man har disse blodsukkersvingninger, kan man blive alt fra aggressiv og ukoncentreret til uberegnelig og træt. Derfor er det nødvendigt at tage en kold tyrker.
- Man er nødt til at tage tre-fem dage, hvor man skærer helt ned for sukker og stivelse. Det handler om at få de sukkerreceptorer, der skriger efter sukker og stivelse, til at tie stille, siger Anne Seidelin, der peger på, at et stabilt blodsukker giver mere energi, bedre immunforsvar, gør nattesøvnen bedre og styrker koncentrationen.
Hun understreger, at det er vigtigt at sætte sig et mål med, hvorfor man vil begynde at spise anderledes. Er det fordi, man er træt af at sove til middag? Kniber det med koncentrationen på arbejdet? Er du altid småsyg? Sover du dårligt om natten? Så kan du nemlig holde fast i det mål gennem 'kuren'.
Sukker kan faktisk gøre din forkølelse værre. Læs på Søndag.dk hvorfor (link fjernet)
Her er Anne Seidelins råd til, hvordan man spiser sig til et mere stabilt blodsukker:
- Det handler om at undgå stivelse og sukker og i stedet spise proteiner, fedt og grove kulhydrater fra grøntsager.
- Drop havregryn, rosiner og cornflakes til morgenmad. Spis i stedet skyr med mandler og evt. et halvt stykke frugt.
- Til mellemmåltid kan du kaste dig over ostebjælker og grøntsager som f.eks. en gulerod.
- Frokosten kan bestå af fisk såsom tun og makrel, avocado, æg med mayonnaise og karrysild. Tag også et stykke rugbrød, hvis du ikke kan undvære det.
- Om eftermiddagen kan du spise nødder, et halvt stykke frugt eller evt. et æg, du kan gnave af.
- Har du sukkertrang, kan du klare det med nødder eller en enkelt klidkiks med f.eks. peanutbutter eller en sukkerfri chokoladecreme fra Cavalier (kan købes i de store supermarkeder).
- Aftensmaden skal gerne bestå af omkring 200 g protein, når du forsøger at vænne dig fra sukker, evt. 1 dl stivelse i form af fuldkorn, hvis du ikke kan undvære det, og masser af gode grøntsager med fibre i. Når du er ovre den kolde tyrker, skal du skrue lidt ned for proteinindtaget. Få inspiration til opskrifter på Anne Seidelins blog her
- Spis en lille snack til aftensmad, så du ikke går sulten i seng. F.eks. en klidkiks med chokoladecreme eller skyr med agavesirup.
- Når du har spist, så sørg for at røre dig. Ryd op lige efter aftensmaden, gå en tur eller ordn vasketøjet. Så forbrænder du hurtigere maden.
- Tænk på, at et måltid ikke skal mætte mere end to-tre timer, før du skal spise igen. Så der er ingen grund til at hælde en enorm portion op